Potrawy z dżemem: poznaj nasze propozycje

2016-04-01 12:25
dżem
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Potrawy z dżemem cieszą się uwielbieniem nie tylko najmłodszych łasuchów.

Potrawy z dżemem mogą stać się podstawą każdego śniadania - najważniejszego posiłku dnia nie tylko dla dorosłych, ale szczególnie dla dzieci. Pierwsze spożywane danie powinno dostarczać nam jak największej ilości energii.

Dżem jako dodatek do potraw stanowi zwieńczenie całej kompozycji, a co za tym idzie, nadaje niepowtarzalnego smaku. Można wykorzystać go zarówno w typowych daniach tj. naleśniki czy podpłomyki, ale będzie równie świetnie pasował do kaszy jaglanej, owsianki czy musli.

Potrawy z dżemem: naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki to bardzo pożywny pomysł na śniadanie. Zawierają składniki, które dostarczają energii na cały poranek, a poza tym są szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 110 g mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dżem Łowicz
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj 100 ml mleka. Później stopniowo dołącz 200 ml mleka i roztopione masło. Gładką masę odstaw na pół godziny. Przygotuj patelnię o średnicy ok. 18 cm i usmaż naleśniki. Posmaruj każdy z nich cienką warstwą dżemu, konfitury lub marmolady i złóż w trójkąciki. Posyp gorzką czekoladą startą na tarce. Pamiętaj, aby zrobić to, gdy naleśniki będą jeszcze ciepłe.

Potrawy z dżemem: kasza manna

Kasza manna jako propozycja na śniadanie jest bardzo ceniona już od wielu lat. Powszechnie uznaje się, że jest to tylko opcja dla dzieci, ale dorośli również mogą czepać z niej wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim kasza manna zaspokaja głód na długi czas.

Składniki:

  • mleko
  • kasza manna
  • dżem Łowicz

Wykonanie:

Wlej mleko do garnka i gotuj na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę. Cały czas mieszając, gotuj kaszkę przez ok. 10 min. Następnie przelej ją na talerz lub do miseczki i pozwól lekko ostygnąć. Na koniec dodaj trochę dżemu i gotowe. Dzięki temu kaszka nabierze pysznego, owocowego smaku, któremu trudno się oprzeć

Potrawy z dżemem: musli

Musli to danie, które łączy ze sobą wiele składników. Zaczynając od płatków, które są źródłem błonnika, poprzez mleko dostarczające wapń, a kończąc na owocach suszonych lub świeżych zawierających wszelkie witaminy.

Składniki:

  • dowolne owoce
  • jogurt naturalny
  • dżem Łowicz
  • musli

Wykonanie:

Przygotowując swoje ulubine musli, możesz dowolnie bawić się smakami i kompozycją. Wybierz kilka rodzajów owoców, dodaj jogurt naturalny oraz płatki. Zwieńczeniem całego dania będzie uzupełnienie posiłku o kilka łyżek dżemu.

Potrawy z dżemem: owsianka z orzechami

Owsianka w ostatnich latach przeżyła swój wielki bum. Polecana jest zarówno na śniadania, jak i na kolację, ponieważ przyspiesza metabolizm organizmu. Orzechy dodatkowo wpływają na inteligencję i pamięć, więc warto dołączyć je do pełnowartościowego posiłku.

Składniki:

Odmierz porcję płatków i zalej je zimną wodą, a następnie dopraw szczyptą soli. Całą owsiankę gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie, na suchej patelni praż przez kilka minut orzechy. Przełóż ugotowaną owsiankę do miseczki, dodaj powidła lub dżem, łyżkę jogurtu i posyp orzechami.

Potrawy z dżemem: kasza jaglana

Właściwości kaszy jaglanej jest mnóstwo. Przede wszystkim pomaga ona w wielu chorobach tj. celiakia, czyli dolegliwości układku pokarmowego pochodzące z nietolerancji glutenu. Ponadto, kasza jest bardzo lekkostrawna i stanowi świetną alternatywę dla ryżu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 3-4 łyżyki kaszy jaglanej
  • dżem Łowicz
  • cynamon

Przygotowanie:

Kaszy jaglaną podpraż, przelej wrzątkiem i ugotuj w wodzie na sypko. Odstaw do wystygnięcia na kilkanaście minut. Następnie wymieszaj kaszę z mlekiem ryżowym, szczyptą cynamonu i dżemem. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach i przelej do buteleczki lub kubka termicznego. Jeżeli smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.

Potrawy z dżemem: podpłomyki

Podpłomyki to nazwa, której wiele z was może nie kojarzyć. Jest to rodzaj łatwego do wykonania chleba, przypominający małe placki. Dodanie do niego odrobiny dżemu lub powideł nada całości wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • dżem Łowicz
  • oliwa
  • owoce, tymianek

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z olejem, solą i zimną wodą. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich wybrane owoce i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min - aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż dżem lub konfiturę i gotowe!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza