Panaceum na współczesność
Magnez sprawia, że lepiej znosimy stresy i łatwiej radzimy sobie z infekcjami i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodporniająco, zwiększając możliwości obronne organizmu. Jest zbawienny dla naszego serca i układu krążenia - reguluje ciśnienie krwi i jej krzepliwość, obniża poziom cholesterolu, obniżając ryzyko występowania chorób układu krążenia. To prawdziwe panaceum na dolegliwości czasów, w kórych żyjemy.

Spis treści


Dorosły człowiek ma w swoim ciele 20-28 g magnezu, który zgromadzony jest głównie w kościach i mięśniach, zaopatrując komórki w energię. Uaktywnia on ponad 320 enzymów, które biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów.
Badania prowadzone nad rolą magnezu w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób wskazują, że magnez może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu i podwyższonemu poziomowi trójglicerydów, a tym samym hamować rozwój miażdżycy.
Gdzie szukać magnezu?
Magnez powszechnie występuje w żywności. Niewielkie ilości tego pierwiastka znajdziemy w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych. Najwięcej magnezu znajduje się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie i w ciemnym pieczywie.
Magnez w wodzie z kranu – „twarda woda”
Dobrym źródłem magnezu może być woda, w szczególności wysoko zmineralizowana z dobrego ujęcia. Nie można jednak zapominać również o „twardej” wodzie pitnej, która dba o nasze serce, niszcząc niestety przy tym czajniki i inne sprzęty AGD, przez które przelewamy wodę z dużą zawartością soli wapnia i magnezu.
Magnez jest minerałem, który wraz z wapniem występuje w wodzie przeznaczonej do spożycia, jednak zawartość wapnia jest zazwyczaj kilka razy wyższa niż magnezu. Nadmiar jonów wapnia i magnezu obniża właściwości smakowe i estetyczne wody: podczas gotowania wytrąca się kamień i tworzy się korzuch na powierzchni przyrządzanych napojów, zmienia się smak potraw, gotowanych na bazie takiej wody, zupełnie inaczej smakuje herbata. Ponadto, twarda woda stanowi dodatkowe obciążenie dla nerek.
Wilk syty i owca cała
Co więc można zrobić żeby nie pić twardej wody i nie niszczyć sobie sprzętów AGD, a przy tym pić wodę wzbogaconą w dobroczynny magnez? Aqupahor to już kolejny producent filtrów do wody, który wprowadził do swojej oferty wkłady magnezowe do dzbanków filtrujących. Producent podaje, że wkład skutecznie usuwa z wody m. in. zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, fenol, pestycydy, żelazo, metale ciężkie, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody. Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez.
Kontrolowana mineralizacja jonami magnezu pozwala zachować w wodzie odpowiednie proporcje poziomu minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącania się kamienia. Wkłady AQUAPHOR B25 (Mg) MAXFOR pasują również do dzbanków innych producentów dostępnych na polskim rynku.
Większość dzbanków filtrujących zmiękcza wodę, usuwając nadmiar soli wapnia i magnezu poprzez stosowanie żywicy jonowymiennej. Niestety wraz z nadmiarem wapnia, z wody usuwany jest także magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz pomaga w usuwaniu z organizmu cholesterolu. Niektórzy producenci dzbanków filtrujących w celu nasycenia wody magnezem zastępują nim od 30% do 70% objętości żywicy jonowymiennej we wkładzie. Technologia ta jest jednak niekorzystna z punktu widzenia użytkowników filtrów. Znacząco zmniejsza się wówczas wydajność wkładu, a co za tym idzie, w czajniku wcześniej zaczyna wytrącać się kamień, co powoduje wzrost kosztów napraw lub częstszą wymianę wkładów. Ponadto, w pewnych warunkach (np. przy niskim pH), do wody może dostać się duża ilość magnezu, nawet ponad 50 mg/l. W przypadku obecności jonów siarczanowych w nieprzefiltrowanej wodzie sprawia to, że woda może mieć gorzkawy posmak, a jej spożycie może powodować problemy trawienne.
Marzena Lewandowska, dyrektor marketingu i PR w Aquaphor zauważa, że zastosowanie w dzbankach filtrujących opatentowanego przez Aquaphor włókna Aqualen pozwala zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie - i nie jest to wcale chwyt marketingowy formy. Aquaphor produkuje bowiem specjalne wkłady do dzbanków filtrujących, zawierające jony magnezu, zarówno w składzie żywicy jonowymiennej, jak i w osobnym zasobniku, który ma kontakt z uzdatnioną wodą. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej. Im bardziej aktywnie wkład pochłania jony wapnia, tym więcej wydziela się magnezu, lecz jego stężenie nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.