Czym karmić małych alergików w wakacje? [FILM]

2014-07-15 16:31

Wakacyjna kuchnia dla małego alergika nie musi być nudna i monotonna. Można serwować dziecku różnorodne potrawy, praktycznie takie same, jakie jedzą inne dzieci. Wystarczy tylko zastąpić niektóre składniki i oczywiście mieć pomysł!

Kuchnia dla dzieci
Autor: x-news Alergicy mogą jeść same przysmaki. Wystarczy zastąpic niektóre składniki dań produktami, które tolerują.

Spis treści

  1. Canneloni z truskawkami i jagodami
  2. Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo-truskawkowym
  3. Miniburgery w bułce bez glutenu z warzywami

Canneloni z truskawkami i jagodami

Do przygotowania tego dania potrzebujesz: makaronu canneloni, jagód, truskawek, mozarelli, śmietany 36 procent, jajka, mascarpone i cukru pudru. Makaron gotujemy al-dente. Wkładamy do środka truskawki, jagody i serek mascarpone, układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy przez 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: ubijamy śmietanę, żółtko, cukier puder i mascarpone. Gotowe canneloni polewamy sosem i dekorujemy świeżą miętą.

Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo-truskawkowym

Aby przygotować to danie, potrzebujesz: 0,5 kg mąki pszennej, szklankę ciepłej wody, pół płaskiej łyżeczki soli, jagody, truskawki, mascarpone, śmietanka 30 procent. Mieszamy składniki na ciasto (mąkę, wodę, sól), wałkujemy. Nadziewamy jagodami.

Pierożki gotujemy, w międzyczasie przygotowujemy sos ze śmietanki, mascarpone i truskawek. Ugotowane pierożki polewamy sosem. I voila!

Mały alergik może zajadać się takimi samymi przysmakami jak jego koledzy. I nawet nie zauważy różnicy, jeśli będziecie sprytnie przyrządzać różne dania. Jakie 3 potrawy można wyczarować dla małego alergika?

Miniburgery w bułce bez glutenu z warzywami

Aby przygotować miniburgery, potrzebujesz: bułki grahamki lub innej, niezawierającej glutenu, 0,5 kg mięsa do zmielenia, 1 cebuli, 1 czosnku, jajka, sera żołtego, płatków kukurydzianych, pomidora, ogórka i sałaty rzymskiej.

Mięso mielimy, następnie mieszamy z posiekaną wcześniej cebulą, czosnkiem i jajkiem. Smażymy na grillowej patelni, nie dodając oliwy ani żadnego innego tłuszczu. Bułkę wkładamy do piekarnika, podgrzewamy, aby była chrupiąca. Do środka kładziemy sałatę, mięso, płatki kukurydzy, pomidora i ogórka.

Dzień Dobry TVN/x-news
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza