Niebezpieczne SŁODYCZE: jakie składniki dodawane do słodkości mogą zaszkodzić dziecku?

2014-08-27 17:35

Niektóre dodatki do słodyczty mogą być niebezpieczne dla dzieci. Wiadomo, że zawarty w słodyczach cukier jest niewskazany dla dzieci. Ale słodycze zawierają też inne składniki niebezpieczne dla zdrowia maluchów. Co jeszcze kryje się w batonach, ciastkach i innych słodkościach?

Słodycze to przede wszystkim źródło cukru, który powoduje wiele negatywnych skutków zdrowotnych u dzieci. Przyczynia się do próchnicy u dzieci, nadwagi, otyłości (a te z kolei prowadzą do chorób cywilizacyjnych), powstawania procesów zapalnych w organizmie, podczas trawienia kradnie składniki odżywcze z organizmu (wapń i witaminy z grupy B), obniża odporność, sprzyja rozwojowi grzybów, powoduje zakwaszenie organizmu, a także silnie uzależnia. Jakby tego było mało, słodycze nawet, te przeznaczone dla dzieci obfitują w wiele niebezpiecznych składników.

Dobrze wiedzieć

Co zaliczamy do słodyczy?

Uwaga – słodycze to nie tylko ciastka, cukierki, batoniki czy lizaki. Do słodyczy zaliczają się także słodzone napoje i soki, płatki śniadaniowe (takie jak czekoladowe kulki, miodowe kółeczka czy słodzone musli), jogurty owocowe, serki dla dzieci i desery mleczne, czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, cukierki z witaminami.

Niebezpieczne składniki słodyczy:

Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy działa niezwykle podstępnie. Jest to wysoko przetworzony, bardziej szkodliwy od cukru składnik słodzący produkowany ze skrobi kukurydzianej. Jest tańszy od cukru, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w produkcji żywności.

Prowadzi do szybkiego tycia, zaburza łaknienie, potęguje apetyt i uczucie głodu, utrudnia pozbycie się nadwagi, przyczynia się do zespołu jelita drażliwego, zaćmy cukrzycowej, cukrzycy typu II. Obecny nie tylko w słodyczach, ale też w napojach, sokach i syropach, lodach, jogurtach, pieczywie o długim terminie przydatności do spożycia, niektórych wędlinach, konserwach, sosach, dżemach, keczupach i musztardach.

Sztuczne słodziki (aspartam, sacharynian sodu)

Sztuczne słodziki (acesulfam K, aspartam, cyklaminian sodu, sacharynian sodu) – podejrzewane są o działanie rakotwórcze, źle wpływają na układ nerwowy i nie powinny być spożywane przez dzieci. Inaczej sprawa ma się z naturalnymi substancjami słodzącymi, które nie są tak kaloryczne jak cukier. Syrop z agawy, ksylitol (cukier brzozowy) czy stewia mogą pojawiać się w potrawach podawanych dziecku.

Sztuczne barwniki

Barwniki (np. azorubina, czerwień koszenilowa) oskarża się głownie o działanie rakotwórcze, nasilanie objawów astmy, powodowanie nadpobudliwości u dzieci.

Tłuszcze utwardzane

Utwardzane tłuszcze roślinne – obecne we wszystkich ciastkach i ciasteczkach, również tych z cukierni. Zawierają niebezpieczne kwasy tłuszczowe trans, które powodują wzrost złego cholesterolu, obniżenie poziomu dobrego cholesterolu. Źle wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zwiększają ryzyko cukrzycy i nowotworów. Na liście składników szukaj słów „uwodorniony”, „częściowo uwodorniony”, „utwardzony”.

Wanilina

Wanilina to syntetycznie otrzymywany aromat, który zastępuje prawdziwą, drogą wanilię. Szeroko używany w słodyczach z powodu niskiej ceny. Może powodować alergie pokarmowe u dzieci i skórne.

Benzoesan sodu

Benzoesan sodu jest konserwantem, podrażnia śluzówkę żołądka, a w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy benzen. Obecny przede wszystkim w napojach.

Polecamy wideo: Zdrowe przekąski dla dzieci

www.dlarodzinki.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych – czytaj już za 3 zł!

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE