Podwieczorek dla niemowlaka: zdrowe i smaczne propozycje na podwieczorek

2015-12-21 21:05

Podwieczorek to najprzyjemniejszy posiłek dnia: zazwyczaj słodki i bardzo potrzebny po poobiedniej drzemce. Jak przyrządzić podwieczorek dla niemowlaka, by był wartościowy?

Bardzo istotnym posiłkiem w jadłospisie niemowlaka jest podwieczorek - popołudniowa przekąska. Szósty miesiąc życia to moment, gdy u większości dzieci rozszerza się dietę i do ich jadłospisu wprowadza nowe produkty: warzywa, owoce czy mięso. Od tej pory, oprócz mleka, które nadal jest podstawą żywienia, maluch zacznie jeść zupki, przeciery, a także deserki. Eksperci zalecają, by każde dziecko od drugiego półrocza życia spożywało ok. 5 posiłków dziennie (im młodsze dziecko, tym może być ich więcej).

Czytaj również: Zdrowe żywienie dzieci, czyli czym karmić niemowlęta do 1. roku życia [EKSPERT RADZI]

Dlaczego podwieczorek jest ważny w jadłospisie nomowlaka?

Zdaniem dietetyków, 5 zróżnicowanych posiłków w ciągu dnia gwarantuje zdrowie, bo dostarcza organizmowi malca odpowiedniej ilość energii i składników odżywczych, przy okazji zapewnia prawidłowy metabolizm, a więc zapobiega otyłości. A to, jak wiadomo, poważny problem, który coraz częściej dotyczy także małe dzieci. Jedzenie 3 podstawowych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) oraz dwóch uzupełniających (drugiego śniadania i podwieczorku), jest więc dla małego dziecka wersją optymalną. Dlatego warto przyzwyczajać malca do takiego rytmu i nie rezygnować np. z podawania mu przekąski po poobiedniej drzemce. Podwieczorek, podawany zwykle między obiadem a kolacją, dodaje bowiem sił do dalszej zabawy na całe popołudnie i zapewnia uczucie sytości aż do kolacji. Powinien być lżejszy od niej i dostarczać ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.

Czytaj również: KASZKI DLA NIEMOWLĄT: dlaczego warto podawać niemowlakowi kaszki?

Podwieczorek dla niemowlaka: na słodko lub wytrawnie

Podwieczorek może – choć wcale nie musi – być słodki. Warto jednak pamiętać, że nie powinna to być po prostu porcja słodyczy, lecz zdrowy posiłek: pełen witamin, minerałów, białek, zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych.

Przygotowując popołudniową przekąskę dla dziecka, trzeba pamiętać, by dostosować ją do wieku dziecka. Dla niemowląt w pierwszym półroczu życia najlepsze będą np. przeciery owocowe lub serki i jogurty dla najmłodszych w różnych smakach – owocowym, waniliowym czy czekoladowym.

Kilkumiesięcznemu dziecku można również podać kaszkę zbożową o smaku owocowym lub mleczną z dodatkiem świeżych przetartych owoców. Kaszki zbożowe są przysmakiem większości niemowlaków, niezależnie od wieku. Jednak im dziecko starsze, tym jego podwieczorek powinien być bardziej zróżnicowany: dwulatek po poobiedniej drzemce chętnie zje owoc (jabłuszko, banana), kisiel, budyń albo naleśnika.

Niektóre dzieci wolą wytrawne przekąski. Dla takich możesz przygotować kanapeczki z twarożkiem i szczypiorkiem albo tosty z wędliną, serem i warzywami.

Jeśli masz w domu niejadka, zrób zabawne kanapeczki w kształcie zwierzątek, auta czy okrętu – w takiej formie na pewno zasmakują dziecku. Oto nasze propozycje podwieczorków, dzięki którym zapewnisz dziecku odpowiednią dawkę energii i składników odżywczych.

Czytaj też: Co i ile powinny jeść dzieci

PRZEPISY NA PODWIECZORKI DLA MAŁYCH DZIECI

Kisiel domowy z owocami

Składniki:

- maliny lub truskawki (ok. 20 dag)

- 1/2 szklanki i trochę wody niskozmineralizowanej

- 1 łyżeczka cukru

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- owoce do dekoracji

Truskawki lub maliny zmiksuj z wodą, dodaj cukier i zagotuj. Mąkę rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, wlej do owoców i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, z owocami.

Kanapeczki – piesek i rybka

Składniki:

- 3 kromki razowego chleba

- 2 plastry chudej szynki

- rzodkiewka

- czarna oliwka

- jedna marchewka

- plasterki zielonego ogórka

- plaster żółtego sera

Kromkę prostokątnego chleba razowego posmaruj masłem (będzie to głowa pieska). Z drugiej kromki wytnij uszy. Z plastra szynki zrób półokrągły pyszczek i okrągłe nozdrza. Powyżej „pyszczka” połóż oczy zrobione z dwóch białych krążków rzodkiewki i dwóch krążków czarnej oliwki. Z trzeciej, odwróconej kromki (ułóż ją jak karciane karo) zrób rybkę – połóż na niej plasterek sera, z marchewki zrób półokrągłe łuski, z ogórka – ogonek i oko. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE