Panaceum na współczesność

2017-10-05 17:39

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stresy i łatwiej radzimy sobie z infekcjami i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodporniająco, zwiększając możliwości obronne organizmu. Jest zbawienny dla naszego serca i układu krążenia - reguluje ciśnienie krwi i jej krzepliwość, obniża poziom cholesterolu, obniżając ryzyko występowania chorób układu krążenia. To prawdziwe panaceum na dolegliwości czasów, w kórych żyjemy.

Dzbanek filtrujący
Autor: materiały prasowe

Spis treści

  1. Gdzie szukać magnezu?
  2. Magnez w wodzie z kranu – „twarda woda”
  3. Wilk syty i owca cała
Aguaphor_magnez1
Autor: materiał archiwalny
Aguaphor_magnez
Autor: materiał archiwalny

Dorosły człowiek ma w swoim ciele 20-28 g magnezu, który zgromadzony jest głównie w kościach i mięśniach, zaopatrując komórki w energię. Uaktywnia on ponad 320 enzymów, które biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów.

Badania prowadzone nad rolą magnezu w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób wskazują, że magnez może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu i podwyższonemu poziomowi trójglicerydów, a tym samym hamować rozwój miażdżycy.

Gdzie szukać magnezu?

Magnez powszechnie występuje w żywności. Niewielkie  ilości tego pierwiastka znajdziemy w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych. Najwięcej magnezu znajduje się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie i w ciemnym pieczywie.

Magnez w wodzie z kranu – „twarda woda”

Dobrym źródłem magnezu może być woda, w szczególności wysoko zmineralizowana z dobrego ujęcia. Nie można jednak zapominać również o „twardej” wodzie pitnej, która dba o nasze serce, niszcząc niestety przy tym czajniki i inne sprzęty AGD, przez które przelewamy wodę z dużą zawartością soli wapnia i magnezu.

Magnez jest minerałem, który wraz z wapniem występuje w wodzie przeznaczonej do spożycia, jednak zawartość wapnia jest zazwyczaj kilka razy wyższa niż magnezu. Nadmiar jonów wapnia i magnezu obniża właściwości smakowe i estetyczne wody: podczas gotowania wytrąca się kamień i tworzy się korzuch na powierzchni przyrządzanych napojów, zmienia się smak potraw, gotowanych na bazie takiej wody, zupełnie inaczej smakuje herbata. Ponadto, twarda woda  stanowi dodatkowe obciążenie dla nerek.

Wilk syty i owca cała

Co więc  można zrobić żeby nie pić twardej wody i nie niszczyć sobie sprzętów AGD, a przy tym pić wodę wzbogaconą w dobroczynny magnez? Aqupahor to już kolejny producent filtrów do wody, który wprowadził do swojej oferty wkłady magnezowe do dzbanków filtrujących. Producent podaje, że wkład skutecznie usuwa z wody m. in. zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, fenol, pestycydy, żelazo, metale ciężkie, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody. Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez. 

Kontrolowana mineralizacja jonami magnezu pozwala zachować w wodzie odpowiednie proporcje poziomu minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącania się kamienia. Wkłady AQUAPHOR B25 (Mg) MAXFOR pasują również do dzbanków innych producentów dostępnych na polskim rynku.

Większość dzbanków filtrujących zmiękcza wodę, usuwając nadmiar soli wapnia i magnezu poprzez stosowanie żywicy jonowymiennej. Niestety wraz z nadmiarem wapnia, z wody usuwany jest także magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz pomaga w usuwaniu z organizmu cholesterolu. Niektórzy producenci dzbanków filtrujących w celu nasycenia wody magnezem zastępują nim od 30% do 70% objętości żywicy jonowymiennej we wkładzie. Technologia ta jest jednak niekorzystna z punktu widzenia użytkowników filtrów. Znacząco zmniejsza się wówczas wydajność wkładu, a co za tym idzie, w czajniku wcześniej zaczyna wytrącać się kamień, co powoduje wzrost kosztów napraw lub częstszą wymianę wkładów. Ponadto, w pewnych warunkach (np. przy niskim pH), do wody może dostać się duża ilość magnezu, nawet ponad 50 mg/l. W przypadku obecności jonów siarczanowych w nieprzefiltrowanej wodzie sprawia to, że woda może mieć ​​gorzkawy posmak, a jej spożycie może powodować problemy trawienne.

Marzena Lewandowska, dyrektor marketingu i PR w Aquaphor zauważa, że zastosowanie w dzbankach filtrujących opatentowanego przez Aquaphor włókna Aqualen pozwala zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie - i nie jest to wcale chwyt marketingowy formy. Aquaphor produkuje bowiem specjalne wkłady do dzbanków filtrujących, zawierające jony magnezu, zarówno w składzie żywicy jonowymiennej, jak i w osobnym zasobniku, który ma  kontakt  z uzdatnioną wodą. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej. Im bardziej aktywnie wkład pochłania jony wapnia, tym więcej wydziela się magnezu, lecz jego stężenie nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza