Owoce w diecie dziecka. Dlaczego warto je jeść

Owoce lata
fot.: Jupiterimages

Owoce są niezbędne w prawidłowej dziecie dziecka. Na szczęście lato obfituje w owoce sezonowe - truskawkowy czerwiec, malinowo-poziomkowy lipiec, porzeczkowo- jeżynowy sierpień. Są jagody, wiśnie i czereśnie. Na straganach pojawiają się jabłka, gruszki śliwki i morele. Korzystajmy z nich. Przeczytaj odpowiedż, dlaczego owoce powinny się znaleźć w diecie dziecka.

Owoce jagodowe czyli  truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówka amerykańska, jeżyny, czarna jagoda to bomba witamin - dlatego dieta dziecka powinna być bogata w owoce. Najważniejsze są A, C i E zwane są antyoksydacyjnymi czyli takimi, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Jak uważają naukowcy, takie uszkodzenia prowadzą nie tylko do wcześniejszego starzenia ale i rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy i  nowotworów. Już sam ten fakt zachęca do polubienia owoców pełnych małych pestek. „Pesteczkowce” mają i tę zaletę, że zawierają mało sodu, co dla osób z nadciśnieniem jest bardzo istotne, za to dużo potasu i magnezu, które pomagają uporać się ze skurczami mięśni, stresem, kłopotami z zasypianiem, skłonnością do tycia.

Owoce w diecie dziecka - waleczne flawonoidy

Owoce jagodowe pełne są tych roślinnych substancji czynnych, które pełnią podobną do witamin rolę- przeciwutleniaczy blokujących niszczenie komórek naszego organizmu. Ponadto działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwalergicznie a także wzmacniają odporność organizmu, uszczelniają naczynia krwionośne, są moczopędne.

Owoce w diecie dziecka - błonnik dobry na wszystko

Trzecim ważnym powodem, dla którego warto jeść poziomki, maliny, jeżyny, agrest czy truskawki, jest błonnik pokarmowy. Jego  bogactwo w tych owocach jest ogromne  a znaczenie dla naszego zdrowia jeszcze większe.

Dobrze wiedzieć
  • myj  wszystkie owoce pod bieżącą wodą - nawet te zerwane z krzaka we własnym ogrodzie, sąsiad mógł opryskać swoje krzaki
  • arbuzy kupuj w całości, nigdy dzielone na części - na nożu, którym były krojone mogły być bakterie, a dla nich słodycz owocu jest świetną pożywką i zatrucie gotowe
  • owoce, szczególnie truskawki, mogą uczulać
  • chorzy na cukrzycę, powinni ograniczyć ilość zjadanych  owoców (zawierają cukry proste)
  • jeśli chcesz schudnąć, traktuj owoce jak rodzaj posiłku - drugie śniadanie czy podwieczorek; nadmiar cukru może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej; no i nie słódź, nie dodawaj śmietany, jogurtu

Błonnik to zespół substancji  nie rozpuszczanych przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. Ich działanie jest nie do przecenienia – to za ich sprawą organizm oczyszcza się ze związków toksycznych (dlatego jest tak ważny dla odchudzających się).

Owoce w diecie dziecka - morele, wiśnie arbuz

A jeśli ktoś nie lubi, kiedy drobne pestki plączą mu się między zębami? Może wybrać kwaśne, pyszne wiśnie pełne m.in. kwasu foliowego, potasu, magnezu i cynku. Mają one działanie przeciwwirusowe, pomagają w leczeniu reumatyzmu, uszczelniają naczynia krwionośne.  Warto też sięgnąć po morele, które zawierają dużo beta-karotenu chroniącego przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą a także poprawia jakość wzroku i chroni system immunologiczny. Źródłem beta- karotenu jest także soczysty arbuz, który ugasi największe pragnienie. Arbuz  zawiera również potas, magnez, żelazo, fosfor,  kwas foliowy i witaminy z grupy B. Polecany jest osobom anemicznym i, z racji swego moczopędnego działania -  chorym na nerki.

Owoce w diecie dziecka

  • maliny - po 4. miesiącu
  • jagody - po 4. miesiącu ale tylko sok, owoce po 9.
  • morele - po 7. miesiącu
  • porzeczki – po 7. miesiącu sok, owoce po 9.
  • czereśnie - jak po 8. miesiącu
  • brzoskwinie - po 8. miesiącu
  • śliwki węgierki - po 8.
  • wiśnie - po 9. miesiącu
  • truskawki – po 2. urodzinach

Wartość energetyczna owoców jagodowych w 100 g

  • agrest – 41 kcal
  • czarne jagody – 45 kcal
  • maliny – 29 kcal
  • porzeczki – 31-33 kcal
  • poziomki – 33 kcal
  • truskawki – 28 kcal

Zawartość błonnika pokarmowego w 100 gramach owoców

  • agrest – 3
  • borówki – 1,1
  • czarne jagody-3,2
  • jeżyny- 7,3
  • maliny – 6,7
  • porzeczki białe – 6,4
  • porzeczki czarne- 7,9
  • porzeczki czerwone- 7,7
  • poziomki-2
  • truskawki – 1,8
Konsultacje: dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.