Tran w ciąży - suplement dla ciężarnych bogaty w kwasy omega-3

2020-09-11 14:43 Iwona Podolska
Tran w ciąży bogaty w kwasy Omega-3
Autor: Getty images

Tran jest bogaty w kwasy omega-3. Tradycyjnie stosowany był u dzieci w celu zapobiegania krzywicy. Gdy odkryto w nim kwasy omega-3, poznano jego ogromne znaczenie dla zdrowia dorosłych, zwłaszcza ciężarnych i mam karmiących piersią. Dlaczego warto pić tran w ciąży?

Tran jest bogaty w kwasy omega-3 i dlatego stanowi ważny składnik diety w ciąży. Jeśli chcesz dbać o zdrowie swoje, wzmacniać odporność w ciąży, a także zapewnić prawidłowy rozwój nienarodzonemu dziecku, pij tran w ciąży.

Zwyczaj picia tranu pochodzi z Norwegii. Tam zaleca się każdej osobie codzienne spożywanie tranu (dzieciom już od 4. tygodnia życia!), co ma zapewnić odpowiednie ilości witaminy D oraz kwasów omega-3.

Może właśnie dlatego mieszkańcy Norwegii należą do najzdrowszych narodów w Europie (najwięcej osób dożywa tam stu lat)? Faktem jest, że Norwedzy przestrzegają reguł zdrowej diety, m.in. regularnie jadają ryby morskie – ponad 4-krotnie częściej niż Polacy!

Tran w ciąży - potrzebna dawka kwasów omega-3

Tran to olej z wątroby dorsza, produkt w pełni naturalny, o wielu właściwościach zdrowotnych. Obok mięsa tłustych ryb morskich tran jest najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu, zwłaszcza układu nerwowego i mózgu.

Kwasy omega-3, głównie DHA, potrzebne są do prawidłowego rozwoju i dojrzewania kory mózgowej (co decyduje o zdolności uczenia się), a także siatkówki oka (co wpływa na ostrość widzenia). Dlatego spożywanie tranu w ciąży jest szczególnie istotne, zwłaszcza w III trymestrze, kiedy DHA gromadzi się w mózgu płodu.

Także w czasie karmienia piersią w diecie mamy nie powinno zabraknąć kwasów omega-3. Trafiają one do organizmu dziecka wraz z mlekiem matki. A im więcej DHA w mleku, tym lepszy rozwój intelektualny dziecka. Kwasy omega-3 mają też niebagatelne znaczenie dla młodej mamy, zmniejszają bowiem podatność na depresję poporodową.

Dobrze wiedzieć
  • Zalecana dzienna dawka kwasów omega-3 dla ciężarnych i kobiet karmiących piersią to 1–1,5 grama.
  • Zalecane dzienne spożycie witaminy D dla kobiet ciężarnych i kobiet karmiących piersią wynosi: 1500–2000 IU.
  • Dziennie zapotrzebowanie na witaminę A w czasie ciąży wynosi 1250 µg, w czasie laktacji do 1600 µg.

Tran w ciąży: czy można przedawkować?

Tran jest także bogatym źródłem witamin: A, D i E. Pojawia się więc pytanie, czy u kobiety ciężarnej nie istnieje groźba przedawkowania witaminy A i jej szkodliwego wpływu na płód (takie ryzyko dotyczy I trymestru ciąży, kiedy formują się narządy dziecka).

Otóż spożywanie samego tranu w ciąży w dawce dziennej zalecanej dla dorosłych – 5 ml – jest bezpieczne. Warto jednak wybrać taki tran, który ma obniżoną zawartość witaminy A (250 mcg w dawce) albo stosować go dopiero w drugiej połowie ciąży. Oczywiście codzienne zażywanie tranu w ciąży i innego preparatu witaminowego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.

Czytaj: KWAS FOLIOWY w ciąży. Dawkowanie kwasu foliowego

TRAN: na czym polega jego fenomen? Czy warto dawać tran dzieciom?

Minerały w ciąży: 9 składników niezbędnych w diecie ciężarnej

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE