Przepisy bezglutenowe dla dzieci: 10 pomysłów na dania główne i słodkości

Gluten w diecie dziecka
fot.: thinkstockphotos.com
Dania bezglutenowe mogą być równie smaczne, jak te przygotowywane dla dzieci bez alergii pokarmowych!

W dzisiejszych czasach wiele dzieci ma różne uczulenia na jedzenie. Alergie pokarmowe dotyczą zazwyczaj glutenu lub laktozy. Sprawdź, jakie przepisy będą bezpieczne dla twojego dziecka, a zarazem zdrowe i smaczne.

Alergia pokarmowa dziecka często przysparza mamę o zawrót głowy. Jak gotować, aby pociechę nic nie uczuliło, a zarazem danie było pełne witamin? Poniżej przygotowaliśmy dla was kilka przepisów bardzo prostych w wykonaniu. Sprawdzą się dla dzieci, które potrzebują diety bezglutenowej oraz bezmlecznej.

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zupa krem z pora

Zupa krem z pora jest bezglutenowa. Możesz dodać do smaku tosty wykonane z mąki bezpszennej.

Składniki:

  • 1 bezglutenowa kostka rosołowa
  • 2 ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 kromki tostowego pieczywa bezglutenowego.
  • 1 czubata łyżka margaryny
  • 3 pory
  • 4 łyżki śmietany sojowej
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Białe części pora przekroić na pół, umyć i pokroić w paseczki. Na patelni stopić margarynę, dodać pora i dusić kilka minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka i zalać 1 litrem wody. Wrzucić przekrojone na ćwiartki ziemniaki, marchewkę i gotować do miękkości, dodając kostkę rosołową i przyprawy. W międzyczasie można przygotować 4 duże tosty. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem.

>> Czytaj także: Jak wygląda przykładowe MENU dla dziecka na DIECIE BEZGLUTENOWEJ? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: gulasz z groszkiem

Gulasz z groszkiem to bezglutenowe danie, które sprawdzi się dla dzieci z alergią pokarmową. Dodatkiem będzie tutaj grillowana, ziołowa polenta.

Składniki:

Gulasz:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,30 kg łopatki wieprzowej
  • 1 liść laurowy
  • pół szklanki mrożonego groszku

Polenta:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazyli
  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • sól
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Wykonywanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, ponieważ potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w garnku. Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku. Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wylej polentę na przygotowane wcześniej szerokie naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny. Mięso wieprzowe pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry i podsmaż na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem. Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut i gotowe.

>> Sprawdź też: Gdzie kupować PRODUKTY BEZGLUTENOWE? Na co zwracać uwagę? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: warzywny pudding z rybą

Danie, które sprawdzi się dla dzieci już od 7. miesiąca życia. Ryby i warzywa w połączeniu tworzą prawdziwą bombę witaminową. Pudding z rybą jest prosty do wykonania, a zarazem zasmakuje każdemu dziecku.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 50 g świeżej ryby morskiej
  • 100 g cukini
  • koperek
  • 0,25 l niegazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 g białego ryżu długoziarnistego

Wykonanie:

Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj. Powstały kleik przełóż do miseczki i ostudź.

>> Czytaj także: DIETA BEZGLUTENOWA czyli jaka? Co mogę dawać dziecku, jakich produktów unikać? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: spaghetti z fasolką szparagową

Spaghetti to jedna z ulubionych włoskich dań każdego dziecka. Jeśli twoja pociecha ma alergię wcale nie oznacza to, że musi rezygnować z tego pysznego posiłku.

Składniki:

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Do kubka miksera wlej kremówkę i olej. Dodaj posiekaną bazylię, obrany i zmiażdżony czosnek oraz parmezan. Wszystko zmiksuj na gładki sos, dopraw solą oraz pieprzem. Fasolkę szparagową gotuj około 8-10 minut we wrzącej, posolonej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj al dente i odcedź, następnie wymieszaj z fasolką i sosem pesto, po czym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

>> Zobacz także: DIETA BEZGLUTENOWA – lista produktów żywnościowych dozwolonych i zakazanych >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: kotlety z ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik, który pociechy nietolerujące glutenu mogą spożywać. Sprawdź, jak zrobić kotlety ciecierzycowe, które nie zaszkodzą twojemu dziecku.

Składniki:

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • oliwa
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 0,5 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • pół garści szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szczypty słodkiej papryki, kolędry,

Wykonanie:

Suchą ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Napęczniałą fasolę wypłucz i zalej ponownie wodą w stosunku 1:1, a potem gotuj przez około 60 minut. Odcedzoną i wystudzoną fasolę zmiksuj w blenderze z ugotowanym wcześniej ziemniakiem. Dodaj zioła, sól  i czosnek, a następnie połącz z masą z fasoli. Dorzuć do tego posiekana cebulę i zmiksuj wszystko ponownie. Formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż je na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.

>> Zobacz też: Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem komosy i mascarpone to jeden z najzdrowszych posiłków w całym zestawieniu.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g sera feta
  • 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 cebula

Wykonanie:

Kaszę gryczaną wymieszaj z komosą i ugotuj, a następnie odstaw do wystudzenia. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki, a następnie usmaż je na patelni na złoty kolor. Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Następnie obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plastry. Kawałki marchwi zrumień na patelni, a na koniec zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem. Wystudzoną kaszę wymieszaj z pieczarkami, cebulą i marchewką. Dodaj do tego pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i dokładnie wymieszane dwa rodzaje sera. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem. Jedno duże naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i napełnij przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu każdego z nich umieść sery. Zapiekanki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni i podawaj na gorąco.

>> Czytaj także: Czy podawać niemowlęciu gluten? Czy stosować nowy schemat żywienia? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: ciasto Delicje

Bezglutenowcy mogą również jeść słodycze. Wiele ciast możesz wykonać nawet bez pomijania dużej ilości składników. Sprawdź, jak zrobić ciasto Delicje dla swojej pociechy.

Składniki:

  • 0,40 szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
  • 2 jaja
  • 0,25 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g bezglutenowej gorzkiej czekolady
  • miąższ z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek i miksuj aż piana stanie się sztywna. Nie przestając miksować, dodawaj do niej po jednym żółtku i części cukru oraz wanilię. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W rondlu zagotuj 3 szklanki wody. Do wrzącej wody wsyp 3 opakowania galaretki, zestaw z palnika i mieszaj aż zawarta w nich żelatyna zupełnie się rozpuści. Rondel z zawartością odstaw do wystudzenia. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, wyłóż na niego tężejąca galaretkę i rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Szczelnie zafoliuj tortownicę i schłodź ciasto przez godzinę w lodówce. Po tym czasie zalej galaretkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą. Ponownie wyrównaj powierzchnię ciasta i odstaw je do chłodziarki na kolejne kilkanaście minut.

>> Sprawdź również: Kaszki dla niemowląt: przewodnik po kaszkach dla dzieci >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezmleczny i bezglutenowy sernik

Na zimowe popułudnia świetnym deserem może być sernik. Wersja bezglutenowa oraz bezmleczna będzie przystępna do spożycia dla wszystkich członków rodziny.

Składniki:

  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu,
  • 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zastępnika cukru.
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny bezmlecznej
  • 2 szklanki mleka sojowego lub innego
  • 2 galaretki cytrynowe i 2 pomarańczowe
  • 1 paczka herbatników bezglutenowych o wadze ok. 200g

Przygotowanie:

Herbatniki zmiksuj w kielichu blendera i dodaj 1/4 roztopionej i wystudzonej margaryny bezmlecznej z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Powstałą masą wyłóż formę tortownicy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Wypłukany ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10 mnin na małym ogniu, po czym dolej do niego mleko i olejek pomarańczowy i gotuj kolejne kilka minut. Ostudzony ryż zmiksuj blenderem na gładką masę, a w osobnej dużej misce zmiksuj ręcznym mikserem ¾ margaryny i dodaj do niej masę ryżową, po czym zmiksuj wszystko ponownie. Galaretki pomarańczowe i cytrynowe przyrządź osobno, ograniczając całkowitą ilość wody do 1 szklanki na każdy ze smaków. Masę ryżową podziel na dwie połowy. Do jednej dodaj tężejącą galaretkę cytrynową, a do drugiej pomarańczową. Każdą z nich zmiksuj z masą ryżową, żeby składniki dobrze się połączyły, a potem wyłóż obie w dowolnej kolejności na warstwę herbatników. Wyrównaj powierzchnię deseru, owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

>> Zobacz również: Gluten: jak wprowadzać go do diety dziecka? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowe muffinki

Bezglutenowe gryczano-karobowe muffinki są świetnym deserm dla pociech z alergią pokarmową. Nie zawierają bowiem jaj, mąki pszennej oraz mleka krowiego.

Składniki:

  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1,5 łyżki sypkiego karobu
  • 100 g borówek lub innych dozwolonych owoców.
  • kilka łyżek cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą płynne składniki i dodaj do suchych. Wymieszaj energicznie łyżką i dodaj owoce. Wypełnij papilotki w ½ ich wysokości. Piecz 20-25 minut w 180°C. Wystudzone muffiny można posypać cukrem pudrem lub innymi dodatkami.

>> Czytaj także: Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to świetny deser na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na święta jak i na urodziny dziecka.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g margaryny bez dodatku mleka

Krem cytrynowy:

  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 2 zółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120g margaryny bez dodatku masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza włoska:

  • około 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 białka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość 5 mm, a potem przenieś je na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty. Formę wylep dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuj widelcem spód ciasta i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie wyszoruj i wyparz owoce. Skórkę z jednej cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlej do rondla, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka, wymieszaj wszystko dokładnie. Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnioną margarynę i gotuj krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem wystudź i wylej na kruche ciasto. Do wysokiego naczynia wlej białka i zmiksuj je ze szczyptą soli na sztywno. W małym rondlu z grubym dnem zagotuj syrop z cukru i wody. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, wlej go małym strumieniem do ubitych białek i miksuj aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie. Wtedy przełóż krem do szprycy i udekoruj nim wierzch tarty. Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill. Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut aż beza się zrumieni. Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.

 

Aktualizacja: 2016-05-27 Publikacja: 2016-02-05
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.