Co jeść w ciąży, aby dziecko dobrze się rozwijało, przybierało na wadze i aby uniknąć wad?

2020-11-10 10:53 Marta Nowik
dieta w ciazy dieta bogata w zelazo
Autor: photos.com|_miesiecznik_mjakmama

Co jeść w ciąży, aby płód prawidłowo się rozwijał, aby dziecko w brzuchu przybierało na wadze i aby nie groziły mu wady rozwojowe? Recepta na mądre, zdolne i zdrowe dziecko istnieje! Zobacz, co jeść w ciąży i jak wygląda dobrze skomponowana dieta przyszłej mamy.

Co jeść w ciąży, by wspierać rozwój dziecka? Aby nienarodzony malec dobrze rozwijał się i rósł, powinnaś jeść odpowiednie produkty. Płód potrzebuje składników, które zapewnią prawidłowy wzrost jego układu nerwowego, rozwój kośćca, wpłyną pozytywnie na kształtowanie się zmysłu wzroku, wreszcie - dostarczą substancji zapewniających energię.

Nie oznacza to, że musisz jeść w ciąży podwójne porcje: razem z dzieckiem powinniście być teraz raczej wykwintnymi smakoszami, którzy mogą wybrzydzać przy stole. Niech wami rządzą nie tylko kulinarne zachcianki, ale i przekonanie, że to, co teraz wspólnie jecie, wpływa na wasze zdrowie.

Spis treści:

    1. Zdrowe składniki diety w ciąży 
    2. Co jeść, by dbać o rozwój mózgu dziecka?
    3. Co jeść w ciąży, by malec przybierał na wadze i był silny?
    4. Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko wad rozwojowych?
    5. Co jeść, aby nie narażać płodu na nadmierny lub zbyt wolny wzrost

Czytaj:

Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?

Rozwój płodu tydzień po tygodniu - zobacz, jak rośnie malec

Zdrowe składniki diety w ciąży

Odpowiednia dieta ciężarnej wpływa na prawidłowy rozwój ciąży oraz pozwala uniknąć ciążowych dolegliwości, ale pomaga też dziecku harmonijnie rosnąć i zapewnia mu lepszy start w życiu. Ważne jest, co się je w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ ten czas to okres organogenezy - kształtowania się układów i narządów dziecka.

Choć trudno to sobie teraz wyobrazić, ale składniki odżywcze spożywane przez kobietę w ciąży wpływają na zdrowie dziecka w przyszłości. Nauka, która zajmuje się tymi zależnościami to epigenetyka.

Ta młoda dziedzina nauki bada zmiany, jakie zachodzą w kodzie genetycznym płodu pod wpływem diety w okresie przed poczęciem i w czasie trwania ciąży na rozwój oraz wpływie tych zmian na zdrowie dziecka po urodzeniu i w życiu dorosłym.

Co jeść, by dbać o rozwój mózgu dziecka?

W trwającym wiele lat procesie dojrzewania układu nerwowego i jego centralnej części – mózgu – kluczowy jest okres płodowy oraz pierwsze lata życia dziecka.

Wtedy tworzą się nowe połączenia nerwowe w mózgu – ich liczba oraz odpowiednie pokrycie osłonkami tłuszczowymi gwarantują szybszy przepływ informacji i łatwość zdobywania nowych umiejętności.

Mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje oleju, a konkretnie – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Powiedzenie „mieć dużo oleju w głowie” ma więc swoje zdrowotne uzasadnienie.

DHA jest szczególnie cenny, bo w ok. 60 proc. buduje korę mózgową. Znajduje się w rybach morskich (tj. makrela, śledź, sardynki, łosoś) i owocach morza. Warto tymi produktami zastąpić obiady mięsne przynajmniej dwa razy w tygodniu i serwować sobie rybę także na inne posiłki. A to dlatego, że zapotrzebowanie na DHA w czasie ciąży wzrasta aż czterokrotnie!

Jeśli nie jesteś wielką miłośniczką ryb, DHA dostarczysz organizmowi, zażywając suplementy diety zawierające DHA wypreparowane z oleju rybiego lub alg morskich. Dzięki takiej diecie wpłyniesz na prawidłowy wzrost, przyrost tkanki kostnej i rozwój narządu wzroku u dziecka (DHA jest m.in. budulcem siatkówki oka).

Poprawisz także kondycję swojego organizmu. Naukowcy dowodzą, że kwas dokozaheksaenowy pomaga uniknąć komplikacji okołoporodowych, łagodzi poporodowy spadek nastroju i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia depresji poporodowej.

Czytaj:

Prawdy i mity o DHA. Co musisz wiedzieć o tym kwasie tłuszczowym

Tuńczyk w ciąży: dlaczego nie powinno się jeść TUŃCZYKA w czasie ciąży?

Dobrze wiedzieć

Dzięki badaniom epigenetycznym wiemy, jakie składniki mają największy wpływ na rozwój narządów w okresie płodowym i na ich funkcjonowanie. Są to np. kwas foliowy, cholina, witaminy z grupy B, kwasy omega, jod czy selen.

Wiemy też, czym grozi ich niedobór i w jakich ilościach należy je dostarczać organizmowi matki i pośrednio organizmowi dziecka, aby urodziło się zdrowe.

Co jeść w ciąży, by malec przybierał na wadze i był silny?

Nie myśl jednak, że jesteś skazana wyłącznie na monotonne dania w stylu łosoś ze szpinakiem. Potrzebujesz dużo innych składników. Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zbilansowana i różnorodna.

Ważne miejsce zajmują w niej produkty obfitujące w białko, bo to podstawowy budulec tkanek i narządów rozwijającego się dziecka. Jego źródłem w twojej diecie powinny być: chude mięso, nabiał, rośliny strączkowe, orzechy, tofu.

Ważne są także węglowodany złożone, które dają energię, sycą na dłużej i usprawniają metabolizm: najlepsze ich źródło to pełnoziarniste pieczywo, kasze i płatki, świeże warzywa i owoce.

Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko wad rozwojowych?

Równie hojnie jak DHA dostarczaj swojemu (i maleństwa) organizmowi kwasu foliowego. Lekarze zalecają jego suplementację już w okresie starań o dziecko, a następnie przez cały okres ciąży, gdyż wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego i mózgu, zwiększa także produkcję czerwonych krwinek.

Niedobór kwasu foliowego prowadzi do wzrostu stężenia homocysteiny we krwi, co w czasie ciąży wpływa może spowodować wady genetyczne, np. cewy nerwowej, ale również zahamować rozwoju płodu.

Kwas foliowy znajduje się m.in. w roślinach strączkowych, szpinaku, brokułach, bananach, awokado, kaszach i jajach.

Czas oczekiwania na dziecko jest dobrą okazją, by zmienić nawyki dietetyczne i zacząć się odżywiać regularnie i zdrowo. Zrezygnuj z alkoholu, który może wywoływać u płody zespół płodowy FAS odpowiedzialny za anomalie w budowie serca, wątroby czy nerek.

Warto pójść za ciosem i mocno ograniczyć lub całkiem zrezygnować z dań typu fast food, produktów wysoko przetworzonych zawierających dużo soli oraz wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki, konserwanty. Część z nich o substancje endokrynnie czynne, czyli zaburzające gospodarkę hormonalną płodu.

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży - czego unikać w diecie w czasie oczekiwania nad dziecko?

Alkohol w ciąży – 10 pytań o picie alkoholu w ciąży i podczas karmienia piersią

Co jeść, aby nie narażać płodu na nadmierny lub zbyt wolny wzrost

Badania potwierdzają, że istnieje związek między cukrzycą ciążową a dużą masą urodzeniową dzieci chorych kobiet (tzw. makrosomia noworodków), a także z ich późniejszą otyłością i większą podatnością na cukrzycę w wieku dorosłym.

Wiadomo też, że niedobór pewnych składników w okresie płodowym skutkuje podwyższonym ciśnieniem dzieci w przyszłości oraz ich predyspozycją do otyłości.

Jeśli chcesz twoje dziecko wzrastało harmonijnie, dbaj o swoją wagę. W I trymestrze możesz przytyć ok. 2 kg, zaś w kolejnych trymestrach nie więcej niż 0,5 kg tygodniowo. Unikaj chipsów, batoników, gotowych ciast, konserw. Zawierają niewiele wartości odżywczych, za to w szybkim tempie tuczą.

Pamiętaj jednak, że ciąża nie jest dobrym czasem na odchudzanie. Ograniczanie na własną rękę liczby kalorii, wielkości porcji i pozwalanie na uczucie notorycznego głodu, może zaburzyć rozwój dziecka i prowadzić do komplikacji. Dlatego jeśli tracisz kontrolę nad swoją wagą, lepiej skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj: Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży

Wypróbuj kalkulator wagi w ciąży i sprawdź, ile przybierać na wadze w poszczególnych miesiącach ciąży

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych!

Pobierz
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE