Przepisy z twarogiem: 5 pysznych propozycji

2019-09-01 15:35

Przepisy z twarogiem sprawdzą się w każdej rodzinie - twaróg dostarcza organizmowi ogromne ilości białka. Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o wyroby niskokaloryczne, zapraszamy do sprawdzenia naszych propozycji przepisów!

Twaróg
Autor: thinkstockphotos.com Twaróg jest jednym z najlepszych źródeł białka oraz lizyny.

Spis treści

  1. Przepisy z twarogiem: kulki twarogowe w panierce
  2. Przepisy z twarogiem: lekki twarożek
  3. Przepisy z twarogiem: placuszki dyniowo-twarożkowe
  4. Przepisy z twarogiem: warzywa z twarożkiem
  5. Przepisy z twarogiem: crostini z twarożkiem

Powstający z kwaszenia mleka, a nastepnie doprowadzania go do wrzenia twaróg ma wiele właściwości odżywczych. To, czy jest mniej kaloryczny, czy bardziej zależy od mleka, z którego powstał. Jest on również świetnym źródłem lizyny oraz laktozy. Twaróg wpływa dobrze na koncentrację, układ nerwowy, a zarazem eliminuje zmęczenie oraz ryzyko miażdżycy i nowotworów. Poznajcie więc 5 przepisów z twarogiem!

Przepisy z twarogiem: kulki twarogowe w panierce

Pierwszy z przepisów z twarogiem to ten na kulki twarogowe - świetny pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodziny.

Składniki:

  • 50 g sera typu feta
  • 100 g krakersów
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta zmielonego czerwonego i zielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki rozdrobnionych suszonych pomidorów

Wykonanie:

Twaróg i fetę wymieszaj dokładnie z dodatkiem jogurtu. Następnie pokrój szczypior i dodaj go wraz z czerwonym i zielonym pieprzem. Z powstałej masy uformuj kulki. Powstałe gałki obtocz w pokruszonych krakersach lub w rozdrobnionych suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku. W wersji dla rodziców twarogowe kule można obtoczyć w zmiażdżonym kolorowym pieprzu z dodatkiem odrobiny płatków chili.

Przepisy z twarogiem: lekki twarożek

Sposób na lekki twarożek jest bardzo prosty, a zarazem sycący. Wykonaj taki posiłek np. na podwieczorek lub lunch.

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżka śmietanki
  • sól do smaku
  • szklanka słodkiego mleka

Przygotowanie:

Świeże mleko zagotuj, połącz ze zsiadłym, wymieszaj i ostudź. Na sitku odcedź twaróg. Dodaj śmietankę, szczypiorek, koperek lub miętę, posól i wymieszaj.

Przepisy z twarogiem: placuszki dyniowo-twarożkowe

Sposobów na robienie placków jest niezliczona ilość. Poznaj więc wersję tych przepisów z twarogiem.

Składniki:

  • kilka łyżek mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 400 g dyni startej drobno
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g twarożku sernikowo-kanapkowego

Wykonanie:

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem sernikowo-kanapkowym i jajkami, następnie stopniowo dodawać mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, najlepiej rozrzedzić je mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki do smaku.

>> Sprawdź też: Z dzieckiem w kuchni. PORADY [PRZEPISY DLA DZIECI] >>

Przepisy z twarogiem: warzywa z twarożkiem

Posiłek złożony z warzyw z twarożkiem zna każda z nas. Sprawdź, jakie najlepiej dodać, aby całość dobrze się komponowała i dostarczała najwięcej ilości witamin.

Składniki:

  • koperek, szczypiorek i natka pietruszki
  • ogórek gruntowy
  • 100 g twarożku półtłustego
  • 2 rzodkiewki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18 procent lub gęstego jogurtu

Wykonanie:

Na początku obieramy ogórka, a następnie kroimy w drobną kostkę, podobnie rzodkiewkę. Zioła siekamy drobno i dodajemy po 1 łyżce każdego z nich. Do twarożku dodajemy śmietanę, wcześniej przygotowane warzywa oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

>> Czytaj także: Dania ze szpinakiem: prezentujemy 8 przepisów! >>

Przepisy z twarogiem: crostini z twarożkiem

Pora na kolejny z przepisów z twarogiem. Crostini to przekąska, która jest rozchwytywana na każdym przyjęciu. Nie ma znaczenia co jest na wierzchu chrupkiego pieczywa. Spróbuj wykonać opcję z twarożkiem, na pewno zachwyci ona wszystkich domowników lub gości.

Składniki:

  • bagietka lub ciabatta
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • twaróg półtłusty – ½ kostki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w kromki, skraplamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika. Twaróg z odrobiną oleju, solą i pieprzem blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej pastę. Pieczywo po wyjęciu z piekarnika smarujemy twarożkiem oraz dekorujemy według własnego uznania np. listkami bazylii.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza