Ocet jabłkowy - zastosowanie i właściwości. Na co pomaga ocet jabłkowy?

2021-04-30 13:30

Wytwarzany z jabłek ocet większość z nas posiada w swojej kuchni. Jednak mało kto wie, ile przeróżnych zastosowań on posiada. Najpowszechniej dodawany jest do posiłków. Oprócz walorów smakowych, ocet ma też inne zalety, w postaci licznych działań prozdrowotnych. Jego mieszanki często są również wykorzystywane w kosmetyce

Ocet jabłkowy
Autor: Getty images Ocet jabłkowy stosowany jest nie tylko w kuchni. Jest też ceniony w kosmetologii

Ocet jabłkowy tworzy się z jabłek, do których należy dodać drożdży. Z cukru zawartego w owocach tworzy się alkohol, który następnie jest fermentowany do kwasu octowego. Jabłka z dodatkiem drożdży należy zalać wodą i pozostawić na kilka, bądź kilkanaście tygodni w pojemniku z dostępem do tlenu.

Na co pomaga i kiedy stosuje się ocet jabłkowy? Oto wyjątkowe właściwości octu jabłkowego.

Spis treści

  1. Właściwości octu jabłkowego
  2. Ocet jabłkowy - zastosowanie
  3. Ocet jabłkowy - jaki wybrać?
  4. Kto powinien unikać octu jabłkowego?

Właściwości octu jabłkowego

Mnogość zastosowań octu jabłkowego wynika z jego bogatego składu. Zawiera on mnóstwo składników wpływających pozytywnie na zdrowie człowieka. Należą do nich witaminy A, B1, B2, B12, E i K oraz pierwiastki takie jak potas, wapń, magnez, chlor, sód, siarkę, selen i miedź.

Witaminy i minerały poprawiają odporność, stan skóry, włosów oraz paznokci, a także wspomagają koncentrację i pamięć. Sam kwas octowy, będący jego głównym składnikiem ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu LDL, potoczne określanego złym cholesterolem.

Kwas jabłkowy ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Jest on też silnym antyoksydantem, co oznacza, że przeciwdziała szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na organizm.

W skład octu wchodzą też pektyny, które stanowią rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu wspomagają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i zapewniają dłuższe poczucie sytości po posiłku. Dodatkowo wpływają również na obniżenie poziomu cukru we krwi, obniżenie ciśnienia i cholesterolu LDL.

Czytaj również: Grzybicze zapalenie gardła

Jak powstaje stan zapalny i jak pomóc dziecku?

Ocet jabłkowy - zastosowanie

  • Infekcje bakteryjne i grzybice

Właściwości octu spowalniają rozwój bakterii i usprawniają działanie układu odpornościowego, dzięki czemu lepiej może on poradzić sobie z infekcją. Wyjątkowo pomocny może być w przypadku infekcji układu pokarmowego, gdyż hamuje on kolonie bakterii E.coli oraz S.aureus, które są elementem naturalnej flory bakteryjnej, ale w niektórych warunkach może dochodzić do ich nadmiernego rozrostu, co powoduje nieprzyjemne objawy.

Ocet zwalcza także grzyby Candida albicans, które rozwijają się w układzie pokarmowym u osób z obniżoną odpornością. Popularne jest także stosowanie octu jabłkowego powierzchniowo w postaci okładów i płukanek, które wspomagają gojenie się ran oraz leczenie stanów zapalnych i grzybic. Szczególnie powszechne jest wykorzystywanie go w przypadku grzybicy paznokci.

  • Choroby układu sercowo-naczyniowego

Właściwości kwasu octowego i pektyn związane z obniżaniem poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz obniżaniem ciśnienia są niezmiernie istotne w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo również kwas chlorogenowy, zawarty w occie, ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni cząsteczki „dobrego” cholesterolu HDL przed reakcją utlenienia.

Wysoki poziom cholesterolu LDL sprawia, że odkłada się on w naczyniach krwionośnych, zmniejszając ich światło i prowadząc do wzrostu ciśnienia. Dbając o odpowiedni poziom cholesterolu zmniejszamy ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, udarów oraz zawałów. Jest to niezwykle ważne, biorąc pod uwagę fakt, że choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną śmierci wśród Polaków.

  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej

Osoby cierpiące na problemy z regulacją gospodarki węglowodanowej, korzyści odnoszone ze stosowania octu jabłkowego, zawdzięczają głównie zawartym w nim pektynom. Są to cukry złożone, których rozkład zajmuje w organizmie więcej czasu.

W związku z tym zmniejszają one rozkład enzymatyczny cukrów prostych i glukoza do krwi uwalniana jest dużo wolniej. Chroni to przed gwałtownymi skokami poziomu glukozy i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

    • Problemy z układem pokarmowym

    Ocet jabłkowy wspomaga trawienie pokarmu w żołądku, przyspieszając jego przedostawanie się dalej do jelita cienkiego, co zapobiega cofaniu się treści pokarmowej do przełyku. Pomaga on przywrócić prawidłowe pH w żołądku, które powinno wynosić 1-2,5. Dzięki temu przeciwdziała zgadze, nietolerancjom pokarmowym, niedoborom niektórych składników.

    Ocet nie tylko chroni jelita przed nieprawidłowymi rozrostami bakteryjnymi, ale także wzmacnia naturalną florę. Zwiększa on bowiem liczebność bakterii z gatunków Lactobacillus oraz Bifidobacterium, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Może więc stanowić on naturalny probiotyk. Ocet może też zapobiegać biegunkom oraz zaparciom i łagodzić ich przebieg.

    • Zmniejszanie masy ciała

    Bardzo często ocet jest wykorzystywany przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Jest on przydatny w procesie odchudzania ze względu na kilka mechanizmów. Wspomniana już wcześniej regulacja poziomu cukru we krwi chroni przed napadami łaknienia po spożyciu wysoko węglowodanowego posiłku. Kwas octowy i chlorogenowy zwiększają termogenezę, a co za tym idzie, zwiększają ilość zużywanych kalorii.

    Wzmaganie uczucia sytości zachodzi dzięki pektynom, które będąc naturalnym błonnikiem spowalniają opróżnianie żołądka. Kwas octowy aktywuje też enzym AMK, zwiększający spalanie tłuszczu i zmniejsza gromadzenie tłuszczu w wątrobie. Wszystkie te cechy octu jabłkowego mogą okazać się bardzo pomocne, jednak nie należy zapominać, że najważniejszy w zmniejszaniu masy ciała jest deficyt kaloryczny.

    • Kosmetyka

    Istnieje wiele produktów kosmetycznych zawierających w składzie ocet jabłkowy. Dowodzi to jego wyjątkowych właściwości. Stosowanie octu na skórę głowy oraz włosy w postaci wcierek lub płukanek chroni przed łupieżem , zmniejsza wydzielanie sebum, przyspiesza porost włosów oraz domyka ich łuski, zapobiegając puszeniu i nadaje pięknego blasku.

    Ocet doceniają także osoby zmagające się z trądzikiem, gdyż rozpuszcza on sebum i ułatwia oczyszczanie porów. Dzięki zawartości kwasu jabłkowego ma on działanie złuszczające, natomiast obecne w nim witaminy A i E wspomagają procesy odbudowy skóry.

    Kwasy organiczne biorą udział w utrzymaniu odpowiedniego pH skóry, a antyoksydanty chronią przed działaniem wolnych rodników. Ocet może być więc z powodzeniem stosowany w walce z przebarwieniami i zmarszczkami.

    Ocet jabłkowy - jaki wybrać?

    Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw, które niesie regularne używanie octu jabłkowego, należy wybrać jego odpowiedni produkt. Najbardziej wartościowy ocet będzie powstawał w wyniku naturalnej fermentacji, wytworzony z całych jabłek i naturalnie mętny. Podczas zakupów trzeba też zwrócić uwagę, czy jest on niepasteryzowany, niefiltrowany, bez dodatku konserwantów i innych sztucznych dodatków.

    Kto powinien unikać octu jabłkowego?

    Pomimo szeregu niezwykle cennych właściwości, w niektórych przypadkach ocet może być przeciwwskazany. Osoby cierpiące na choroby przewlekłe układu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i wątroby, powinny skonsultować możliwość stosowania octu z lekarzem. Jest on przeciwwskazany szczególnie u chorych borykających się z wrzodami.

    Więcej szkód niż pożytku może też wywołać w przypadku problemów ze szkliwem zębów. Po rozpoczęciu jego stosowania należy dokładnie obserwować organizm i w przypadku wystąpienia jakiejkolwiek niepokojącej reakcji alergicznej skonsultować się z lekarzem.

    Czytaj również: Wcierki do włosów - kiedy stosować, jakie wybrać, na co pomagają wcierki do włosów?

    Sekrety odchudzania po ciąży, czyli jak schudnąć po porodzie

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
    Nasi Partnerzy polecają

    NOWY NUMER

    POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

    Pobieram
    poradnik ciaza