Kuchnia wojskowa to nie tylko grochówka. Sto lat temu polscy żołnierze, rekruci, kadeci jedli na przykład pomidorową, ale też risotto czy spaghetti. Jak wyglądała polowa kuchnia armii gen.Hallera będ…
Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy około 9 mln ton żywności. Jak zatem ogran…
Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa. Nie oznacza to jednak, że musi być niesmaczna! Oto smaczne przepisy na jesień dla ciężarnej, dzięki którym dostarczysz sobie oraz dziecku potrzebnyc…
Po sezonie na mirabelki, morele, ogórki czy bób przychodzi czas na jesienne warzywa i owoce. Co można gotować we wrześniu? Dania z cukinią, pieczony kalafior, pierś faszerowana pomidorem, szarlotka z…
Dania z dyni możemy przygotowywać niemal przez pół roku - od września nawet do stycznia. A naprawdę warto - warzywo zawiera wiele składników odżywczych, przydatnych dzieciom i dorosłym. Przeczytajcie…
Dania ze szpinakiem to prawdziwe źródło zdrowia. Roślina ta zawiera bowiem kwas foliowy, żelazo, potas, chroni przed miażdżycą i zapobiega nowotworom. Warto więc spożywać szpinak jak najczęściej, dla…
Cukinia jest jarzyną, cieszącą się dużym powodzeniem w Europie. Wszystko dzięki jej niezwykłym walorom smakowym. Jeśli i wy należycie do jej miłośników, zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułe…
Ciasto z rabarbarem to dobry sposób na połączenie przyjemnego z pożyteczny. Pysznym słodkościom towarzyszy przecież rabarbar, który jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnik…
Maliny to ulubione owoce wielu dzieci i należy się z tego cieszyć, bo te owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Maliny zawierają witaminy C, A, K i PP, a także żelazo i pektyny. Nie wszyscy wiedzą…