Diagnoza: cukrzyca w ciąży. Co dalej?

2013-12-27 10:29 Joanna Bachanek
Cukrzyca ciężarnych
Autor: materiały prasowe|_materialy_prasowe

Nie wpadaj w panikę, jeśli wykryto u ciebie cukrzycę w ciąży. Troszczysz się o to, by wszystko sprzyjało rozwojowi twojego dziecka, a tu lekarz ogląda wyniki badań i oznajmia: „Ma pani cukrzycę”. Mamy dla ciebie kilka cennych wskazówek.

Rozwój cukrzycy w ciąży jest wynikiem zmian hormonalnych, jakie wtedy zachodzą w organizmie kobiety. Wzrasta stężenie hormonów płciowych (estrogenów, progesteronu, a także kortyzolu i prolaktyny), a co za tym idzie – wzrasta też wrażliwość trzustki na glukozę. Jeśli np. któreś z twoich rodziców ma cukrzycę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w czasie ciąży może się ujawnić zaburzenie tolerancji glukozy. Inne czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę ciążową to wielorództwo, późna ciąża (po 35. roku życia), nadciśnienie tętnicze lub nadwaga przed ciążą, wcześniejsze dzieci o dużej masie ciała (powyżej 4000 g), cukrzyca ciążowa w trakcie poprzednich ciąż.

Sprawdź koniecznie: Masz cukrzycę ciążową i nie wiesz, jak się odżywiać? Wypróbuj nowy program dietetyczny

Cukrzyca w ciąży: jak kontrolować i leczyć cukrzycę w ciąży?

Jeśli u ciebie rozpoznano cukrzycę ciążową, przede wszystkim przez całą ciążę powinnaś być pod stałą opieką zarówno ginekologa, jak i specjalisty diabetologa. Częste wizyty u ginekologa i diabetologa to jednak za mało. Ważna jest samokontrola, czyli proste badanie, które można wykonywać w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w glukometr – bardzo wygodny, praktyczny i łatwy w obsłudze przyrząd. Najlepiej nabyć glukometr z pamięcią wyników, a także mierzący poziom glukozy z alternatywnych miejsc. Dlaczego? Zwykle badanie takie wykonuje się poprzez nakłucie opuszki palca. Ale ponieważ należy je robić przynajmniej cztery razy dziennie, wymyślono aparaty, którymi można krew pobrać samemu z ramienia czy uda. Warunkiem powodzenia samokontroli jest systematyczność. Podstawowym sposobem leczenia jest dieta (powinna być ustalona przez lekarza lub dietetyka i należy jej bezwzględnie przestrzegać), ale samą dietę stosuje się tylko wtedy, gdy pacjentka ma niskie współczynniki cukrzycowe. W wielu przypadkach oprócz diety konieczne jest podawanie leków doustnych, a często także insulinoterapia.

Sprawdź też: Cukrzyca ciążowa: jaki glukometr wybrać? >>

Co mogą jeść mamy z cukrzycą?

Dobrze wiedzieć

Minisłowniczek

Te terminy warto znać

Hipoglikemia – inaczej niedocukrzenie. U chorych na cukrzycę stężenie cukru potrafi spadać w sposób nagły, może prowadzić do przyspieszonego bicia serca, zimnych potów, bólu głowy, a nawet utraty przytomności. By zminimalizować ryzyko takich objawów, jedz regularnie (bez zbyt dużych przerw między posiłkami), a w okresie wzmożonego wysiłku (np. cały dzień na nogach, forsowny wyjazd na wakacje albo dłuższe wyjście na zakupy), zwiększ porcje jedzenia.

Hiperglikemia – zbyt wysokie stężenie cukru we krwi. Powodem tego jest najczęściej zbyt mała ilość insuliny. To pierwsza widoczna oznaka rozwijającej się cukrzycy typu 2 – jej objawami mogą być: nadmierne pragnienie, uczucie suchości w przełyku czy częste wizyty w łazience (jeszcze gdy płód jest mały i nie naciska na pęcherz). Na tym etapie można uzyskać poprawę przez kontrolowanie wagi i unikanie jedzenia cukrów prostych.

