Siara - pierwsze mleko mamy. Właściwości i wartości odżywcze siary

Siara - pierwsze mleko kobiece
Autor: Getty images

Siara to pierwsze mleko mamy. Gęsty i żółtawy płyn konsystencją nie przypomina w ogóle mleka, ale jest niezwykle bogaty w wartości odżywcze. To naturalna szczepionka, najlepsze, co mama może dać dziecku po porodzie. Czym jest siara i jakie są właściwości pierwszego mleka mamy?

Siara, pierwszy pokarm kobiecy, to naturalna szczepionka dla noworodka. Ma małą kaloryczność (w 100 ml siary znajduje się średnio 55 kcal), ale jest niezwykle bogata w substancje odżywcze potrzebne nowo narodzonemu dziecku.

Siara zawiera witaminy i białka, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc go przed wieloma bakteriami i wirusami. Jakie właściwości ma siara - pierwsze mleko mamy i dlaczego warto podać ją noworodkowi?

Spis treści

  1. Co to jest siara?
  2. Jak siara wpływa na organizm dziecka?
  3. Jakie są wartości odżywcze siary?
  4. Jakie są właściwości siary?

Co to jest siara?

Siara to pierwsze mleko mamy, które organizm zaczyna produkować po porodzie. To gęsty, żółtawy płyn, który wypływa z kobiecej piersi. Zwykle dziecko pierwszy raz dostaje siarę w czasie kontaktu skóra do skóry odbywającym się przez dwie pierwsze godziny po narodzinach.

Gdy noworodek nie chce ssać piersi lub gdy mama ma wklęsłe brodawki i nie radzi sobie z karmieniem piersią, położne zalecają, by odciągnąć trochę siary laktatorem i podawać strzykawką lub specjalnym kubeczkiem do karmienia.

Jak siara wpływa na organizm dziecka?

Siara występuje w bardzo niewielkich ilościach - czasem jest jej tylko 20, a czasem 100 ml. To jednak wystarcza, by dostarczyć niemowlęciu składników odżywczych, wzmacniających jego układ immunologiczny i niosących korzyści zdrowotnych.

Siara ma ogromny wpływ na organizm noworodka:

jest jak szczepionka, dzięki silnym właściwościom wzmacniającym odporność. Zawiera przeciwciała i zapewnia ochronę przed mikroorganizmami, zapobiega wewnętrznym stanom zapalnym niszcząc patogeny. Znacząco przyczynia się do zdrowego, długotrwałego rozwoju dziecka,

● wpływa na zdrowie jelit: pozwala wyścielić jelita warstwą ochronną, która chroni je przed przyszłymi infekcjami i chorobami. Wspomaga również rozwój dobrych bakterii i kolonizację bakteriami przewodu pokarmowego. Jest lekkostrawnym pierwszym pokarmem,

● jest bogata w składniki odżywcze: siara przewyższa popularne super foods, zawiera wszystkie kluczowe składniki odżywcze (jakie? - piszemy niżej),

wspomaga funkcjonowanie organizmu: pomaga maleństwu przystosować się do życia poza łonem mamy poprzez regulację temperatury ciała, poziomu cukru we krwi, metabolizmu oraz funkcji płuc i naczyń krwionośnych,

jest naturalnym środkiem przeczyszczającym: pomaga pozbyć się smółki z układu trawiennego dziecka co ułatwia wydalanie bilirubin - dzięki temu zmniejsza się ryzyko żółtaczki fizjologicznej.

wspomaga zdrowy wzrost i rozwój dzieci przedwcześnie urodzonych,

● jest idealnym pierwszym posiłkiem - jej niewielka, skoncentrowana ilość to doskonałe porcja pożywienia dla noworodka. Nie martw się, jeśli ilość produkowanej siary wydaje się zbyt mała - nie chodzi o jej ilość, ale o jej jakość. Każda jej kropla zaspokaja aktualne potrzeby dziecka.

Czytaj: Najwygodniejsze pozycje do karmienia piersią

7 sposobów na wzmocnienie odporności niemowlaka

Hipoglikemia u noworodka: przyczyny, objawy leczenie

Jakie są wartości odżywcze siary?

Siara zawiera:

Już w 3. czy 4. dobie po porodzie  skład siary zmienia się. Spada ilość immunoglobulin, a wzrasta zawartość tłuszczów. Pojawia się wtedy mleko przejściowe, którego kolor jest trochę jaśniejszy - mleczno-pomarańczowy. Tydzień po porodzie pojawia się już mleko dojrzałe. Ten pokarm jest bogatsze w tłuszcze i węglowodany

Dobrze wiedzieć

U niektórych kobiet siara w niewielkich ilościach pojawia się w ostatnich miesiącach ciąży. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się we wkładki laktacyjne, które ochronią bieliznę i ubranie przed zabrudzeniem.

Występowanie siary przed porodem nie oznacza jednak, że kobieta nie będzie miała żadnego problemu z laktacją. Zastoje pokarmu i inne problemy mogą wystąpić niezależnie od tego, czy siara pojawiała się w ostatnich tygodniach ciąży czy też nie.

Jakie są właściwości siary?

Siara stanowi naturalną szczepionkę dla noworodka. Bogata w 250 naturalnych związków chemicznych (witaminy, białka, leukocyty, hormony), chroni organizm przed wieloma patogenami:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE