Dania z bakłażanem: poznaj 4 pyszne i zdrowe przepisy!

2015-10-23 18:20
bakłażan
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Dania z bakłażanem spożywamy dopiero od XIX wieku.

Dania z bakłażanem, na skutek ciągle powiększającej sie liczby zwolenników zdrowego żywienia, stają się coraz popularniejsze. Czym ten owoc, który często mylimy z warzywem, kusi swoich zwolenników i w jaki sposób można go przygotowywać? Poznaj 4 przepisy na dania z bakłażanem!

Bakłażan jest owocem, który przywędrował do Europy z Indii. Długo musiał czekać na swoje kulinarne uznanie. Zachowały się XVIII-wieczne włoskie dokumenty, w których o bakłażanie wspomina się jako o roślinie ozdobnej. Nic dziwnego - podłużny fioletowy owoc wzbudza zainteresowanie swoim wyglądem. Bakłażan zaczęto jeść dopiero w XIX wieku, dziś wiemy już, czego dobrego można się po nim spodziewać i kto powinien unikać spożywania dań z bakłażanem.

>>Poznaj również 5 przepisów na dania z brokułów!>>

Dania z bakłażanem: jakie właściwości ma bakłażan?

Bakłażan aż w 90 procentach składa się z wody. Tylko 2 procent jego zawartości stanowią cukry, niewiele też w nim jest tłuszczu i białka. Warto jednak dodać, że choć w 100 g tego owocu znajduje się tylko 30 kalorii, jego wartość kaloryczna wzrośnie, gdy udusimy je na oleju. W daniach z bakłażana znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, glukozę, sole mineralne i błonnik. Bakłażan ma go o połowę więcej niż jabłka i skutecznie zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi. W bakłażanie nie zabrakło również, choć w niedużych ilościach, witamin: A, C i B2. Bakłażan przyspiesza przemianę materii, ma właściwości detoksykacyjne i poleca się jego spożywanie w chorobach układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że to owoc ciężkostrawny, dlatego nie powinny go jeść kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz te, ktore cierpią na reumatyzm i podagrę.

Dania z bakłażanem: grecka musaka

Musaka to słynne greckie danie, które samodzielnie możesz wykonać w swojej polskiej kuchni. Przeczytaj, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (drobiowego)
  • 3 bakłażany (80 dag)
  • 1/2 kg pomidorów
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 5 dag tartego parmezanu
  • łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrój w plastry 1/2 cm, posól i odstaw. Gdy zaczną puszczać sok, osusz je papierowym ręcznikiem i podsmaż na połowie oliwy na złoto. Na drugiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, wymieszaj z mięsem, usmaż. Wlej wino, dodaj pokrojone w plastry pomidory. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś pod przykryciem 15 minut. W rondelku rozpuść masło, mieszając, wsyp mąkę. Gdy lekko ściemnieje, wlej zimne mleko, mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. W natłuszczonej brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa. Na wierzchu połóż plastry bakłażana, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

>>Zapoznaj się także z 7 przepisami na pyszne dania z dyni!>>

Dania z bakłażanem: zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów to jedno z najpopularniejszych dań z bakłażanem. Jeśli i ty masz ochotę je przygotować, sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły, a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok. 10 minut do momentu, aż będą miękkie.

Podczas oczekiwania kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje, a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.

>>Zapoznaj się również z 5 przepisami na dania z cukinii>>

Dania z bakłażanem: wytworne bakłażany

Czy bakłażany mogą być wytworne? Tak! Jeśli tylko przygotujesz je w odpowiedni sposób - zobacz, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • świeże liście bazylii
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut. Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy. Dekorujemy liśćmi bazylii.

>>Poznaj również 4 przepisy na jesień idealne dla ciężarnej>>

Dania z bakłażanem: sałatka z grilowanego bakłażana

Kolejne z dań z bakłażanem, które warto samodzielnie przyrządzić, to sałatka z grillowanego bakłażana. Przeczytaj, jak to zrobić!

Składniki:

  • jeden bakłażan
  • jeden owoc granatu
  • 2 placki tortilli
  • 300 gramów różnych sałat
  • 50 gramów sera blue
  • saszetka włoskiego sosu sałatkowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy
  • jajko

Sposób przygotowania:

Bakłażan umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środku serca tak, aby utrzymywały je w pionie. Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu. Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

>>Prezentujemy również 8 przepisów na smakowite dania ze szpinakiem>>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza