Niebezpieczne SŁODYCZE: jakie składniki dodawane do słodkości mogą zaszkodzić dziecku?

2014-08-27 17:35

Niektóre dodatki do słodyczty mogą być niebezpieczne dla dzieci. Wiadomo, że zawarty w słodyczach cukier jest niewskazany dla dzieci. Ale słodycze zawierają też inne składniki niebezpieczne dla zdrowia maluchów. Co jeszcze kryje się w batonach, ciastkach i innych słodkościach?

Słodycze to przede wszystkim źródło cukru, który powoduje wiele negatywnych skutków zdrowotnych u dzieci. Przyczynia się do próchnicy u dzieci, nadwagi, otyłości (a te z kolei prowadzą do chorób cywilizacyjnych), powstawania procesów zapalnych w organizmie, podczas trawienia kradnie składniki odżywcze z organizmu (wapń i witaminy z grupy B), obniża odporność, sprzyja rozwojowi grzybów, powoduje zakwaszenie organizmu, a także silnie uzależnia. Jakby tego było mało, słodycze nawet, te przeznaczone dla dzieci obfitują w wiele niebezpiecznych składników.

Dobrze wiedzieć

Co zaliczamy do słodyczy?

Uwaga – słodycze to nie tylko ciastka, cukierki, batoniki czy lizaki. Do słodyczy zaliczają się także słodzone napoje i soki, płatki śniadaniowe (takie jak czekoladowe kulki, miodowe kółeczka czy słodzone musli), jogurty owocowe, serki dla dzieci i desery mleczne, czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, cukierki z witaminami.

Niebezpieczne składniki słodyczy:

Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy działa niezwykle podstępnie. Jest to wysoko przetworzony, bardziej szkodliwy od cukru składnik słodzący produkowany ze skrobi kukurydzianej. Jest tańszy od cukru, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w produkcji żywności.

Prowadzi do szybkiego tycia, zaburza łaknienie, potęguje apetyt i uczucie głodu, utrudnia pozbycie się nadwagi, przyczynia się do zespołu jelita drażliwego, zaćmy cukrzycowej, cukrzycy typu II. Obecny nie tylko w słodyczach, ale też w napojach, sokach i syropach, lodach, jogurtach, pieczywie o długim terminie przydatności do spożycia, niektórych wędlinach, konserwach, sosach, dżemach, keczupach i musztardach.

Sztuczne słodziki (aspartam, sacharynian sodu)

Sztuczne słodziki (acesulfam K, aspartam, cyklaminian sodu, sacharynian sodu) – podejrzewane są o działanie rakotwórcze, źle wpływają na układ nerwowy i nie powinny być spożywane przez dzieci. Inaczej sprawa ma się z naturalnymi substancjami słodzącymi, które nie są tak kaloryczne jak cukier. Syrop z agawy, ksylitol (cukier brzozowy) czy stewia mogą pojawiać się w potrawach podawanych dziecku.

Sztuczne barwniki

Barwniki (np. azorubina, czerwień koszenilowa) oskarża się głownie o działanie rakotwórcze, nasilanie objawów astmy, powodowanie nadpobudliwości u dzieci.

Tłuszcze utwardzane

Utwardzane tłuszcze roślinne – obecne we wszystkich ciastkach i ciasteczkach, również tych z cukierni. Zawierają niebezpieczne kwasy tłuszczowe trans, które powodują wzrost złego cholesterolu, obniżenie poziomu dobrego cholesterolu. Źle wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zwiększają ryzyko cukrzycy i nowotworów. Na liście składników szukaj słów „uwodorniony”, „częściowo uwodorniony”, „utwardzony”.

Wanilina

Wanilina to syntetycznie otrzymywany aromat, który zastępuje prawdziwą, drogą wanilię. Szeroko używany w słodyczach z powodu niskiej ceny. Może powodować alergie pokarmowe u dzieci i skórne.

Benzoesan sodu

Benzoesan sodu jest konserwantem, podrażnia śluzówkę żołądka, a w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy benzen. Obecny przede wszystkim w napojach.

Polecamy wideo: Zdrowe przekąski dla dzieci

www.dlarodzinki.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza