Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – dlaczego nie może ich zabraknąć w diecie twojej rodziny?

2018-07-18 14:22
Vog
Autor: materiały prasowe

Rodzinne posiłki powinny nie tylko wpisywać się w gusta kulinarne domowników, lecz także dostarczać cennych składników odżywczych. Tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach zawierających zdrowe tłuszcze.

Kwasy tłuszczowe w posiłkach malucha
Wielu z nas utożsamia tłuszcze z otyłością i niezdrowym stylem życia. Nie jest to jednak słuszne podejście, gdyż istnieją także te wartościowe, mające korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Mowa tu o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), wśród których wyróżniamy omega-3 i omega-6. Są one istotne także z punktu widzenia prawidłowego rozwoju młodego organizmu i jego funkcjonowania w późniejszym wieku. Już na bardzo wczesnym etapie rozwoju, u niemowląt, zapobiegają potencjalnym zmianom na tle miażdżycowym w przyszłości. Do cennych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych należy m.in. olej rzepakowy, który powinien być elementem diety już od 6. miesiąca życia dziecka. Z powodzeniem znajdzie on zastosowanie jako dodatek do zupek lub przecierów warzywnych.

 NNKT – jak wpływają na pracę organizmu?

 Dbając o zdrowie naszych pociech, należy zatroszczyć się także o własne. Zbilansowana dieta to warunek utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia.  Zdrowe tłuszcze pomagają wchłaniać niezbędne witaminy, takie jak: A, D, E i K. Należące do NNKT kwasy omega-3 oraz omega-6, których źródłem jest olej rzepakowy, zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 rozrzedzają krew, zapobiegają zakrzepom,  natomiast omega-6 są odpowiedzialne za prawidłową pracę nerek i wątroby oraz za gojenie się ran.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają bardzo istotny wpływ na zdrowie całej rodziny, dlatego też przy tworzeniu zbilansowanej diety warto uwzględnić olej rzepakowy. Taki charakteryzujący się najkorzystniejszym składem powinien na stałe zagościć w kuchni.

NNKT – jaki olej wybrać?
Wysoka jakość produktu zależy od sposobu jego tłoczenia oraz oczyszczania w procesie rafinacyjnym. W przypadku oleju Rapso nasiona rzepaku są delikatnie zgniatane, a następnie krótko podgrzewane do 100°C i tłoczone w prasie ślimakowej. Tak pozyskany produkt jest oddzielany w wirówce od ciał stałych i mętnej zawiesiny, a następnie poddawany rafinacji, czyli procesowi mechanicznej destylacji umożliwiającemu odseparowanie od oleju wolnych kwasów tłuszczowych bez użycia środków chemicznych. Gotowy produkt jest przelewany w miejscu produkcji. Na tym etapie unika się więc jego transportowania, a w rezultacie minimalizuje się ryzyko utlenienia. Ciemne szkło butelki chroni olej przed szkodliwym działaniem światła. Zastosowana metoda wydłuża okres ważności produktu – nawet rok po napełnianiu Rapso nie traci swoich wartości.

 Dodatkowo olej charakteryzuje się znakomitą proporcją niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 2:1. 

Źródło: VOG Polska

 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jak jakie prawa i przywileje mają ciężarne zatrudnione na etacie, a także: co pomoże ci urodzić naturalnie i jak wspierać wcześniaka. Przeczytaj również, jaką matę edukacyjną kupić niemowlakowi.

Kup dostęp od 2,50 zł
okladka m jak mama 09/19
KOMENTARZE