Imbir w ciąży. Właściwości imbiru i przepisy na potrawy z imbirem

2015-01-08 15:15 Joanna Anczura
imbir w ciąży
Autor: _archiwum-murator|Kalbar Imbir jest dobry na jesienne chłody. Wprowadź go diety w ciąży.

Imbir w ciąży pomoże np. przyszłym mamom nękanym atakami nudności. Poznaj właściwości imbiru i wprowadź go do swojej diety w ciąży. Oto pomysły na dania z imbirem dla kobiet w ciąży.

Imbir spożywany w ciąży przyniesie wiele korzyści przyszłej mamie. Imbir w ciąży to doskonały sposób na jesienno i zimowe chłody. Dieta ciężarnej powinna obfitować wówczas w rozgrzewające i solidne danie. Ale imbir to również znane od wieków remedium na poranne wymioty.

Imbir w ciąży - dlaczego warto go jeść?

Wprowadź go do swojej diety w ciąży, ponieważ zawiera wiele wartościowych składników - minerały (wapń, magnez, fosfor, potas), żywice, skrobię, cukry, kwasy organiczne, ale najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny.

Dzięki nim imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego - jest skutecznym środkiem poprawiającym apetyt i usprawniającym trawienie, pomaga przy niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej i innych dolegliwościach trawiennych.

Do innych właściwości imbiru zalicza się też jego działanie moczopędnie, a co za tym idzie - przeciwobrzękowe, ułatwia trawienie i poprawia krążenie krwi. Imbir w ciąży powinnaś jednak używać w niewielkich dawkach, gdyż ta ostra przyprawa działa mocno rozgrzewająco i może podrażniać żołądek.

Czytaj:  Dieta w ciąży: tygodniowy jadłospis na 1 trymestr ciąży

Dania z imbirem na słodko

Możesz będąc w ciąży pić napój z imbiru. Plasterek świeżego imbiru gotuj 2 minuty w szklance wody, przecedź, dodaj łyżkę miodu i plasterek cytryny, a otrzymasz napój, który błyskawicznie cię rozgrzeje, gdy zmarzłaś albo czujesz, że bierze cię przeziębienie.

Imbir spożywany w ciąży złagodzi także nudności. Sproszkowany imbir możesz dodawać do ciasteczek owsianych i kruchych placuszków. Imbir w duecie z cynamonem sprawdzi się w sałatkach owocowych, szarlotce i jako przyprawa do pieczonych jabłek.

Dodaj imbir do warzyw

Imbiru używa się zwykle jako składnika kompozycji dwóch lub kilku przypraw. Smak imbiru dobrze współgra z czosnkiem, goździkami, pieprzem, kardamonem, anyżem i kurkumą, a także skórką cytrynową i pomarańczową, które podkreślają jego cytrusowe nuty. W takich zestawieniach warto dodawać imbir zwłaszcza do pieczonych mięs: indyka, kaczki, jagnięciny, wieprzowiny.

Imbir doskonale podnosi ich smak i ułatwia trawienie. Przyprawą z dodatkiem sproszkowanego imbiru posyp mięso na kilka godzin przed upieczeniem lub dodaj świeżego imbiru do marynaty. Szczyptą imbiru możesz także przyprawić... rosół.

Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Kup dostęp od 2,50 zł
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE