Śniadanie wielkanocne - 5 smacznych, nowych przepisów!

2020-03-04 10:30
Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole?
Autor: Getty images

Śniadanie wielkanocne w Wielką Niedzielę powinno być obfite i pełne smacznych potraw po postnym Wielkim Piątku i Wielkiej Sobocie. Jakie potrawy warto z tej okazji przygotować? Poznaj 5 przepisów na smaczne śniadanie wielkanocne!

Śniadanie wielkanocne to posiłek, na który czeka się przez cały okres Wielkiego Postu. Dlatego na polskich stołach można znaleźć w tym dniu cały wybór potraw, mających uświetnić tę wyjątkową okazję. Przedstawiamy 5 przepisów, które z pewnością urozmaicą świąteczne menu na Wielkanoc 2020 roku.

Spis treści:

  1. Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
  2. Pasta jajeczna do kanapek
  3. Nadziewane ruloniki z szynki
  4. Sos chrzanowy do wędlin
  5. Baranek wielkanocny z ciasta

Czytaj: Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych

Sałatki wielkanocne: 5 pysznych przepisów

Śniadanie wielkanocne - smaczne przepisy

Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3 łyżeczki drobno zmielonych orzechów laskowych lub 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 2 czubate łyżeczki majonezu
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Obrane ze skorupek przekrój na połowę. Orzechy laskowe zmiksuj w blenderze do miałkości, dodaj ser żółty, żółtka z 4 jajek, majonez, sok z cytryny, 3/4 puszki tuńczyka i 1/3 pęczka koperku.

Zmiksuj wszystko ponownie, dodaj resztę tuńczyka rozdrobnionego wcześniej widelcem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuńczyk i ser są z natury słone, więc powstała pasta potrzebuje minimalnej ilości soli. Przygotowanym farszem wypełnij dołki po żółtkach i udekoruj wierzch każdego jaja gałązką koperku.

Pasta jajeczna do kanapek

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 3 ogórki konserwowe Urbanek
  • 1 mała cebulka
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania: Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ozdabiamy listkiem pietruszki.

Czytaj: Wielkanoc: zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko

Zapraszamy do pobrania specjalnych wielkanocnych kolorowanek dla dzieci!

Nadziewane ruloniki z szynki

  • szynka w plasterkach
  • 2 jajka
  • twarożek
  • sałata
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • szczypiorek

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Przygotuj niewielkie porcje twarożku z każdym z warzyw oddzielnie. W każdy z plasterków zawiń albo ćwiartkę jajka, albo po łyżce twarożku. Zwiń w rulonik, przewiąż liściem szczypiorku i ułóż na liściach sałaty.

Sos chrzanowy do wędlin

Składniki:

  • słoiczek chrzanu łowickiego firmy Bracia Urbaniak
  • 8 jajek na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania: Jajka kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz chrzan i delikatnie mieszamy. Solimy wedle uznania. Podajemy w białych miseczkach, ozdabiamy liśćmi koperku.

Czytaj: Czego sobie życzyć z okazji świąt wielkanocnych? Życzenia na Wielkanoc. Tradycyjne i oryginalne życzenia wielkanocne

Dekoracje wielkanocne: jakie ozdoby świąteczne umieścić w mieszkaniu? [INSPIRACJE]

Baranek wielkanocny z ciasta

Składniki:

  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki rumu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • miód
  • ewentualnie wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania: Utrzyj jajka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Rozłożoną formę do baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp (najlepiej przez sitko) mąką. Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto (potrząśnij formą, aby ciasto równo ją wypełniło).

Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 40 min. Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka. Ciepłego baranka można posmarować miodem i posypać wiórkami kokosowymi.

Czytaj: Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!

Przepisy na mazurki - 4 pomysły na wielkanocne ciasta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE