Siara - pierwsze mleko mamy. Właściwości i wartości odżywcze siary

2018-10-19 17:58 Katarzyna Stańczyk
Siara - pierwsze mleko kobiece
Autor: Getty images

Siara to pierwsze mleko mamy. Gęsty i żółtawy płyn konsystencją nie przypomina w ogóle mleka, ale jest niezwykle bogaty w wartości odżywcze. To naturalna szczepionka, najlepsze, co mama może dać dziecku po porodzie.

Siara, pierwszy pokarm kobiecy, to naturalna szczepionka dla noworodka. Ma małą kaloryczność (w 100 ml siary znajduje się średnio 55 kcal), ale jest niezwykle bogata w substancje odżywcze.

Siara zawiera witaminy i białka, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc go przed wieloma bakteriami i wirusami.

Czym jest siara i dlaczego warto podać ją noworodkowi?

Spis treści:

Co to jest siara?

Jak działa siara?

Jakie są właściwości siary?

Jakie są wartości odżywcze siary?

Co to jest siara?

Siara to pierwsze mleko mamy, które organizm zaczyna produkować po porodzie. To gęsty, żółtawy płyn, który wypływa z kobiecej piersi.

Czasem trzeba mu w tym pomóc - gdy noworodek nie chce ssać piersi lub gdy mama ma wklęsłe brodawki i nie radzi sobie z karmieniem piersią, położne zalecają, by odciągnąć trochę siary laktatorem.

Dobrze wiedzieć

U niektórych kobiet siara w niewielkich ilościach pojawia się w ostatnich miesiącach ciąży. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się we wkładki laktacyjne, które ochronią bieliznę i ubranie przed zabrudzeniem.

Występowanie siary przed porodem nie oznacza jednak, że kobieta nie będzie miała żadnego problemu z laktacją.

Zastoje pokarmu i inne problemy mogą wystąpić niezależnie od tego, czy siara pojawiała się w ostatnich tygodniach ciąży czy też nie.

Jak działa siara?

Siara występuje w bardzo niewielkich ilościach - czasem tylko 20, a czasem 100 ml. To jednak wystarcza, by dostarczyć dziecku składników odżywczych, wzmacniających jego układ immunologiczny.

Czytaj:

Najwygodniejsze pozycje do karmienia piersią

7 sposobów na wzmocnienie odporności niemowlaka

Jakie są wartości odżywcze siary?

Siara zawiera:

Dobrze wiedzieć

Już w 3. czy 4. dobie po porodzie zmienia się skład siary. Spada ilość immunoglobulin, a wzrasta zawartość tłuszczów.

Pojawia się wtedy mleko przejściowe, którego kolor jest trochę jaśniejszy - mleczno-pomarańczowy.

Tydzień po porodzie pojawia się juz mleko dojrzałe. Jest bogatsze w tłuszcze i węglowodany. 

Karmienie piersią w miejscach publicznych - WIDEO

Jakie są właściwości siary?

Siara stanowi naturalną szczepionkę dla noworodka. Bogata w 250 naturalnych związków chemicznych (witaminy, białka, leukocyty, hormony), chroni organizm przed wieloma patogenami:

  • wirusami (np. grypie)
  • bakteriom Salmonelli
  • polio

Siara wspiera również kolonizację bakteriami przewodu pokarmowego, stymulując wydalanie smółki. W związku z tym ułatwia wydalanie bilirubiny, zapobiegając rozwojowi żółtaczki fizjologicznej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE