Siara - pierwsze mleko mamy. Właściwości i wartości odżywcze siary

2021-01-18 10:43

Siara to pierwsze mleko mamy. Gęsty i żółtawy płyn konsystencją nie przypomina w ogóle mleka, ale jest niezwykle bogaty w wartości odżywcze. To naturalna szczepionka, najlepsze, co mama może dać dziecku po porodzie. Czym jest siara i jakie są właściwości pierwszego mleka mamy?

Siara - pierwsze mleko kobiece

i

Autor: GettyImages

Siara, pierwszy pokarm kobiecy, to naturalna szczepionka dla noworodka. Ma małą kaloryczność (w 100 ml siary znajduje się średnio 55 kcal), ale jest niezwykle bogata w substancje odżywcze potrzebne nowo narodzonemu dziecku.

Siara zawiera witaminy i białka, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc go przed wieloma bakteriami i wirusami. Jakie właściwości ma siara - pierwsze mleko mamy i dlaczego warto podać ją noworodkowi?

Co to jest siara?

Siara to pierwsze mleko mamy, które organizm zaczyna produkować po porodzie. To gęsty, żółtawy płyn, który wypływa z kobiecej piersi. Zwykle dziecko pierwszy raz dostaje siarę w czasie kontaktu skóra do skóry odbywającym się przez dwie pierwsze godziny po narodzinach.

Gdy noworodek nie chce ssać piersi lub gdy mama ma wklęsłe brodawki i nie radzi sobie z karmieniem piersią, położne zalecają, by odciągnąć trochę siary laktatorem i podawać strzykawką lub specjalnym kubeczkiem do karmienia.

Jak siara wpływa na organizm dziecka?

Siara występuje w bardzo niewielkich ilościach - czasem jest jej tylko 20, a czasem 100 ml. To jednak wystarcza, by dostarczyć niemowlęciu składników odżywczych, wzmacniających jego układ immunologiczny i niosących korzyści zdrowotnych.

Siara ma ogromny wpływ na organizm noworodka:

jest jak szczepionka, dzięki silnym właściwościom wzmacniającym odporność. Zawiera przeciwciała i zapewnia ochronę przed mikroorganizmami, zapobiega wewnętrznym stanom zapalnym niszcząc patogeny. Znacząco przyczynia się do zdrowego, długotrwałego rozwoju dziecka,

● wpływa na zdrowie jelit: pozwala wyścielić jelita warstwą ochronną, która chroni je przed przyszłymi infekcjami i chorobami. Wspomaga również rozwój dobrych bakterii i kolonizację bakteriami przewodu pokarmowego. Jest lekkostrawnym pierwszym pokarmem,

● jest bogata w składniki odżywcze: siara przewyższa popularne super foods, zawiera wszystkie kluczowe składniki odżywcze (jakie? - piszemy niżej),

wspomaga funkcjonowanie organizmu: pomaga maleństwu przystosować się do życia poza łonem mamy poprzez regulację temperatury ciała, poziomu cukru we krwi, metabolizmu oraz funkcji płuc i naczyń krwionośnych,

jest naturalnym środkiem przeczyszczającym: pomaga pozbyć się smółki z układu trawiennego dziecka co ułatwia wydalanie bilirubin - dzięki temu zmniejsza się ryzyko żółtaczki fizjologicznej.

wspomaga zdrowy wzrost i rozwój dzieci przedwcześnie urodzonych,

● jest idealnym pierwszym posiłkiem - jej niewielka, skoncentrowana ilość to doskonałe porcja pożywienia dla noworodka. Nie martw się, jeśli ilość produkowanej siary wydaje się zbyt mała - nie chodzi o jej ilość, ale o jej jakość. Każda jej kropla zaspokaja aktualne potrzeby dziecka.

Czytaj: Najwygodniejsze pozycje do karmienia piersią

7 sposobów na wzmocnienie odporności niemowlaka

Hipoglikemia u noworodka: przyczyny, objawy leczenie

Jakie są wartości odżywcze siary?

Siara zawiera:

Już w 3. czy 4. dobie po porodzie  skład siary zmienia się. Spada ilość immunoglobulin, a wzrasta zawartość tłuszczów. Pojawia się wtedy mleko przejściowe, którego kolor jest trochę jaśniejszy - mleczno-pomarańczowy. Tydzień po porodzie pojawia się już mleko dojrzałe. Ten pokarm jest bogatsze w tłuszcze i węglowodany. 

Dobrze wiedzieć

U niektórych kobiet siara w niewielkich ilościach pojawia się w ostatnich miesiącach ciąży. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się we wkładki laktacyjne, które ochronią bieliznę i ubranie przed zabrudzeniem.

Występowanie siary przed porodem nie oznacza jednak, że kobieta nie będzie miała żadnego problemu z laktacją. Zastoje pokarmu i inne problemy mogą wystąpić niezależnie od tego, czy siara pojawiała się w ostatnich tygodniach ciąży czy też nie.

Jakie są właściwości siary?

Siara stanowi naturalną szczepionkę dla noworodka. Bogata w 250 naturalnych związków chemicznych (witaminy, białka, leukocyty, hormony), chroni organizm przed wieloma patogenami:

Sonda
Czy karmienie piersią w miesjcu publicznym jest ok?