Przepisy z twarogiem: 5 pysznych propozycji

2019-09-01 15:35 Karolina Szajkowska
Twaróg
Autor: thinkstockphotos.com Twaróg jest jednym z najlepszych źródeł białka oraz lizyny.

Przepisy z twarogiem sprawdzą się w każdej rodzinie - twaróg dostarcza organizmowi ogromne ilości białka. Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o wyroby niskokaloryczne, zapraszamy do sprawdzenia naszych propozycji przepisów!

Powstający z kwaszenia mleka, a nastepnie doprowadzania go do wrzenia twaróg ma wiele właściwości odżywczych. To, czy jest mniej kaloryczny, czy bardziej zależy od mleka, z którego powstał. Jest on również świetnym źródłem lizyny oraz laktozy. Twaróg wpływa dobrze na koncentrację, układ nerwowy, a zarazem eliminuje zmęczenie oraz ryzyko miażdżycy i nowotworów. Poznajcie więc 5 przepisów z twarogiem!

Przepisy z twarogiem: kulki twarogowe w panierce

Pierwszy z przepisów z twarogiem to ten na kulki twarogowe - świetny pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodziny.

Składniki:

  • 50 g sera typu feta
  • 100 g krakersów
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta zmielonego czerwonego i zielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki rozdrobnionych suszonych pomidorów

Wykonanie:

Twaróg i fetę wymieszaj dokładnie z dodatkiem jogurtu. Następnie pokrój szczypior i dodaj go wraz z czerwonym i zielonym pieprzem. Z powstałej masy uformuj kulki. Powstałe gałki obtocz w pokruszonych krakersach lub w rozdrobnionych suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku. W wersji dla rodziców twarogowe kule można obtoczyć w zmiażdżonym kolorowym pieprzu z dodatkiem odrobiny płatków chili.

Przepisy z twarogiem: lekki twarożek

Sposób na lekki twarożek jest bardzo prosty, a zarazem sycący. Wykonaj taki posiłek np. na podwieczorek lub lunch.

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżka śmietanki
  • sól do smaku
  • szklanka słodkiego mleka

Przygotowanie:

Świeże mleko zagotuj, połącz ze zsiadłym, wymieszaj i ostudź. Na sitku odcedź twaróg. Dodaj śmietankę, szczypiorek, koperek lub miętę, posól i wymieszaj.

Przepisy z twarogiem: placuszki dyniowo-twarożkowe

Sposobów na robienie placków jest niezliczona ilość. Poznaj więc wersję tych przepisów z twarogiem.

Składniki:

  • kilka łyżek mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 400 g dyni startej drobno
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g twarożku sernikowo-kanapkowego

Wykonanie:

Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem sernikowo-kanapkowym i jajkami, następnie stopniowo dodawać mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, najlepiej rozrzedzić je mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki do smaku.

>> Sprawdź też: Z dzieckiem w kuchni. PORADY [PRZEPISY DLA DZIECI] >>

Przepisy z twarogiem: warzywa z twarożkiem

Posiłek złożony z warzyw z twarożkiem zna każda z nas. Sprawdź, jakie najlepiej dodać, aby całość dobrze się komponowała i dostarczała najwięcej ilości witamin.

Składniki:

  • koperek, szczypiorek i natka pietruszki
  • ogórek gruntowy
  • 100 g twarożku półtłustego
  • 2 rzodkiewki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18 procent lub gęstego jogurtu

Wykonanie:

Na początku obieramy ogórka, a następnie kroimy w drobną kostkę, podobnie rzodkiewkę. Zioła siekamy drobno i dodajemy po 1 łyżce każdego z nich. Do twarożku dodajemy śmietanę, wcześniej przygotowane warzywa oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

>> Czytaj także: Dania ze szpinakiem: prezentujemy 8 przepisów! >>

Przepisy z twarogiem: crostini z twarożkiem

Pora na kolejny z przepisów z twarogiem. Crostini to przekąska, która jest rozchwytywana na każdym przyjęciu. Nie ma znaczenia co jest na wierzchu chrupkiego pieczywa. Spróbuj wykonać opcję z twarożkiem, na pewno zachwyci ona wszystkich domowników lub gości.

Składniki:

  • bagietka lub ciabatta
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • twaróg półtłusty – ½ kostki
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy w kromki, skraplamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika. Twaróg z odrobiną oleju, solą i pieprzem blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej pastę. Pieczywo po wyjęciu z piekarnika smarujemy twarożkiem oraz dekorujemy według własnego uznania np. listkami bazylii.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, dlaczego w ciąży boli kręgosłup i jak można sobie pomóc w takiej sytuacji. A także: jakie formalności trzeba załatwić po urodzeniu dziecka, kiedy warto kupić niemowlakowi szumiącą zabawkę i jak przystawiać malca do piersi.

Kup dostęp od 2,50 zł
mjm 12/19
KOMENTARZE