Syrop z mniszka lekarskiego: przepis na syrop z mleczu na kaszel i przeziębienie

2019-05-20 14:45 Katarzyna Hubicz
Syrop z mniszka lekarskiego
Autor: GettyImages Syrop z mniszka lekarskiego pomaga na ból gardła.

Syrop z mniszka lekarskiego - zwanego również mleczem - to remedium na wszelkie infekcje. Można go stosować, gdy boli gardło, żołądek, dokucza podrażniona skóra. Ponieważ jest to jeden z cenniejszych leków, jakie daje nam natura, warto wiedzieć, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego.

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale), popularnie zwany mleczem, wiosną rośnie niemal wszędzie i przez ogrodników traktowany jest jak zwyczajny chwast.

Ma jednak szereg właściwości prozdrowotnych, które dostrzega coraz więcej osób. Najcenniejszy jest ten, który dojrzewa z dala od dróg szybkiego ruchu - na przykład na łące.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Jakie właściwości ma mniszek lekarski?
  2. W jakim celu stosuje się mniszek lekarski?
  3. Kiedy robić syrop z mniszka lekarskiego?
  4. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
  5. Czy można zrobić syrop z mniszka lekarskiego bez cukru?
  6. Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego?

Jakie właściwości ma mniszek lekarski?

Warto wiedzieć, że mniszek lekarski od wieków wykorzystywany był w ziołolecznictwie. Dziś, dzięki wieloletnim badaniom, wiadomo, że syrop z mniszka jest skarbnicą cennych składników. Zawiera m.in.:

  • witaminy A, C, D
  • witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego, wspierają układ nerwowy, pokarmowy, procesy wydzielania enzymów
  • jest bogaty w składniki mineralne: żelazo, magnez, potas oraz krzem, ważne dla właściwego funkcjonowania niemal wszystkich narządów wewnętrznych
  • zawiera flawonoidy, które dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym spowalniają proces starzenia się i zmniejszają ryzyko nowotworów
  • zawiera garbniki, działające bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przeciwświądowo

To jeszcze nie koniec:

  • zawarty w mniszku kwas krzemowy łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran
  • inulina obniża poziom cukru we krwi i wspiera odporność
  • triterpeny zmniejszają poziom cholesterolu i wspierają pracę wątroby
  • zaś kwasy polifenolowe poprawiają przemianę materii

Mniszek lekarski rośnie - najczęściej dziko - niemal na całym globie, gdyż spotykany jest w całej Europie, obu Amerykach oraz w Azji.

W jakim celu stosuje się mniszek lekarski?

Syrop z mlecza, ze względu na swój charakterystyczny kolor, zwany bywa również miodem z mniszka. Ze względu na swoje właściwości ceniony jest nadal, i chętnie stosowany jako alternatywa dla farmaceutycznych syropów na gardło i kaszel.

Jednak - ponieważ jest skarbnicą witamin, minerałów i innych ważnych substancji o działaniu prozdrowotnym - ma on również wiele innych, cennych nie tylko z punktu widzenia każdej młodej mamy, właściwości:

  • działa antybakteryjnie, dlatego łagodzi stany zapalne jamy ustnej i dziąseł;
  • zmniejsza uciążliwe objawy infekcji dróg moczowych, łagodzi problemy z pęcherzem;
  • przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych skóry;
  • poprawia trawienie i pobudza apetyt, co zapewne będzie istotną informacją dla mam małych niejadków;
  • wspiera wątrobę, dlatego warto go stosować w przypadku problemów z tym narządem (np. wywołanych WZW);
Warto wiedzieć

Choć mniszek lekarski ma właściwości przeciwcukrzycowe, to jednak syrop z mniszka przygotowany według tradycyjnego przepisu nie jest polecany diabetykom ze względu na to, że jest bardzo słodki.

W takiej sytuacji można przygotować inną wersję syropu, a cukier zastąpić ksylitolem, jednak podawanie dziecku choremu na cukrzycę takiego syropu każdorazowo trzeba skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Kiedy robić syrop z mniszka lekarskiego?

Choć wszystkie części mniszka lekarskiego mają cenne właściwości, to popularny syrop przyrządza się wyłącznie z żółtych kwiatów. Najlepiej zbierać je wiosną - w maju i w pierwszych dnia czerwca, gdyż wówczas kwiaty mlecza są dojrzałe, a dzięki temu - pozbawione goryczy.

Na zbiory warto wybrać się rano, gdy dzień słoneczny - najlepsze do zrobienia syropu z mniszka są bowiem kwiaty, których kwiatostany są szeroko rozwarte. Zebrane kwiaty należy rozłożyć na białym papierze, przebrać i usunąć z nich owady.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

By przygotować miód z mniszka będziesz potrzebować:

  • 250 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru.
  1. Kwiaty po umyciu należy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez około kwadrans na małym ogniu, a następnie odstawić na dobę w chłodne miejsce.
  2. Potem wywar odcedzamy przez sito i dolewamy do niego sok wyciśnięty z cytryn.
  3. Całość zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać miód (zwykle trwa to około trzech godzin).
  4. Wtedy przelewamy do butelek lub słoiczków.

Czy można zrobić syrop z mniszka lekarskiego bez cukru?

Syrop z mniszka lekarskiego można też przygotować bez cukru.

  1. Potrzebne będzie duże wysokie naczynie - najlepiej słoik - który trzeba wyparzyć wrzątkiem.
  2. Następnie układamy w nim warstwowo kwiaty, które przesypujemy ksylitolem (każda z warstw powinna mieć około 2 cm).
  3. Wypełniony słoik odstawiamy w ciepłe miejsce - na przykład na nasłoneczniony parapet - by ksylitol się rozpuścił, a kwiaty puściły sok.
  4. Syrop będzie gotowy po około 2 tygodniach.

Termin ważności domowego syropu z mniszka lekarskiego to około pół roku od chwili rozlania do słoiczków.

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka można podawać już dwuletnim i trzyletnim dzieciom i stosować na różne sposoby. W celu zmniejszenia infekcji gardła najlepiej podawać go na łyżeczce, podobnie jak zwykły syrop z apteki lub smarować nim kromkę chleba z masłem - tak jak zwykłym miodem.

By wzmocnić odporność można dodawać go do herbaty, albo stosować jako podstawę pysznej orzeźwiającej lemoniady - wystarczy kilka łyżek syropu zalać wodą i dodać pokrojoną cytrynę oraz kilka listków świeżej mięty.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE