Omlet dla dziecka - czy podawać go maluchowi i jak go zrobić?

Omlet z warzywami
Autor: Getty images

Omlet dla dziecka to doskonałe danie. Po pierwsze jest smaczne i lubiane przez maluchy, po drugie – to potrawa wartościowa i zdrowa. Omlet to rodzaj placka przygotowanego z jajek oraz mąki i mleka. Jego zaletą jest to, że można go jeść na słodko lub na słono – jest podstawą dla dodatków zarówno warzywnych, owocowych, jak i mięsnych.

Omlet dla dziecka – zdrowy i pełen wartości odżywczych

Omlety są lekkostrawne, a dzięki swoim składnikom – również pełne cennych substancji odżywczych. W ich składzie znajdują się głównie jajka, które kiedyś miały złą sławę, jako źródło problemów z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Dziś wiemy, że jajka, a więc i zrobione z nich omlety dla dziecka, są bardzo potrzebne dla zdrowia i nie wpływają na cholesterol tak, jak myślano – jedzenie jajek prowadzi do podwyższonego poziomu lipoprotein o dużej gęstości (HDL), znanej również jako „dobry” cholesterol.

Chociaż jajka są stosunkowo małe, zawierają dużo składników odżywczych i mogą być ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Są źródłem witaminy A i D, potrzebnych do rozwoju wzroku, odporności, witaminy E, wpływającej dobrze na skórę oraz witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za pracę układu nerwowego.

Jaja znajdujące się w omlecie dla dziecka zawierają również żelazo, cholinę, kwas foliowy, wapń czy cynk. Jajka są dobrym źródłem białka (zarówno białka, jak i żółtko), nienasyconych kwasów tłuszczowych.  

Czytaj również: Jak komponować dietę dziecka z alergią na mleko, jajka lub gluten?

12 najczęściej pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka

Omlety są sycące i mają ogromny potencjał kulinarny

Omlety to lubiane przez dzieci danie. Są łatwe do pogryzienie i przede wszystkim – smaczne. Jeśli dodatkowo uzupełnimy je warzywami czy owocami, mogą być fantastyczną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Warto pamiętać, że jajka można wprowadzać do diety małego dziecka już w wieku 5–6 miesięcy.

Wątpliwym dla niektórych rodziców składnikiem omletu dla dziecka jest również mąka - o ile maluch nie ma stwierdzonego uczulenia na gluten, może ją jeść bez obaw. Produkty zbożowe z glutenem, a więc pieczywo czy właśnie dania mączne można wprowadzać nie wcześniej niż przed 4, a le nie później niż po 7 miesiącu życia dziecka.

Przepis na idealny omlet dla dziecka znajdziesz TUTAJ.

A w naszej galerii znajdziesz zdrowe i pomysłowe propozycje omletów dla dziecka

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka