Syrop z buraka na kaszel. Jak zrobić syrop z buraka?

2019-02-20 16:03 Katarzyna Hubicz
Syrop z buraka
Autor: Getty images

Wzmacniający syrop z buraka to alternatywa dla tych osób, które nie są w stanie przełknąć innego naturalnego remedium na kaszel – syropu z cebuli. Nie tylko skutecznie zmniejsza kaszel i ułatwia odkrztuszenie wydzieliny, jaka zalega w drogach oddechowych, ale też można stosować go i u kobiet w ciąży, i u małych dzieci.

Domowy syrop z buraka to zamiennik dostępnych w aptekach i sklepach zielarskich naturalnych specyfików na przeziębienie. Wiele osób uważa, że jest zdrowszy - bo dzięki temu, że można przygotowywać go na bieżąco, w miarę potrzeby, nie zawiera żadnych substancji, które przedłużyłby jego trwałość i zapobiegły rozwojowi niekorzystnych mikrobów.

Ponieważ jest w pełni naturalny, mogą go pić kobiety w ciąży, można go również podawać niemowlętom, które ukończyły pierwszy rok życia – to ograniczenie wiekowe wynika z faktu, że dodaje się do niego cukier, jednym ze składników może być też miód.

A miodu niemowlęta nie mogą dostawać ze względu na ryzyko choroby zwanej botulizmem niemowląt, która może rozwinąć się wówczas, gdy miód będzie zanieczyszczony przetrwalnikami bakterii Clostridium botulinum.

Spis treści:

Składniki odżywcze syropu z buraka

Właściwości syropu z buraka

Jak zrobić syrop z buraka

Przepisy na syrop z buraka

Dawkowanie syropu z buraka

Składniki odżywcze syropu z buraka

Syrop z buraka to skarbnica cennych dla zdrowia substancji:

  • należą do nich przede wszystkim barwniki z grupy betalain (takie same występują m.in. w szpinaku), które dają nam lepszą odporność i zmniejszają ryzyko nowotworów
  • ważnym składnikiem buraków są również antyoksydanty, czyli substancje przeciwutleniające (przede wszystkim antocyjany), które mają działanie przeciwzapalne
  • w burakach jest także betaina, składnik zwalczający stany zapalne i działający bakteriostatycznie
  • w burakach również niezbędne dla ludzkiego organizmu witaminy, takie jak wit. C, A, E, K i z grupy B
  • oraz składniki mineralne – żelazo, potas, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i wapń.

Czytaj:

Jak zrobić syrop z cebuli?

5 przepisów na domowe syropy

Właściwości syropu z buraka

Już nasze prababcie twierdziły, że szklanka soku z buraka zaprawionego cukrem albo miodem, może zdziałać cuda: doda sił, sprawi, że zniknie zgaga, a nawet uchroni przed przeziębieniem. To ostatnie działanie syropu z buraka szczególnie mocno doceniamy jesienią, zimą i wczesną wiosną, a więc w sezonie, kiedy najłatwiej o infekcję.

Syrop z buraka skutecznie bowiem rozprawia się z chrypką i uciążliwym kaszlem, spowalnia rozwój infekcji – zarówno wirusowej, jak i bakteryjnej – a także pomaga oczyścić drogi oddechowe i pozbyć się zalegającej w nich gęstej wydzieliny. Jest przy tym skuteczny zarówno przy męczącym, suchym kaszlu, jak i przy kaszlu mokrym.

Jak zrobić syrop z buraka

W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na syrop z buraka. Warto jednak wiedzieć, że najcenniejszy dla zdrowia jest surowy syrop z buraka, którego w trakcie przygotowania nie trzeba podgrzewać, dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie witaminy i inne wartościowe substancje.

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie syropu nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • 1 – 2 buraki
  • łyżka cukru lub miodu – najlepszy jest gryczany, lipowy lub spadziowy, w których jest najwięcej substancji bakteriobójczych

Czytaj:

Domowe sposoby na leczenie dziecka

Zobacz, jakie są sposoby na przeziębienie - WIDEO

Przepisy na syrop z buraka

  • Sposób nr 1: buraka należy umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba go rozdrobnić, np. używając do tego celu blendera, lub zwykłej tarki, a uzyskaną miazgę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i dosłodzić płyn miodem lub cukrem, a na koniec przelać do słoiczka albo butelki i przechowywać w lodówce.
  • Sposób nr 2: w dorodnym buraku odcinamy spód i stawiamy go na talerzyku. Na górze wycinamy dość głęboki otwór (np. z pomocą wykrawaczki do jabłek) uważając jednocześnie, by nie przebić warzywa na wylot, a następnie wlewamy do niego miód i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sok pojawi się w zagłębieniu buraka po kilku godzinach – jego ilość nie będzie duża (jedna, dwie łyżeczki), jednak kolejne porcje będą pojawiały się systematycznie przez kolejne dwa dni. Jeśli to za mało, można od razu przygotować kilka buraków.
  • Sposób nr 3: Jeśli masz wyciskarkę, możesz wycisnąć sok z jednego-dwóch buraków, zmieszać go z miodem w proporcji pół na pół i taką mieszaninę delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż miód połączy się z sokiem (temperatura nie może być wyższa, niż 45 st. C, by buraki i miód nie straciły swoich właściwości). Gotowy syrop przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce.

Dawkowanie syropu z buraka

By syrop z buraka miał szansę zadziałać, powinien być podawany w odpowiednich dawkach. Zalecana porcja to 5 ml (jedna łyżeczka od herbaty) dwa razy dziennie. Jeśli dolegliwości są bardzo silne, można pić go częściej, nawet co godzinę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Sprawdź
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE