DIETA W CIĄŻY. Jak Alicja Janosz odżywia się w czasie ciąży? [FILM]
Dieta w ciąży powinna być bogata i bardzo zróżnicowana, żeby dostarczyć mamie i dziecku niezbędne minerały i składniki odżywcze. Wie o tym Alicja Janosz, która właśnie spodziewa się pierwszego dziecka. Jakie wygląda dieta piosenkarki?
![Dieta w ciąży](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-JyF3-7Cbr-h8hM_dieta-w-ciazy-664x442.jpg)
W czasie ciąży trzeba zwracać szczególną uwagę na dietę. Wszystkie ciężarne powinny spożywać codziennie 5 porcji owoców i warzyw, ryby, nabiał i produkty pełnoziarniste. Taka dieta w ciąży zapewni mamie i dziecku wszystko co niezbędne: witaminy, minerały i niezbędne mikroelementy.
5 pierwiastków, których musisz dostarczyć organizmowi w ciąży >>
Dieta w ciąży: co jeść?
Bardzo ważne jest, aby dbać o systematyczne spożywanie ryb (co najmniej 3 razy w tygodniu), które zapewnią dziecku dawkę kwasów z grupy Omega-3, odpowiadających za rozwój mózgu płodu.
O tym wszystkim doskonale wie Alicja Janosz, która spodziewa się teraz swojego pierwszego dziecka. Piosenkarka bardzo zwraca uwagę na właściwą dietę w ciąży.
- Przede wszystkim unikam produktów wysoko przetworzonych, zawierających chemię: emulgatory, spulchniacze i konserwanty. Nie kupujemy gotowych dań, np. naleśników czy pierogów, tylko robimy je w domu. Pierogi to może zły przykład, bo akurat ich nie robię - śmieje się Alicja Janosz.
Co jeść w ciąży, by dziecko było zdrowe? >>
Dieta w ciąży: na jakie produkty stawiać?
W diecie w ciąży piosenkarki znajduje się dużo sezonowych owoców i warzyw. Alicja Janosz codziennie na śniadanie przygotowuje sobie zdrowe koktajle z owoców i warzyw. - Mam szczęście, że moje koleżanki uświadamiają mi jak niewiele trzeba włożyć energii, żeby wyczarować fantastyczne rzeczy, które nie tylko świetnie wyglądają, ale są też zdrowe - mówi Alicja Janosz.
Nie oznacza to jednak, że dzięki zdrowemu stylowi odżywiania piosenkarce udało się uniknąć zachcianek ciążowych. Szczególną słabość miała do lodów, których w pewnym miesiąciu ciąży jadła bardzo dużo. Robiła je jednak samodzielnie z mrożonych bananów (przepis znajdziecie TUTAJ).
TVP/x-news