Insulina – hormon produkowany w trzustce, odpowiedzialny za przetwarzanie i dostarczanie cukrów do wszystkich komórek. Jeśli insuliny jest za mało lub nie działa prawidłowo, glukoza nie dociera do komórek, ale pozostaje w krwiobiegu i wydalana jest z moczem. Choremu z niedoborem tego hormonu można go podawać, oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza.

Czytaj: Stan przedcukrzycowy - jak uniknąć rozwoju cukrzycy?

Cukrzyca w ciąży: jak komponować posiłki?

Jedz często i po trochu. Do tego właściwie sprowadza się podstawowa zasada. Trzeba jeść niezbyt duże posiłki, ale za to sześć razy dziennie, najlepiej co trzy godziny. Taki sposób dostarczania do organizmu „paliwa”, czyli pokarmów, uchroni przed hipoglikemią i nadmiernym tyciem. Trzeba też dbać o dużą różnorodność zjadanych produktów. Głównym źródłem energii dla organizmu powinny być produkty zbożowe. Cukier i słodycze należy mocno ograniczyć lub odstawić je w ogóle, bo to puste kalorie. Podstawową zasadą jest to, by posiłki ciężarnej z cukrzycą zawierały różne składniki odżywcze, a więc węglowodany (produkty zbożowe), białko (ryby, mięso, nabiał) i dobre tłuszcze (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Należy jeść sporo produktów o niskim indeksie glikemicznym: warzywa, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana czy jęczmienna, ryż brązowy, mąka razowa, makaron razowy, płatki owsiane), co pozwoli kontrolować poziom glukozy we krwi i masę ciała. Ważne jest ograniczenie owoców ze względu na zawartość cukru. Dziennie wolno zjeść tylko dwie porcje po ok. 100 g, najlepiej do drugiego śniadania i na podwieczorek. Ograniczenia trzeba wprowadzić także w przypadku mleka. Mamy z cukrzycą nie powinny go pić. Należy je zastąpić kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym.

Sprawdź też: Cukrzyca w ciąży dieta: jadłospis dla mam z cukrzycą [PDF DO POBRANIA]

Cukrzyca w ciąży: a co z dzieckiem?

Cukrzyca ciążowa rozwija się zwykle w drugiej połowie ciąży, a to sprawia, że ma wpływ głównie na zaburzenia wzrastania płodu i jego dojrzewania. To jednak może niekorzystnie wpłynąć na rozwój w okresie noworodkowym i w następnych latach życia dziecka (może prowadzić do ujawnienia się cukrzycy u dziecka). Jeśli zaniedbasz leczenie, a do płodu będzie docierał nadmiar glukozy, może to w efekcie spowodować, że urodzi się duże dziecko (powyżej 4000 g). U takich noworodków występuje przerost mięśnia sercowego, wątroby, a przede wszystkim tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Żadna z tych rzeczy wcale nie musi się przydarzyć tobie i twojemu dziecku. Warunkiem jest leczenie (dieta i samokontrola) oraz ścisła współpraca z lekarzami: ginekologiem, diabetologiem. Ten prosty sposób zadbania o zdrowie nienarodzonego dziecka i tobie wyjdzie na zdrowie. Nowy sposób żywienia powinien stać się nawykiem twoim i twojej rodziny.

Dobrze wiedzieć

Po porodzie trzeba kontrolować poziom cukru

Dr Wiesław Ciebiera, ginekolog położnik, szpital Medicover w Warszawie

W przypadku niepowikłanej cukrzycy ciężarnych z właściwą dietą cukrzycową monitorowaną przez diabetologa i położnika poród może odbyć się w każdym szpitalu. W przypadku cukrzycy ciężarnych leczonej insuliną oraz stwierdzenia nieprawidłowości pacjentka powinna rodzić w szpitalu z III stopniem referencyjności, z pełnym zapleczem neonatologicznym. Po urodzeniu dziecka zwykle szybko powraca prawidłowa tolerancja glukozy. Zaraz po porodzie zwykle udaje się odstawić insulinę. Trzeba jednak pamiętać, że po 6 tygodniach od porodu u każdej pacjentki, która miała cukrzycę ciężarnych, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Pacjentka powinna pozostać pod kontrolą diabetologa, który przedstawi jej dalszy sposób postępowania i kontroli, nauczy właściwej diety i przygotuje do ewentualnej następnej ciąży. Dieta cukrzycowa jest polecana do końca życia.

Polecamy wideo: dieta a cukrzyca ciężarnych

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE