Karnawałowe hity! Co podać do jedzenia na karanawałowej imprezie?

2009-11-18 14:45 Ania
Karnawałowe hity
Autor: archiwum redakcji

Pyszne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto kilka sposobów na niecodzienne potrawy, którymi Twoi goście będą mogli się delektować bez wyrzutów sumienia. A Ty, zamiast w kuchni, czas spędzisz świetnie się bawiąc na swoim przyjęciu. Baw się na zdrowie!

Karnawałowe hity
Autor: archiwum redakcji

Menu karnawałowe to jeden z ważniejszych elementów udanej imprezy. Smaczne, efektownie potrawy i pyszne napoje wprawiają gości w dobry nastrój, a to oznacza szampańską zabawę. Niestety dania serwowane na imprezach są zazwyczaj wysokokaloryczne. Jest to pewna bariera dla osób dbających o linię i świadomych zdrowia. Przygotowanie odpowiedniego poczęstunku, wiąże się także z długimi godzinami, które gospodarz imprezy musi spędzić w kuchni. W tym roku może być inaczej. Z pomocą przychodzi bowiem Thermomix. Można w nim, w kilka minut, wyczarować mnóstwo smacznych, oryginalnych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych przekąsek. Wystarczy wrzucić składniki i postępować zgodnie z przepisami dołączonymi do urządzenia. 
Pozwól się wyręczyć 
Thermomix to technologicznie zaawansowane urządzenie, które łączy funkcje ponad 20 urządzeń. Oprócz właściwych dla robota kuchennego opcji mielenia, ubijania i siekania potrafi on także odważyć odpowiednią ilość danego składnika i ugotować (również na parze) w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu można w nim przygotować tysiące wspaniałych potraw. Twoją rolą jest jedynie wybrać danie z książki, wrzucić składniki i ustawić odpowiedni czas. Kiedy Thermomix będzie robił Twoje potrawy, możesz spokojnie zająć się innymi przygotowaniami do imprezy. Urządzenia nie trzeba pilnować w trakcie pracy. Kiedy skończy – „zawoła Cię” charakterystycznym sygnałem. 

Koktajl bananowo-truskawkowy
Czas przygotowania – 2 min
Wartość kaloryczna – 140 kcal

Składniki na 6 porcji: 
· 500g truskawek mrożonych
· 3 dojrzałe banany
· 3 gałki lodów waniliowych
· 400ml mleka
Wykonanie
· Rozmrożone truskawki zmiksować w naczyniu miksującym,
· Czas: 10 sekund; obroty: 7
· Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy)
· Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym
· Czas: 20 sek.; obroty: 7
· Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.

SERWOWANIE W KIELISZKACH 

Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry

Czas przygotowania – 15 min
Wartość kaloryczna jednej porcji - 112 kcal
Składniki na 4 porcje:
1. Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry 

· 80 g świeżego ogórka 
· 1 szt. dojrzałego avocado
· 300 ml jogurtu naturalnego 0%
· 1 łyżeczka łagodnego curry
· 12 szt. krewetek 16/20 (Black Tiger) parzone, bez pancerza
· 1 mały pęczek koperku (20 g)
· cukier (szczypta) do smaku, pieprz grubo zmielony do smaku, sól do smaku, papryka słodka w proszku (szczypta)
Wykonanie:
· Ogórek, ½ obranego avocado i ½ pęczka koperku rozdrobnić w naczyniu miksującym 
· Czas 3 sekundy; tryb Turbo (3 naciśnięcia turbo po 1 sekundzie)
· Nałożyć motylek, dodać jogurt i doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku - doprowadzić do wrzenia 
· Czas 4 minuty; temperatura Varoma; obroty:1
· Dodać rozmrożone krewetki, nie wyjmując motylka – zagotować  
· Czas 2 min; temperatura Varoma; obroty: 1
· Ułożyć krewetki na plastrach avocado, polać sosem, posypać koperkiem i curry, brzegi talerza udekorować słodką papryką


SERWOWANIE NA TALERZYKACH DESEROWYCH LUB ZWYKŁYCH


Lemoniada szampanowa
Czas przygotowania – 3 min. 
Wartość kaloryczna porcji– 160 kcal
Składniki na 8 szklanek:
· 4 cytryny ze skórką, pokrojone w ćwiartki
· 500 g szampana lub wina musującego
· 800 g kostek lodu
· 200 g cukru

Wykonanie:
· Do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana, przytrzymać ręką miarkę MT i nacisnąć 6 do 8 razy tryb TURBO. 
· Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić płyn do dzbanka, odstawić.
· Wyjąć koszyczek, naczynie miksujące opróżnić i przepłukać wodą
· Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać 
· Wymieszać; czas: 30 s; obroty: 5
· Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu. 
SERWOWANIE W SZAMPANÓWKACH

Mix jogurtowo – ziołowy
Czas całkowity – 5 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 80 kcal
Składniki na 4 szklanki: 
· ½ pęczka natki pietruszki
· ½ pęczka koperku bez łodyżek
· 1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
· 1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
· 1 łyżeczka estragonu, suszonego
· 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
· ½ pęczka szczypiorku posiekanego
· 350 g jogurtu, light
· szczypta soli
· szczypta białego pieprzu
· kilka kropli sosu tabasco
· 100 g świeżej czerwonej papryki
· 4 wykałaczki
Wykonanie:
· Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić 
· Czas: 3 s; obroty: 8
· Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać 
· Wymieszać; czas: 5 s, obroty: 5 
· Spróbować i ewentualnie doprawić.
· Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki.
· Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.
SERWOWANIE W DŁUGICH KIELISZKACH PRZYOZDOBIONYCH OLIWKĄ NABITĄ NA WYKAŁACZKĘ

Tapenade
Czas przygotowania – 7 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 161 kcal
Składniki na 10 porcji:
· 50 g filetów anchois, solonych, konserwowych
· 80 g oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku
· 200 g czarnych oliwek, bez pestek
· 100 g kaparów w occie
· 2 gałązki tymianku, tylko liście lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
· 30 g soku z cytryny
· 1 szczypta soli
· pieprz, świeżo zmielony, do smaku

Wykonanie:
· Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywkę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
· Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
· Czas: 3 s; obroty: 5
· Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek
· Wymieszać
· Czas: 1 min; obroty 4
· Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić (czas 1 min, 4 obroty). W tym czasie przez pokrywę  
naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

PODAWAĆ JAKO APERITIF NA GRZANKACH LUB JAKO DIP DO SUROWYCH WARZYW POKROJONYCH W SŁUPKI

Włoskie paluszki pełnoziarniste
Czas przygotowania – 30 min 
Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal
Składniki na 20 sztuk: 
· 380 g ziarna pszenicy
· 200 g mąki pszennej
· 20 g drożdży
· 65 g oleju
· 30 g smalcu
· 280 g letniej wody
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka cukru
· 20 g kaszy manny


Wykonanie:
· Do naczynia miksującego włożyć pszenicę
· Zemleć; czas: 1 min; obroty: 10
· Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier
· Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/ obroty interwał
· Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić  
pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
· Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości.
· Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć  
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku
· Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.

SERWOWANIE – PALUSZKI W SZEROKICH SZKLANKACH LUB KOSZYCZKACH


Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE