Zdrowe nawyki żywieniowe od dziecka
Jak pogodzić zdrowe żywienie dzieci z ich gustami? Jak spełnić rodzicielskie pragnienia, by maluchy jadły pożywne i wartościowe produkty? Wyrabianie zdrowych nawyków u pociech nie jest łatwe, ale możliwe.

Spis treści
Zasady żywienia
Na początek rodzice powinni zwrócić uwagę na to, jak sami się odżywiają. Dla dziecka widzącego całą rodzinę jedzącą z apetytem sałatki, warzywne zupy i domowe soki, stanie się to naturalnym sposobem żywienia, który za 10 czy 15 lat z większym prawdopodobieństwem samo będzie praktykować. Drugim ważnym aspektem w kontekście żywienia dzieci jest odpowiednia struktura posiłków. Należy ustalić, w jakich mniej więcej godzinach pojawiają się one na stole. Ze starszymi dziećmi można również przedyskutować menu, a nawet spisać podstawowe zasady, które będą towarzyszyć posiłkom (np. próbujemy nowych dań, posiłki jemy wspólnie, nie oglądamy telewizji w czasie jedzenia itp.).

Zbilansowana dieta dziecka i nie tylko
Jak odpowiednio zbilansować dietę dziecka i całej rodziny? Dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka-Łaska, podpowiada, że warto stosować trzy proste zasady: umiaru, proporcji i różnorodności. „Umiar oznacza, że powinniśmy zachować zdrowy rozsądek w podawaniu wszystkich produktów spożywczych. Nawet nadmiar warzyw czy owoców może prowadzić do niedoborów” – mówi dietetyczka. Ile i co podawać dobrze, tłumaczy talerz żywieniowy, czyli modelowy talerzyk, na którym są zaznaczone proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi. „Mniej więcej połowę powinny zajmować warzywa i owoce, ćwiartkę białko (w postaci mięsa, nabiału, ryb, jaj czy roślin strączkowych) i ćwiartkę węglowodany (pieczywo, kasze, ryż, makaron, pestki i ziarna). Dodatkiem do tych składników są tłuszcze, których również absolutnie nie może zabraknąć w diecie dzieci” – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska. Warto korzystać zarówno z dobrych źródeł zwierzęcego tłuszczu (np. pełnotłusty nabiał czy mięso), jak i roślinnych (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, kokosowy czy lniany). A żeby mieć pewność, że dieta dziecka zawiera wszystkie składniki, trzeba korzystać z trzeciej zasady zdrowego żywienia, czyli różnorodności. „Oznacza to, że powinniśmy sięgać po jak najbardziej różnorodne produkty ze wszystkich grup spożywczych” – dodaje dietetyczka. Jedzenie – poza składnikami odżywczymi – ma również nieść przyjemność, a posiłki powinny być okazją do przyjemnego spędzenia czasu w gronie rodziny.

Dla niejadków
W przypadku dzieci niechętnie próbujących nowe smaki, warto pomyśleć o pomysłowym serwowaniu dań, np. tworzeniu z produktów kompozycji, które pobudzą wyobraźnię maluchów. Dobrym pomysłem jest także zaangażowanie dzieci w sam proces przygotowania dań. Aby gotowanie stało się dobrą zabawą, rodzice powinni pozwolić maluchom wymieszać składniki, starszym – nawet kroić i gotować, a wszystkim – nieco się ubrudzić. Do rodzinnego gotowania przydadzą się nowoczesne urządzenia, ułatwiające przyrządzanie potraw, np. Philips Airfryer. To urządzenie, które zapewnia komfortowe smażenie powietrzem zamiast na oleju, więc poza aspektem zdrowotnym oznacza to też brak pryskającego tłuszczu, przez co przygotowanie potraw staje się bezpieczniejsze dla najmłodszych. W rezultacie jedzenie jest dużo zdrowsze, a jednocześnie zachowuje walory smakowe – potrawy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do usmażenia np. kilograma smakowitych frytek wystarczy tylko jedna łyżka oleju. Za pomocą urządzenia Airfryer można także zdrowo i szybko grillować mięsa, ryby, warzywa, a nawet piec ciasta. Dobrze jest rozmawiać z dziećmi o różnorodności smakowej produktów, o tym, jaki kolor, smak, zapach czy konsystencję mają różne potrawy. Dzięki temu zwiększy się otwartość maluchów na nowe dania.
Urządzenie Philips Airfryer jest dostępne w kolorze czarnym i białym. Rekomendowane ceny detaliczne urządzeń:Airfryer HD9240/30 – 1 199 PLNAirfryer HD9240/90 – 1 199 PLN
