Jarzębina - właściwości lecznicze kwiatów i owoców jarzębiny

Jarzębina rośnie w lasach, parkach, ogrodach i wzdłuż ulic. Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody są w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści. Lekko przemrożone dobrze nadają się na przetwory. Ma dużo witamin i substancji, dzięki którym pomaga uporać się z różnymi dolegliwościami.

Co w sobie kryje jarzębina

Kwiaty jarzębiny zawierają karotenoidy, antocyjany, kwasy organiczne – mają działanie moczopędne i rozwalniające, ale dość łagodne i najczęściej stosowane są u dzieci.
Bardziej wszechstronne właściwości mają owoce, w których poza kwasami organicznymi i karotenoidami są substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (najważniejszym z nich jest alkohol cukrowy – sorbitol), a także dużo witaminy C oraz prowitaminy A.
Dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej.
Mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby.
Pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz  w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.

Dobrze wiedzieć

  • Świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę. Jest to spowodowane obecnością kwasu parasorbowego – ale kwas ten rozkłada się podczas suszenia owoców lub sporządzania z nich wyciągów.
  • Największe ilości owoców zużywa przemysł spirytusowy do wyrobu wódek i likierów.

Odwar jarzębinowy
Łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez 5 minut pod przykryciem. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2–3 razy dziennie po pół szklanki jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny.

Macerat jarzębinowy
Łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalej szklanką zim-nej wody i zostaw na noc pod przykryciem. Rano przecedź. Popijaj w ciągu dnia przy problemach z wypróżnieniem.

Kwiat jarzębiny

Kwiaty jarzębiny zbiera się na początku kwitnienia, ścinając całe kwiatostany – po wysuszeniu ociera się je z szypułek na sitach; prawidłowo przygotowane kwiaty powinny zachować białą barwę. Natomiast zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela się już po ususzeniu. Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce należy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po jesiennych przymrozkach – mają wtedy łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Zawierają za to mnóstwo witaminy C, więc mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych.

Owoce jarzębiny

Owoce jarzębiny wchodzą w skład wielu mieszanek ziołowych. Najpopularniejsze są te o działaniu przeczyszczającym, moczopędnym i przeciwzapalnym (np. Laxaflos). Pomagają one przy zaburzeniach jelitowych (zaparciach, skłonności do wzdęć), doleg-liwościach nerek i pęcherza, regulują przemianę materii. Owoce są również składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych (np. Visaflos), stosowanych przy zakażeniach bakteryjnych, zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu, a także zalecanych rekonwalescentom.

Autor tekstu: Anna Guttman
Źródło: miesięcznik "Zdrowie"
Autor zdjęcia: Istockphoto
Mjakmama24.pl - forum mam
uaktualnij licznik
Przeczytaj też:
Cykoria
Cykoria

Jej gorzkawy smak pobudza apetyt. Ale sama cykoria jest niskokaloryczna. Nadaje się ...

zobacz więcej

Newsletter

Forum Forum mjakmama

uzytkownik

dziewczyny a ten lekarz ojjjj schrupalabym na miejscu taki przystojniak ;p

uzytkownik

Moniska, nam położna kazała wzbudzać właśnie co 4 godziny, wiec nie jest źle ;) my byłyśmy z pępuchem na ip, ...

uzytkownik

Myro wczoraj urodziła. O 10.20 przyszedł na świat Oluś, waga 3600 i 53 cm:)

facebook

Mjakmama24.pl duży i popularny serwis internetowy, którego głównymi tematami są ciąża, poród i dzieci. Dział ABC gotowania. Porady na temat gotowania. Zdrowa kuchnia. Gotowanie na parze, pieczenie w folii, grillowanie. Jak przechowywać żywność. Wartości odżywcze i kaloryczne potraw i składników potraw. Wszystko o warzywach i owocach. Węglowodany i tłuszcze w diecie. Piramida zdrowego żywienia. Kalkulatory miar i wag. Jak przygotować przetwory na zimę. Jak przygotować posiłki dla całej rodziny. Błonnik, mąka z pełnego przemiału i pieczywo pełnoziarniste. Napoje bezalkoholowe, soki. Woda w diecie dorosłych i dzieci. Jak gotować kasze, makaron, ryż. Jak przyrządzać posiłki. Co lepsze, masło czy margaryna. Na czym smażyć potrawy, tłuszcze do smażenia. Solić czy nie solić. Przyprawy i zioła w kuchni.

Serwis mjakmama24.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.