Podwieczorek dla niemowlaka: zdrowe i smaczne propozycje na podwieczorek
Podwieczorek to najprzyjemniejszy posiłek dnia: zazwyczaj słodki i bardzo potrzebny po poobiedniej drzemce. Jak przyrządzić podwieczorek dla niemowlaka, by był wartościowy?
Bardzo istotnym posiłkiem w jadłospisie niemowlaka jest podwieczorek - popołudniowa przekąska. Szósty miesiąc życia to moment, gdy u większości dzieci rozszerza się dietę i do ich jadłospisu wprowadza nowe produkty: warzywa, owoce czy mięso. Od tej pory, oprócz mleka, które nadal jest podstawą żywienia, maluch zacznie jeść zupki, przeciery, a także deserki. Eksperci zalecają, by każde dziecko od drugiego półrocza życia spożywało ok. 5 posiłków dziennie (im młodsze dziecko, tym może być ich więcej).
Dlaczego podwieczorek jest ważny w jadłospisie nomowlaka?
Zdaniem dietetyków, 5 zróżnicowanych posiłków w ciągu dnia gwarantuje zdrowie, bo dostarcza organizmowi malca odpowiedniej ilość energii i składników odżywczych, przy okazji zapewnia prawidłowy metabolizm, a więc zapobiega otyłości. A to, jak wiadomo, poważny problem, który coraz częściej dotyczy także małe dzieci. Jedzenie 3 podstawowych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) oraz dwóch uzupełniających (drugiego śniadania i podwieczorku), jest więc dla małego dziecka wersją optymalną. Dlatego warto przyzwyczajać malca do takiego rytmu i nie rezygnować np. z podawania mu przekąski po poobiedniej drzemce. Podwieczorek, podawany zwykle między obiadem a kolacją, dodaje bowiem sił do dalszej zabawy na całe popołudnie i zapewnia uczucie sytości aż do kolacji. Powinien być lżejszy od niej i dostarczać ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.
Czytaj również: KASZKI DLA NIEMOWLĄT: dlaczego warto podawać niemowlakowi kaszki?
Podwieczorek dla niemowlaka: na słodko lub wytrawnie
Podwieczorek może – choć wcale nie musi – być słodki. Warto jednak pamiętać, że nie powinna to być po prostu porcja słodyczy, lecz zdrowy posiłek: pełen witamin, minerałów, białek, zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych.
Przygotowując popołudniową przekąskę dla dziecka, trzeba pamiętać, by dostosować ją do wieku dziecka. Dla niemowląt w pierwszym półroczu życia najlepsze będą np. przeciery owocowe lub serki i jogurty dla najmłodszych w różnych smakach – owocowym, waniliowym czy czekoladowym.
Kilkumiesięcznemu dziecku można również podać kaszkę zbożową o smaku owocowym lub mleczną z dodatkiem świeżych przetartych owoców. Kaszki zbożowe są przysmakiem większości niemowlaków, niezależnie od wieku. Jednak im dziecko starsze, tym jego podwieczorek powinien być bardziej zróżnicowany: dwulatek po poobiedniej drzemce chętnie zje owoc (jabłuszko, banana), kisiel, budyń albo naleśnika.
Niektóre dzieci wolą wytrawne przekąski. Dla takich możesz przygotować kanapeczki z twarożkiem i szczypiorkiem albo tosty z wędliną, serem i warzywami.
Jeśli masz w domu niejadka, zrób zabawne kanapeczki w kształcie zwierzątek, auta czy okrętu – w takiej formie na pewno zasmakują dziecku. Oto nasze propozycje podwieczorków, dzięki którym zapewnisz dziecku odpowiednią dawkę energii i składników odżywczych.
Czytaj też: Co i ile powinny jeść dzieci
PRZEPISY NA PODWIECZORKI DLA MAŁYCH DZIECI
Kisiel domowy z owocami
Składniki:
- maliny lub truskawki (ok. 20 dag)
- 1/2 szklanki i trochę wody niskozmineralizowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- owoce do dekoracji
Truskawki lub maliny zmiksuj z wodą, dodaj cukier i zagotuj. Mąkę rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, wlej do owoców i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, z owocami.
Kanapeczki – piesek i rybka
Składniki:
- 3 kromki razowego chleba
- 2 plastry chudej szynki
- rzodkiewka
- czarna oliwka
- jedna marchewka
- plasterki zielonego ogórka
- plaster żółtego sera
Kromkę prostokątnego chleba razowego posmaruj masłem (będzie to głowa pieska). Z drugiej kromki wytnij uszy. Z plastra szynki zrób półokrągły pyszczek i okrągłe nozdrza. Powyżej „pyszczka” połóż oczy zrobione z dwóch białych krążków rzodkiewki i dwóch krążków czarnej oliwki. Z trzeciej, odwróconej kromki (ułóż ją jak karciane karo) zrób rybkę – połóż na niej plasterek sera, z marchewki zrób półokrągłe łuski, z ogórka – ogonek i oko.