W PRL-u uwielbiały go wszystkie dzieci. W odnowionej wersji będzie hitem urodzinowych imprez

2024-06-03 13:26

Ten deser kochało każde dziecko w latach 80., kochają go także współczesne dzieci. Wiem to, bo przetestowałam już nie raz na dużej gromadce dzieci w takcie imprez urodzinowych. Robię go w wersji „na wypasie”, przez co znika dosłownie w mgnieniu oka.

W PRL-u uwielbiały go wszystkie dzieci. W odnowionej wersji będzie hitem urodzinowych imprez
Autor: Aneta Żuchowska W PRL-u uwielbiały go wszystkie dzieci. W odnowionej wersji będzie hitem urodzinowych imprez

Blok czekoladowy to deser, który tak naprawdę ciastem nie jest, można go jednak porównać do czekoladowego batona domowej roboty. Nie zatem dziwnego, że jest jednym z ulubionych deserów wszystkich dzieci. Nie tak dawno powrócił u mnie w domu w roli hitu urodzinowych przyjęć, tylko w wersji „ulepszonej”. Jeśli jesteście fanem smaku mleka w proszku, będziecie go regularnie powtarzać u siebie w domu, bo ten smak to po prostu smak dzieciństwa… mniam.

"Jak zrobić fajne urodziny dla dziecka w domu?" - Królowe Matki odc. 8

Dwukolorowy blok czekoladowy z ciasteczkami. Mój hit urodzinowych przyjęć

Gdy przepis na ten blok wpadł mi w ręce w social mediach, od razu wiedziałam, że długo nie będę czekać z jego wypróbowaniem. Przygotowałam go na urodziny córki i naprawdę zrobił furorę. Sama musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść połowy blachy. Nie jest on szczególnie pracochłonny. Jego przygotowanie polega na wykonaniu dwóch mas na bazie mleka w proszku – białej i czekoladowej i przełożenie jej trzema rodzajami herbatników: zwykłych, malutkich oraz w kształcie kulek w czekoladzie.

1. Wykonanie masy kakaowej: 125 g margaryny lub masła 63 proc., 120 g cukru oraz 60 ml wody podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia margaryny. Następnie dodajemy 20 g kakao i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Garnek odstawiamy z kuchenki i czekamy, aż masa całkowicie się wystudzi. Teraz wsypujemy masy 200 g mleka w proszku i miksujemy na gładko. Na koniec bierzemy kilka herbatników, kruszymy na kawałki i mieszamy z czekoladową masą.

2. Wykonanie bloku etap pierwszy: ciemną masę z pokruszonymi herbatnikami przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przechodzimy do wykonania białej masy.

3. Wykonanie białej masy: odbywa się ono analogicznie do masy czekoladowej, ale z pominięciem kakao i zwiększeniem o 50 g mleka w proszku. W białą masę znów kruszymy herbatniki i po połączeniu wykładamy ją na masę czekoladową do keksówki.

4. Wykończenie bloku: teraz czas na wisienkę na torcie – czyli udekorowanie bloku ciasteczkowymi kulkami, herbatnikami w wersji mini oraz pokruszonymi herbatnikami. Wszystkie trzeba dobrze wciskać w masę – nie bójmy się, że przesadzimy z ich ilością. W tym momencie nie działa zasada „im mniej, tym lepiej”. Sami się przekonacie.

Blok wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Oczywiście polecam zrobić go dzień wcześniej i wstawić do chłodzenia na noc.