Daktyle to mało popularne w Polsce suszone owoce, a jednak warto się nimi zainteresować. Szczególnie jeśli oczekujesz dziecka, a twój poród zbliża się wielkimi krokami. Okazuje się, że daktyle w krajach zachodnich to podstawowa przekąska rodzących kobiet. Ich zjadanie ma niezwykle pozytywny wpływ na przebieg porodu: skraca pierwszy etap akcji porodowej, przyspiesza rozwieranie szyjki i zmniejsza ryzyko cesarek. To chyba wystarczająco dużo korzyści, aby biec po nie do sklepu.
Dlaczego daktyle są dobre dla kobiet w ciąży i rodzących? Do tej pory ich skuteczność potwierdzana była głównie doświadczeniem kobiet i położnych, jednak badacze przyjrzeli się dokładnie daktylom i odkryli, że znów medycyna ludowa znalazła potwierdzenie w dowodach naukowych.
Daktyle - skarbnica składników potrzebnych w ciąży
Zacznijmy od tego, ze daktyle są cenne dla zdrowia wszystkich kobiet oczekujących dziecka, niezależnie od etapu ciąży. To dlatego, że są skarbnicą składników odżywczych. Zawierają witaminy i minerały korzystne dla zdrowia i samopoczucia przyszłej matki oraz dla kondycji płodu.
Badania wykazały, że 4 daktyle to dawka 6,7 grama błonnika pokarmowego (25% dziennego zapotrzebowania). Dlatego są doskonałym sposobem na zaparcia, tak częste w czasie ciąży oraz na kontrolowanie wagi i mdłości - dzięki obecności witaminy B6. Daktyle to również źródło potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega skurczom mięśni, folianów, która jak wiadomo zapobiegają powstawaniu wad cewy nerwowej oraz żelaza, dodającego energii i zmniejszającemu ryzyko zachorowani na anemię.
W daktylach odnaleziono też magnez, niezbędny do wzrostu zębów i kości nienarodzonego dziecka oraz witaminę K, wpływającą na pracę mięśni i układu nerwowego płodu.
Czytaj również: Co jeść i pić w czasie porodu? Zdrowe przekąski na porodówkę
15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie
Daktyle niezbędne w czasie porodu
Według badań daktyle sprawdzają się również w czasie porodu i po nim. Jak przekonuje popularna na Tiktoku położna @serenitylifedoula, daktyle wspomagają produkcję oksytocynę i prostaglandyny - hormonów, od których zależy przebieg akcji porodowej. Według położnej 6 małych daktyli może przyspieszyć rozwarcie szyjki, zmniejszyć ryzyko przedwczesnego odejścia wód, zwiększyć szansa na spontaniczny poród, zmniejszyć konieczność podawania sztucznej oksytocyny, skrócić pierwszy etap porodu i zmniejszyć ryzyko cięcia cesarskiego. Wysoka zawartość cukru w daktylach może dostarczyć potrzebnej energii podczas porodu.
Badania pokazały również, że spożywanie daktyli bezpośrednio po porodzie zmniejsza utratę krwi. Ponieważ są również niesamowitym źródłem cukrów prostych, które szybko dodadzą energii i ułatwiają regenerację.