Imbir w ciąży doskonały na mdłości. W jakiej postaci jeść imbir w ciąży?

2021-01-28 15:01 Joanna Anczura
imbir w ciąży
Autor: Getty images Imbir jest dobry na jesienne chłody. Wprowadź go diety w ciąży.

Imbir w ciąży to popularny środek ma poranne mdłości. Pomoże przyszłym mamom nękanym atakami nudności i wymiotów ciążowych. Poznaj zalety imbiru i wprowadź go do swojej diety w ciąży. Oto pomysły na dania z imbirem dla kobiet w ciąży, które złagodzą dolegliwości ciążowe.

Imbir spożywany w ciąży przyniesie wiele korzyści przyszłej mamie. Imbir w ciąży to doskonały sposób na jesienno i zimowe chłody. Dieta ciężarnej powinna obfitować wówczas w rozgrzewające i solidne danie. Ale imbir to również znane od wieków remedium na poranne wymioty.

Imbir w ciąży - dlaczego warto go jeść?

Właściwości leczniczych imbiru jest wiele. Wprowadź go do swojej diety w ciąży, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników - minerały (wapń, magnez, fosfor, potas), żywice, skrobię, cukry, kwasy organiczne, ale najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny.

Imbir w ciąży jest dobrym zamiennikiem leków, których w czasie oczekiwania na dziecko nie wolno przyjmować. Może zastąpić preparaty na dolegliwości trawienne, ponieważ imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Jest skutecznym środkiem poprawiającym apetyt i usprawniającym trawienie, pomaga przy niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej i innych dolegliwościach trawiennych.

Ale przede wszystkim imbir w ciąży łagodzi mdłości - jego olejki (gingerol i szoagol) są doskonałym środkiem przeciwwymiotnym. Dlatego stosowany jest w lekach na chorobę lokomocyjną i w preparatach przeciw mdłościom u  ciężarnych.

Do innych właściwości imbiru zalicza się też jego działanie moczopędnie, a co za tym idzie - przeciwobrzękowe, ułatwia trawienie i poprawia krążenie krwi.

Ma też działanie rozgrzewające, dlatego w ciąży może być świetnym domowym sposobem na kaszel, katar i przeziębienie - picie herbaty z imbirem czy jedzenie imbiru z miodem stymuluje układ odpornościowy do walki z patogenami, pomaga też zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych.

Imbir w ciąży powinnaś jednak używać w niewielkich dawkach, gdyż ta ostra przyprawa działa mocno rozgrzewająco i może podrażniać żołądek.

Czytaj:  Dieta w ciąży: tygodniowy jadłospis na 1 trymestr ciąży

Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny

Jak długo trwają mdłości ciążowe, do kiedy występują i jakie są ich dobre strony

Dania z imbirem na słodko

  • Możesz będąc w ciąży pić napój z imbiru. Plasterek świeżego imbiru gotuj 2 minuty w szklance wody, przecedź, dodaj łyżkę miodu i plasterek cytryny, a otrzymasz napój, który błyskawicznie cię rozgrzeje, gdy zmarzłaś albo czujesz, że bierze cię przeziębienie.
  •  Sproszkowany imbir możesz dodawać do ciasteczek owsianych i kruchych placuszków. Imbir w duecie z cynamonem sprawdzi się w sałatkach owocowych, szarlotce i jako przyprawa do pieczonych jabłek.

Dodaj imbir do dań obiadowych

  • Imbiru używa się zwykle jako składnika kompozycji dwóch lub kilku przypraw. Smak imbiru dobrze współgra z czosnkiem, goździkami, pieprzem, kardamonem, anyżem i kurkumą, a także skórką cytrynową i pomarańczową, które podkreślają jego cytrusowe nuty. W takich zestawieniach warto dodawać imbir zwłaszcza do pieczonych mięs: indyka, kaczki, jagnięciny, wieprzowiny. Przyprawą z dodatkiem sproszkowanego imbiru posyp mięso na kilka godzin przed upieczeniem lub dodaj świeżego imbiru do marynaty.
  • Imbir to doskonały dodatek do zup - np. dyniowej oraz do potraw wegetariańskich z duszonych lub pieczonych warzyw. Szczyptą imbiru możesz także przyprawić... rosół.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE