Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej

2020-03-03 12:03

Potrawy wielkanocne serwowane na polskich stołach są zazwyczaj ściśle związane z tradycją naszego kraju. Może jednak warto choć raz pozwolić sobie na urozmaicenie i zaserwować rodzinie... potrawy wielkanocne rodem z Italii?

Wielkanoc po włosku
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Potrawy wielkanocne we Włoszech ze szczególną pieczołowitością podaje się na świąteczny obiad. Nie - jak w Polsce - na śniadanie.

Spis treści

  1. Co Włosi jedzą na wielkanocny obiad?
  2. Jakie świąteczne desery jada się w Italii?

W Polsce Wielkanoc obchodzi się bardzo tradycyjnie. Raczej spędzamy ją w domu rodzinnym, staramy się w tym czasie nie wybierać w dalekie podróże. Mimo że i te zwyczaje ulegają zmianie i niektórzy decydują się na wyjazd w tym czasie, większość woli pozostać wśród najbliższych. Dla Polaków to czas na odetchnięcie od codziennej bieganiny, rozmowy z dawno nie widzianymi krewnymi oraz - oczywiście - na kosztowanie ulubionych potraw wielkanocnych.

Włosi również kojarzą się z bardzo rodzinnym i religijnym narodem, a jednak okazuje się, że u nich jest trochę inaczej.

- Włosi do świąt wielkanocnych podchodzą bardziej liberalnie niż do Bożego Narodzenia. Dla wielu z nich jest to czas wyjazdów, zamiast rodzinnego biesiadowania przy stole preferują aktywności na świeżym powietrzu - zauważa Agnieszka Landa, właścicielka restauracji Włoska Knajpa. Jakie potrawy wielkanocne Włosi wybierają, gdy już zdecydują się na spędzenie Wielkanocy w domu?

Sprawdź: 4 oryginalne przepisy na potrawy wielkanocne z jajka

Co Włosi jedzą na wielkanocny obiad?

Podobnie jak Polacy, Włosi rozpoczynają Wielką Niedzielę od zjedzenia obfitego śniadania. Tak samo jak w Polsce, we Włoszech na stołach dominują jajka, przygotowane w różnych postaciach. Jednak punktem kulminacyjnym kulinarnych obchodów Wielkiej Niedzieli jest świąteczny obiad. To wtedy, niezależnie od regionu Italii, na stołach pojawiają się najbardziej wyszukane potrawy wielkanocne.

Uczta składa się z kilku rodzajów dań. Najpierw antipasti, czyli przystawki. Najczęściej składają się na nie jajka ugotowane na twardo oraz plasterki salami. Następna w kolejności jest Minestra di Pasqua, czyli tradycyjna wielkanocna zupa na bazie kilku rodzajów mięs, z dodatkiem nuty białego wina. Serwowano ją już w XVIII wieku w Neapolu, z którego się wywodzi. Do dania często dodaje się tosty natarte oliwą.

Następnie na wielkanocny stół wkracza baranina, cielęcina lub kozie mięso. Można je doprawiać w ilości według uznania i w wyborze przypraw według własnego smaku.

- Włosi podają je zazwyczaj z rozmarynem i czosnkiem, w towarzystwie młodych ziemniaczków i smażonych karczochów - dodaje Agnieszka Landa.

Wśród obiadowych potraw wielkanocnych serwowanych we Włoszech wymienia się również 'U sciuscieddu. Ta groźnie brzmiąca sycylijska nazwa określa potrawę z pulpetów. Pulpety są obtaczane w parmezanie, podawane w rosole. Po przykryciu pianą ubitą z jajek umieszcza się je w piekarniku.

Kolejna z włoskich potraw wielkanocnych to tzw. wielkanocny tort. Nie ma w nim żadnych słodkości, po prostu swoją piętrową budową przypomina ten właśnie smakołyk. Danie wywodzi się ze średniowiecza i jest przekładańcem z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.

Polecamy: Masz w domu alergika? Wypróbuj przepisy na dania bez jajek

Jakie świąteczne desery jada się w Italii?

Po śniadaniu, przystawkach i daniach obiadowych pora na desery. Nie może wśród nich zabraknąć przysmaku o nazwie La Colomba, który ma kształt gołębicy. To babka nadziewana najczęściej bakaliami i czekoladą. Kształt gołębicy nie jest przypadkowy - ma ona symbolizować pokój. Danie pochodzi z Pawii. Zgodnie z tradycją, do wnętrza babki wkłada się jedno ziarenko bobu. Ma to zapewnić spożywającym wszelką pomyślność.

- Tegoroczne święta mogą być okazją do skosztowania oryginalnych śródziemnomorskich potraw, które pozwolą nam poczuć się jak na urlopie w słonecznych Włoszech - kończy Agnieszka Landa.

Czy zaryzykujecie i na waszych świątecznych stołach pojawią się potrawy wielkanocne rodem z Italii? Jeśli tak, zapoznajcie się z przepisami na typowo włoskie potrawy:

Jagnięcina z karczochami

Jagnięcina to potrawa wielkanocna charakterystyczna dla Włoch. Tam nie może zabraknąć tego dania podczas uroczystego obiadu. Sprawdź, jak wprowadzić do menu wielkanocnego trochę zagranicznych smaków.

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 starte ząbki czosnku

Sos:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • sok z cytryny

Wykonanie:

W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn. Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty. Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Gotowe mięso ułóż na półmisku. W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.

Czytaj także: Tych potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Antipasti z papryczek i sera feta

Na włoskim stole nigdy nie brakuje antipasti! Papryczki z serem feta to proste i smaczne przekąski, choć o ich zrobieniu najlepiej pomyśleć kilka dni wcześniej.

Składniki:

  • 15 - 20 słodkich lub pikantnych małych papryczek (w zależności od ich wielkości)
  • kostka sera feta
  • kostka sera białego
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
  • ok. 400 ml oliwy lub oleju

Wykonanie:

Papryczki delikatnie oczyść z gniazd nasiennych (jeśli są to ostre papryczki chilli, koniecznie rób to w rękawiczkach) i wrzuć do gotującej się wody na ok. 3 minuty, by trochę zmiękły. Wyjmij je i przełóż do miski z zimną wodą (najlepiej wodą z lodem).

Wymieszaj oba rodzaje sera, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Papryczki wyjmij z wody, delikatnie osusz i napełnij farszem. Wypełnione papryczki ułóż w słoiku, a pomiędzy nie włóż ząbki czosnku i kilka liści laurowych. Całość zalej olejem lub oliwą. Zakręć szczelnie słoik i odstaw do lodówki na kilka dni.

Zobacz też: Wielkanocne zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza