Warzywa w ciąży: jakie warzywa jeść w ciąży i ile?

2019-08-09 11:54

Warzywa w ciąży są bardzo ważne. W tym czasie powinnaś jeść ich pół kilograma dziennie, a więc do każdego posiłku staraj się zjadać świeżą marchewkę czy ogórka. Oto podpowiedź, które warzywa są szczególnie korzystne podczas ciąży.

warzywa w ciąży
Autor: thinkstockphotos.com Solidna porcja witamin jest w ciąży bardzo potrzebna.

Spis treści

  1. Warzywa w ciąży: brokuły – źródło wapnia i kwasu foliowego
  2. Jakie warzywa i owoce służą ciąży? WIDEO
  3. Warzywa w ciąży: pietruszka – dobra na obrzęki
  4. Warzywa w ciąży: buraczki – zapobiegają anemii
  5. Warzywa w ciąży: brukselka – poprawia odporność
  6. Warzywa w ciąży: sałata – kwas foliowy i błonnik
  7. Warzywa w ciąży: kapusta – na obrzęki, anemię i... kłopoty trawienne
  8. Warzywa w ciąży: warzywa strączkowe – budulec dla dziecka
  9. Warzywa w ciąży: pomidory – obniżają ciśnienie

Korzystaj z bogactwa warzyw sezonowych, bo właśnie takie: uprawiane na miejscu, świeże, prosto z działki czy z pola, są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Staraj się jeść różne rodzaje i gatunki – niemal wszystkie mają jakieś wartości odżywcze. Ale tutaj podpowiadamy, które warzywa w ciąży są polecane najbardziej i dlaczego.

Czytaj: 15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie

Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Warzywa w ciąży: brokuły – źródło wapnia i kwasu foliowego

Są wręcz napakowane antyoksydantami, a witaminy C, która pomaga walczyć z infekcjami, mają znacznie więcej niż owoce cytrusowe. Jednak w ciąży są cenne przede wszystkim dlatego, że jak wszystkie warzywa zielonolistne zawierają bardzo dużo kwasu foliowego.

Jest on niezbędny, żeby wyeliminować wady cewy nerwowej u płodu i przyczynia się do wykształcenia się u niego kory mózgowej. Pozytywnie wpływa również na wagę i rozwój noworodków, a także reguluje przekazywanie i podział cech dziedzicznych komórek, czyli bierze udział w zachowaniu kodu genetycznego.

Nieoceniony jest wpływ kwasu foliowego na powstawanie tzw. neurostymulatorów, np. serotoniny, która odpowiada za nastrój i prawidłowy sen. Dodatkowo brokuły są też dobrym roślinnym źródłem wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości i zębów dziecka.

Zawierają sporo błonnika i substancję o nazwie sulforafan, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie. Warto jeść więc brokuły jak najczęściej, nawet codziennie. Najlepiej na surowo lub gotowane krótko na parze – wtedy są zielone, jędrne i zachowują najwięcej cennych substancji.

Czytaj: DIETA w CIĄŻY: dlaczego ciężarne powinny jeść BROKUŁY? >>

Owoce sezonowe w ciąży: które owoce sezonowe można i warto spożywać?

Jakie warzywa i owoce służą ciąży? WIDEO

10 owoców i warzyw, które służą ciąży

Warzywa w ciąży: pietruszka – dobra na obrzęki

Wiele osób je pietruszkę głównie – lub nawet wyłącznie – w formie natki. Ale warto podkreślić, że cenne właściwości ma także korzeń pietruszki i warto go jeść codziennie, zwłaszcza gdy jest młody i świeży.

Zarówno natka, jak i korzeń są doskonałymi źródłami tak ważnych w ciąży folianów – mają ich najwięcej ze wszystkich warzyw (tylko szpinak ma więcej, ale ze względu na dużą zawartość szczawianów nie należy go jeść zbyt często). Natka pietruszki zawiera tez mnóstwo witaminy C – tylko czarne porzeczki mogą jej dorównać.

W ciąży pietruszka jest cenna jeszcze z jednego powodu: spożywanie jej (w obu postaciach) wzmaga wydalanie moczu i toksyn, zapobiegając zatrzymywaniu płynów w organizmie. A dzięki temu mniejsze jest ryzyko obrzęków, które tak dokuczają większości przyszłych mam. Pietruszka skutecznie oczyszcza też nerki, zapobiegając ich infekcjom.

DIETA W CIĄŻY: niebezpieczna moda wśród ciężarnych - jedzą coraz mniej i rodzą coraz mniejsze dzieci >>

Warzywa w ciąży: buraczki – zapobiegają anemii

To nieodzowny składnik zdrowej diety kobiety ciężarnej. Warto jeść zarówno korzeń, jak i botwinkę, czyli młode liście buraka ćwikłowego, a dodatkowo jak najczęściej pić świeżo wyciskany sok. Burak jest warzywem cennym w ciąży z wielu powodów. Po pierwsze, zawiera bardzo dużo kwasu foliowego (zwłaszcza korzeń), o którego roli już tu pisaliśmy.

Po drugie, kwas foliowy wraz z witaminą B12 – a tej buraki mają również bardzo dużo – współuczestniczy w powstawaniu czerwonych ciałek krwi, co zapobiega anemii. Po trzecie, buraki obniżają ciśnienie. Badania potwierdziły, że regularne picie soku z buraków ułatwia przepływ krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie krwi.

Czytaj: Anemia w ciąży. Dowiedz się co to jest anemia i co powinnaś o niej wiedzieć

Warzywa w ciąży: brukselka – poprawia odporność

Ta miniaturowa kapustka ma jeszcze więcej niż jej większa siostra folianów i prowitaminy A, a także mnóstwo witaminy C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy. W brukselce nie brakuje tez witaminy K o działaniu przeciwkrwotocznym. Sporo w niej minerałów; zawiera magnez, potas, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor.

Na uwagę zasługują potas i magnez, które razem korzystnie wpływają na serce, a poza tym zapobiegają nocnym skurczom łydek. Magnez działa również antystresowo i przeciwdepresyjnie. Uwaga: brukselkę należy zawsze spożywać po obróbce cieplnej, bo w czasie gotowania ulatniają się z niej substancje, które utrudniają wchłanianie jodu.

Czytaj: Dieta bogata w żelazo w ciąży – produkty bogate w żelazo dla przyszłej mamy

Warzywa w ciąży: sałata – kwas foliowy i błonnik

Staraj się codziennie jeść świeżą zieloną sałatę – to bogate źródło kwasu foliowego, soli mineralnych, witamin B1, B2, C i E oraz błonnika, który zmniejsza przyswajanie tłuszczów i cukrów. Sałata ma też działanie uspokajające i nasenne. Warto wiedzieć, że nie wszystkie gatunki są jednakowo wartościowe.

Jedną z najzdrowszych sałat jest sałata rzymska. Zawiera sporo beta-karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jest także bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i chrom. Bardzo dobrym wyborem jest tez rukola, która zawiera dużo jodu i ma najwięcej wapnia ze wszystkich sałat. Z kolei roszponka zawiera więcej potasu niż pomidory! Jest też bogata w żelazo oraz witaminy z grupy B.

Czytaj: WITAMINY I MINERAŁY W CIĄŻY: III trymestr. Jakie witaminy i minerały są potrzebne w ciąży?

Warzywa w ciąży: kapusta – na obrzęki, anemię i... kłopoty trawienne

Ma opinie ciężkostrawnej i niezbyt zdrowej. Niesłusznie, bo sama kapusta (bez takich „dodatków”, jak golonka, boczek i kiełbasy) jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Witaminy C ma więcej niż cytrusy, a do tego: komplet witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę też E, K oraz rutyny.

Ale jej największe skarby to: wapń, magnez, potas i żelazo. Kapustę najlepiej jeść na surowo, nie omijając głąbu. Bardzo dobrym pomysłem jest również picie soku z kapusty, który ma właściwości lecznicze: wzmacnia odporność, łagodzi anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie – po trzech tygodniach wypijania codziennie szklanki soku obrzęki znikają bez śladu.

DIETA w CIĄŻY: dlaczego ciężarne nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>

Warzywa w ciąży: warzywa strączkowe – budulec dla dziecka

Warzywa strączkowe warto jeść nawet codziennie, ale w małych ilościach: 1–2 łyżki stołowe. Są doskonałym źródłem białka, które jest najważniejszym elementem budulcowym każdego organizmu, a więc i twojego dziecka. Ziarna roślin strączkowych zawierają też dużo kwasu foliowego i żelaza, dzięki czemu są korzystne przy różnych rodzajach anemii.

Mają sporo błonnika, który wspomaga trawienie, wymiata toksyny, reguluje poziom cholesterolu. Polecamy zwłaszcza świeży bób, czerwoną soczewicę i ciecierzycę. Zielony groszek, groch i różne gatunki fasoli jedz rzadziej: kilka razy w miesiącu. Uwaga: nie jedz gotowanego bobu, jeśli cierpisz na cukrzycę ciążową, bo ma wysoki indeks glikemiczny.

Warzywa w ciąży: pomidory – obniżają ciśnienie

Pomidory to jedno z najlepszych źródeł potasu – pierwiastka, który obniża ciśnienie krwi i zapobiega obrzękom. Dlatego warto pić sok pomidorowy podczas upałów, gdy wraz z potem organizm traci sporo potasu. Pomidory powinny jeść szczególnie te przyszłe mamy, które mają cukrzycę ciążową, bo z uwagi na zawartość witaminy PP warzywo to usprawnia metabolizm cukru.

Pomidory są też znane z tego, że zawierają przeciwutleniacz likopen, chroniący komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Warto pamiętać, że pomidory – jak inne pomarańczowe owoce i warzywa – maja również dużo beta-karotenu, który jest bezpieczną formą prowitaminy A, potrzebnej m.in. do prawidłowego różnicowania się komórek nabłonkowych płodu.

PLANOWANIE CIĄŻY a dieta niskotłuszczowa. Czy trzeba jeść tłuszcze? >>

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza