Właściwości lecznicze IMBIRU

2010-01-26 12:11 Justyna Nowicka

Imbir ma nie tylko walory smakowe, ale i cenne właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść imbir? Aromatyczne kłącze imbiru jest nie tylko cenioną przyprawą. Ma też liczne właściwości lecznicze, jest wykorzystywane w kosmetyce i jako afrodyzjak.

Imbir to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji, nie zachwyca urodą – z jej prostych pędów z rzadka wyrastają długie lancetowate liście, a niepozorne kwiaty pojawiają się tylko na roślinach dziko rosnących. Uprawa imbiru jest nastawiona na pozyskiwanie bulwiastych kłączy o świeżym, nieco cytrynowym zapachu.

Imbir - właściwości lecznicze

Kłącze imbiru zawiera minerały (wapń, magnez, fosfor, potas),  żywice, skrobię, cukry, kwasy organiczne, ale najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Są w nim m.in. związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) o charakterystycznym zapachu oraz aldehydy, a wśród nich gingerol o ostrym, piekącym smaku. Taka kombinacja sprawia, że imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego – jest bardzo skutecznym środkiem poprawiającym apetyt i usprawniającym trawienie, pomaga przy niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej i innych dolegliwościach trawiennych. Imbir łagodzi także mdłości i ma działanie przeciwwymiotne.

Jednak imbir działa nie tylko na przewód pokarmowy. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu doskonale się  sprawdza przy uśmierzaniu dolegliwości stawowych. Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie krwi. Ta jego cecha jest wykorzystywana m.in. w kosmetyce, gdzie używa się imbiru do produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu. Ponadto dzięki tym właściwościom imbir był już w najstarszych kulturach azjatyckich stosowany również jako afrodyzjak – poprawiając ukrwienie, zwiększa bowiem intensywność doznań i wzmaga erekcję.

Czytaj też: Jak to się dzieje, że imbir rozgrzewa?

Prepraty z imbirem z apteki

Kłącze imbiru jest podstawowym składnikiem preparatów stosowanych w różnych dolegliwościach. Są wśród nich m.in. środki przeznaczone do zwalczania mdłości towarzyszących chorobie lokomocyjnej (Avioplant, Imotiv, kapsułki Imbir). Można je także stosować na pobudzenie apetytu. Imbir jest składnikiem licznych ziołowych mieszanek pomocnych np. przy niestrawności (Kłącze imbiru w saszetkach). Wyciągi z kłącza są też w popularnych preparatach – do łykania lub smarowania – łagodzących bóle stawów (Zinaxin, Glukoz-Imbir). Ponadto kłącze oraz olejek imbirowy są często stosowane do poprawienia smaku i zapachu różnych leków.

Czytaj też: Czy imbir mogą jeść kobiety w ciąży?

Dobrze wiedzieć

Surowiec zielarski, czyli kłącza imbiru, pochodzi wyłącznie z importu. Jest sprzedawany w różnych postaciach – świeży, suszony i zmielony, a także kandyzowany i marynowany. Imbir można również uprawiać w domu, rozmnażając go z kłączy, ale tak uzyskany surowiec jest znacznie uboższy w substancje lecznicze.

  • Informacje o właściwościach leczniczych imbiru można znaleźć w chińskich pismach z 2700 r. p.n.e. Stosowano go przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego.
  • Imbir jest jedną z pierwszych przyprawkorzennych przywiezionych do Europy. Opisywał go później m.in. Marco Polo i Paracelsus.
  • Imbir przepisy: napar z kłącza imbiru

    Jak zrobić napar z imbiru? Łyżeczkę rozdrobnionego kłącza zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki naparu na pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Taki napar z imbiru działa też przeciwwymiotnie, można go również używać do płukania gardła.

    Czytaj też: Imbir a karmienie piersią

    Imbir przepisy: odwar z kłącza imbiru

    Jak zrobić odwar w imbiru? 1,5 łyżeczki pokrojonego kłącza zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, odstaw do przestudzenia. Pij jako środek pobudzający krążenie i rozgrzewający.

    Czytaj też: 5 przepisów na dania z imbirem

    miesięcznik "Zdrowie"
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

    Kup dostęp od 2,50 zł
    okladka m jak mama 1/20
    KOMENTARZE