Czy w ciąży można jeść mak? Czy to zdrowe dla nienarodzonego dziecka?

2021-01-27 9:49 Maciej Toczek
Czy w ciąży można jeść mak? Czy to zdrowe dla dziecka?
Autor: Getty images Mak w ciąży - czy jest bezpieczny dla dziecka?

Święta Wielkanocne czy też wigilia z pewnością kojarzą ci się z makowcem. Ze względu na swoje walory smakowe mak jest szeroko wykorzystywany w kuchni polskiej. Czy jednak jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży? Od jakiego wieku dziecko może jeść potrawy i ciasta zawierające mak?

Czy mak w ciąży jest bezpieczny? Wokół tego przysmaku narosło wiele mitów, między innymi ten, że mak ma działanie narkotyczne, dlatego spożywanie maku w ciąży jest zakazane. Jaka jest prawda?

Spis treści

  1. Mak w ciąży - co powinnaś o nim wiedzieć?
  2. Mak w ciąży a działanie narkotyczne
  3. Mak w ciąży a układ pokarmowy
  4. Jak jeść mak w ciąży by nie zaszkodzić dziecku?
  5. Czy mak jest bezpieczny dla dzieci?

Mak w ciąży - co powinnaś o nim wiedzieć?

Mak to stosunkowo pospolita roślina rosnąca głównie na półkuli północnej. Bardzo często jest hodowana jako roślina ozdobna. Istnieje kilka rodzajów maku, które wykorzystywane są przez człowieka. Jednym z nich jest mak biały, którego bakalie ze względu na niezbyt powszechne występowanie są stosunkowo drogie.

Inna jego odmiana, mak niebieski, również jest zdatny do spożycia, a jego większa dostępność przekłada się na niższą cenę niż w przypadku maku białego. Niestety, jego walory smakowe są nieco gorsze.

Kolejnym rodzajem maku wykorzystywanym przez ludzi jest tzw. mak lekarski. Nie bez powodu jego nazwa odnosi się do świata medycznego, gdyż to właśnie z niego produkowane są leki takie jak morfina, papaweryna czy kodeina. Jest to związane z faktem, że zawiera on największe ilość alkaloidów o właściwościach narkotycznych, przeciwbólowych oraz przeciwkaszlowych. Z tego też powodu nie jest on używany do przyrządzania potraw oraz ciast.

Warto wspomnieć również o maku polnym, który aktualnie wykorzystywany jest szeroko w kosmetyce, a w medycynie ludowej wytwarzano z niego napar, który służył m.in. jako płukanka do gardła. Uważano, że ma on działanie przeciwzapalne oraz uspokajające, a używany był m.in. w stanach zapalnych jamy ustnej.

Mak w ciąży a działanie narkotyczne

Z pewnością słyszałaś kiedyś, że spożywanie makowca w ciąży jest przeciwwskazane, gdyż zawarte w nim alkaloidy mają działanie narkotyczne. Nie jest to do końca prawda. W produkcji m.in. opioidów stosowany jest mak lekarski, w którym ich zawartość jest największa. Nie można go zatem znaleźć na sklepowych półkach.

W gastronomii używane są natomiast z reguły dwa wcześniej wymienione rodzaje maku - biały oraz niebieski. Oczywiście nie są one wolne od substancji o charakterze narkotycznym, jednak ich zawartość w tych roślinach jest śladowa. Z tego też powodu można je kupić w sklepie.

Spożywanie makowca w ciąży oraz wszelkich innych potraw zawierających te bakalie nie jest zatem przeciwwskazane. Co więcej, nasiona maku zawierają wiele cennych i zdrowych składników odżywczych takich jak wapń, potas, żelazo, błonnik, oleje roślinne czy też witaminy z grupy B.

Pamiętaj jednak, że niekiedy mogą zdarzyć się sytuacje, kiedy to spożywczy mak biały lub niebieski będzie zanieczyszczony większą ilością alkaloidów. Z tego też powodu, mimo iż spożywanie maku w ciąży jest bezpieczne, powinnaś mimo to ograniczyć go w swojej diecie w trakcie ciąży.

Czytaj również: Zaparcia w ciąży: 10 sposobów na zatwardzenie w ciąży

Zioła na katar – 10 skutecznych ziół w walce z katarem

Skuteczne i bezpieczne zioła na lepsze trawienie w ciąży

Mak w ciąży a układ pokarmowy

Mimo tego, że mak używany w gastronomii zawiera śladowe ilości alkaloidów mających działanie narkotyczne, kobiety ciężarne i tak nie powinny zbyt często spożywać makowca w trakcie trwania ciąży. Ma to związek z bardzo wysoką kalorycznością ciast, takich jak np. makowiec.

Pomimo faktu, że nasiona maku zawierają wiele cennych składników odżywczych, to oprócz nich w masie makowej znajdują się również bardzo duże ilości cukru, miodu, orzechów oraz bakalii. Z tego też powodu jest ona bardzo kaloryczna, a samo ciasto ciężkostrawne, dlatego kobiety ciężarne powinny unikać tego typu słodyczy.

Lepszym pomysłem jest przygotowanie tego typu masy makowej we własnym zakresie. Pozwoli c to kontrolować zawartość cukru oraz tłuszczu i dostosować ją do Twoich potrzeb.

Pamiętaj, że ciąża to czas szczególny, w którym powinnaś w bardzo wyjątkowy sposób dbać o swoje zdrowie. Jednym z najważniejszych elementów w prawidłowym prowadzeniu ciąży jest właśnie utrzymywanie prawidłowej masy ciała przez cały okres jej trwania. Jako przyszła mama, powinnaś kierować się zasadą „jeść dla dwojga, nie za dwoje”.

Co więcej, nieprawidłowa dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste skutkować może nadwagą i otyłością, które stanowią udowodniony czynnik ryzyka rozwinięcia się cukrzycy ciążowej.

Przyrost masy ciała w trakcie trwania ciąży powinien być adekwatny do twojej wagi w okresie prekoncepcyjnym. Masa twojego ciała powinna być regularnie kontrolowana przez prowadzącego ciążę lekarza ginekologa.

W czasie ciąży a także w trakcie starania o dziecko pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, gdyż zmniejsza ona ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, wzmacnia mięśnie brzucha oraz poprawia ogólne samopoczucie.

Jak jeść mak w ciąży by nie zaszkodzić dziecku?

Aby mak miał jak najmniej działań niepożądanych, warto pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • Pamiętaj, że zawsze lepiej wykonać masę makową samodzielnie niż kupić gotowy produkt – w ten sposób będziesz mogła samodzielnie kontrolować ilość cukru oraz tłuszczu użytego do przyrządzenia ciasta i dostosujesz go do własnych potrzeb.
  • Staraj się kupować mak ekologiczny
  • Pamiętaj, że co za dużo to nie zdrowo – w czasie ciąży, dla dobra swojego dziecka oraz własnego powinnaś unikać słodyczy takich jak makowiec
  • Bezpieczna dzienna ilość maku w diecie to jedna łyżeczka dziennie
  • Przed użyciem maku należy moczyć go w ciepłej wodzie
  • Pamiętaj, że mak możesz użyć również w innych daniach takich jak kluski z makiem, łazanki czy kutia. Nasiona maku mogą również posłużyć jako posypka do musów owocowych, zup ciast oraz deserów.

Czy mak jest bezpieczny dla dzieci?

Uznaje się, że mak można bezpiecznie podawać dzieciom po ukończeniu 2. roku życia. Tak samo jednak jak w przypadku kobiet ciężarnych, należy spożywać go w niewielkich ilościach, gdyż 100 g nasion maku zawiera ok. 480 kcal. Również spożywanie przez dziecko ciast zawierających w swoim składzie masy makowe może prowadzić do wykształcenia złych nawyków żywieniowych, a także rozwoju nadwagi oraz otyłości w przyszłości.

Co więcej, mak może wywoływać pokarmowe reakcje alergiczne, w skrajnych przypadkach prowadzące do wstrząsy anafilaktycznego. W połączeniu z innymi bakaliami może wywoływać u dzieci także objawy niestrawności.

Czytaj również: Mięta w ciąży – właściwości. Czy można ją pić w ciąży i podawać małemu dziecku?

Nadmiar cukru w diecie dziecka: jakie są skutki jedzenia słodyczy u dzieci?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE