Napar z pokrzywy: jak go zrobić i na co pomaga?

2019-12-16 13:28
Napar z pokrzywy: jak go zrobić i na co pomaga?
Autor: Getty Images

Pokrzywę zwyczajną omijamy z daleka, bo kontakt z nią jest bolesny. Właśnie z tego powodu nie cieszy się naszą sympatią. Jednak przez zielarzy jest bardzo ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze. Mają je zarówno liście, jak i korzenie tej rośliny, z których przyrządza się wywary i napary.

Pokrzywa jest byliną rozpowszechnioną w całej Polsce. Traktowana jest przez większość z nas jako chwast, z którym kontakt jest wyjątkowo niemiły, ponieważ jej liście pokryte są włoskami parzącymi. Ale niegdyś bardzo ją ceniły gospodynie wiejskie. Młode pędy pokrzywy drobniutko siekały i wraz z gotowanymi jajami podawały kurczętom, ponieważ dzięki temu pisklęta lepiej się chowały.  Zielarze cenią zaś pokrzywę do dziś.

Pokrzywa bogata jest w witaminy (m.in. C, K, z grupy B), flawonoidy, składniki mineralne. Zawiera też fitosterole (obniżają poziom cholesterolu), garbniki, a także związki zwiększające odporność organizmu na infekcje. Jedzenie świeżej pokrzywy korzystnie jest zatem nie tylko dla zdrowia kurcząt, ale i ludzi.

Czytaj także: ZIOŁA W CIĄŻY. Przewodnik po ziołach dla kobiet w ciąży

Wiosną można zbierać całe młode pędy pokrzywy, latem zaś tylko listki z wierzchołków. Po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim obsmażeniu na oliwie (tracą wówczas swoje parzące właściwości) można dodawać je do jajecznicy, omletów, sałatek, mielonych mięs i zup.

Pokrzywa – działanie lecznicze

O pokrzywie mówi się, że czyści krew, ponieważ ułatwia usuwanie z organizmu chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Wpływa również korzystnie na sam proces przemiany materii, dzięki dużej zawartości witamin, soli mineralnych, a wśród nich pierwiastków śladowych niezbędnych do produkcji różnych enzymów i hormonów.

To nie jedyne lecznicze właściwości pokrzywy. Nieco obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwkrwotocznie (dzięki witaminie K i garbnikom). Podobnie jak preparaty ze związkami żelaza zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, przeciwdziała więc niedokrwistości.

Ponadto ułatwia trawienie i jako jedno z niewielu ziół obniża nieznacznie poziom cukru we krwi, bo wpływa na działalność wydzielniczą trzustki. Wzmacnia też odporność organizmu na działanie wirusów i bakterii. Napary i odwary z pokrzywy są dobrze tolerowane przez większość ludzi. U nielicznych, podawane w zbyt dużych dawkach, mogą jednak wywołać reakcje alergiczne i podrażnienie żołądka.

Jak przygotować napar z pokrzywy?

Łatwo go sporządzić z liści pokrzywy kupowanych w saszetkach. Jedną torebkę zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 5-10 minut. Lepsze jednak efekty daje wywar ze świeżych liści pokrzywy. 2 łyżki ziół zalewa się 2 szklankami gorące wody i gotuje na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Odstawia na 10 minut, przecedza i przelewa do termosu. Pijemy po pół szklanki  naparu 2-3 razy dziennie.

Zobacz też: 8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe

Napar z pokrzywy poprawia przemianę materii, korzystnie działa na cerę, włosy i paznokcie, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, poprawia pracę trzustki oraz działa ogólnie wzmacniająco.  

źródło: www.mowimyjak.se.pl

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE