Menu przyszłej mamy - co jeść, a czego unikać

2017-12-07 10:38

Odpowiednie odżywianie podczas ciąży ma duże znaczenie zarówno dla kobiety, jak i jej nienarodzonego dziecka, zapewnia bowiem prawidłowy przebieg ciąży i wpływa na zdrowie kobiety po połogu.

holistic
Autor: materiały prasowe

Badania dowodzą, iż to, jak przyszła mama odżywia się w czasie ciąży, ma wpływ na zdrowie dziecka w pierwszych latach życia. Urozmaicając posiłki, a także pamiętając o niezbędnych witaminach i minerałach zyskuje pewność, że w jej diecie niczego nie zabraknie. Już dziś zaplanuj z nami swój jadłospis!

Obowiązkowo:

Kwas foliowy. Ginekolodzy zalecają zażywanie odpowiedniej dawki kwasu foliowego wszystkim kobietom, które planują ciążę – przede wszystkim ze względu na jego znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu. Kwas foliowy znajduje się  w zielonych warzywach, orzechach, kiełkach pszenicy, pomarańczach.
Żelazo. W okresie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o połowę. Jego doskonałym źródłem są ryby, jajka, produkty zbożowe (ciemne pieczywo, kasza gryczana), buraki, natka pietruszki, warzywa strączkowe. Żelazo lubi towarzystwo witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.
Mleko. W drugim i trzecim trymestrze zapotrzebowanie na wapń wzrasta o 33 %.
Jeśli w diecie przyszłej mamy jest zbyt mało tego pierwiastka, dziecko będzie czerpało ze zgromadzonych przez nią zapasów, co  wpłynie niekorzystnie na stan zębów kobiety. W przypadku nietolerancji mleka, wystarczy włączyć do diety jogurt czy maślankę.
Owoce i warzywa. Zawarta w nich witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, a także uszczelnia naczynia, zapobiegając powstawaniu żylaków oraz krwawieniom z nosa.
Potas, wapń i magnez. Ich niedobór powoduje nieprzyjemne skurcze łydek.  Źródłem potasu, wapnia i magnezu  są pomidory i sok pomidorowy, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Niewskazane:
Kawa. Jej nadmiar może doprowadzić do poronienia albo przedwczesnego porodu.
Słodycze. Większość z nich to puste kalorie, zamiast nich przyszła mama powinna wybrać suszone owoce.
Sól. Jej nadmiar sprzyja zatrzymywaniu się wody w organizmie i powstawaniu obrzęków.

Nie wolno:
Surowe mięso i jajka. Kobieta w ciąży nie powinna jeść tatara, krwistych befsztyków, sushi, które mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą, a także jajek (ryzyko zakażenia  salmonellą).
Alkohol. Jest niebezpieczny dla płodu, dlatego lekarze zalecają całkowitą abstynencję. Jeśli kobieta w ciąży pije alkohol, dziecko pije razem z nią – płodowy zespół alkoholowy powoduje wiele zaburzeń w rozwoju dziecka.

 

Agnieszka Piskała, ekspert ds. żywienia, ambasador marki Holistic Polska

 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza