Jak schudnąć po świętach? 7 pomysłów na zdrowe dania, dzięki którym schudniesz do sylwestra!

Zdrowa dieta
Autor: thinkstockphotos.com Jak schudnąć po świętach? Jedząc dużo warzyw i owoców.

Potrawy wigilijne są często bardzo ciężkostrawne. Łatwo więc zdobyć nadprogramowe kilogramy, a wtedy pojawia się pytanie: jak schudnąć po świętach?

Dania przygotowywane na wigilię to często smażone ryby, pierogi czy krokiety. Tradycja mówi, że należy spróbować każdego dania przynajmniej po trochu. Kiedy już nie możemy nic w siebie zmieścić na stole pojawiają się ciasta oraz inne słodkości. Taki tryb życia pozwala w kilka dni zdobyć wiele dodatkowych kilogramów. Przedstawiamy smaczne i lekkie przepisy, które pomogą ci schudnąć!

>> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?

Jak schudnąć po świętach: kasza jaglana ze ślwiką

Kasza jaglana to jeden z najzdrowyszych składników każdej diety, ponieważ usprawnia ona pracę żołądka. Jest sycąca, co sprawia, że zapominamy o jedzeniu na kilka dobrych godzin.

Składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 10 dużych śliwek
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu oraz dodajemy łyżkę masła i cukier wanilinowy. Przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała. W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, a po wymieszaniu także śliwki. Całość podsmażamy do momentu, aż śliwki zmiękną. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i jeszcze gorącą podajemy na stół.

>> Czytaj także: Przekąski na karnawał-poznaj 5 pysznych przepisów! >>

Jak schudnąć po świętach: zapiekane warzywa z kminkiem

Warzywa w każej postaci są bardzo zdrową potrawą. Po tłustych, wigilijnych daniach uzuepłnią braki witamin oraz poprawią nasze sampopoczucie.

Składniki:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • pieprz i sól
  • 2 średnie ziemniaki
  • masło
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka kminku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą. W tym czasie obieramy marchewki i ziemniaki, a następnie kroimy je w talarki o grubości ok. 1 cm. Kolbę kukurydzy kroimy w 2 cm krążki. Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kiedy będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobiną masła. Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

>> Sprawdź też: Jedzenie, które WZMACNIA ODPORNOŚĆ DZIECKA >>

Jak schudnąć po świętach: zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest bardzo sycącą, a zarazem lekką w smaku potrawą. Przyspiesza metabolizm i smakuje także dzieciom.

Składniki:

  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • paczka mrożonych brokułów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki  tymianku

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem i solą przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło, wyjmujemy liść laurowy a następnie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z makaronem lub grzankami.

>> Zobacz również: JEDZENIE: prawdy i mity. Jakie jedzenie rzeczywiście nam szkodzi? >>

Jak schudnąć po świętach: zupa marchewkowa z imbirem

Poprzez zupę marchewkową możesz przemycić do diety swoich dzieci warzywa. Dzięki jej delikatnemu, słodkiemu smakowi oraz zapachowi przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny.

Składniki:

  • 2-3 kostki bulionowe
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 duże ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 6 dużych marchewek
  • 2 łyżki suszu z pietruszki

Wykonanie:

Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.

>> Czytaj także: PRODUKTY DLA DZIECI tylko pozornie zdrowe. Zobacz jak łatwo się oszukać! >>

Jak schudnąć po świętach: omlet z kaszą jaglaną

Omlet to szybka propozycja na śniadanie, którą wielu z nas preferuję. Poprzez dodanie kaszy jaglanej można sprawić, że będzie to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód na dłuższy czas.

Składniki:

  • ½ łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
  • 1/4 cebuli cukrówki
  • szczypiorek lub koperek do posypania
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju. Cebulę poszatkuj i delikatnie zrumień na rozgrzanej patelni. Jajko starannie roztrzep, dodaj odrobinę soli i pieprzu, dorzuć kaszę jaglaną i wymieszaj. Całość wylej na gorącą cebulę i podsmaż chwilę z obu stron aż białka jaja się zetną. Posyp szczypiorkiem lub koperkiem i gotowe!

>> Zobacz również: Zdrowe dania dla dzieci: przepisy na smaczne i tanie potrawy >>

Jak schudnąć po świętach: bukiet kolorowych sałat

Sałatka to zdrowy dodatek do każdego posiłku. Bukiet zawiera mnóstwo witamin, a podany z odpowiednim sosem nada potrawie wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 opakowania mieszanki sałat
  • 2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich
  • 2 łyżki pestek dyni

Do dressingu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej i płatków chilli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat wymieszać z pozostałymi elementami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.

>> Sprawdź też: 5 smacznych i zdrowych koktajli dla kobiet w ciąży >>

Jak schudnąć po świętach: ziołowy łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami to szybka w przygotowaniu, lekkostrawna potrawa. Bogata jest w kwasy omega 3, które odpowiedzialne są za chamowanie starzenia się komórek, a nawet mają działanie przeciwnowotworowe.

Składniki:

  • zioła prowansalskie
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa
  • pieprz, gruba sól morska
  • filety z łososia (po 20 dag na osobę)
  • mrożone warzywa,

Przygotowanie:

Filety połóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą. Piecz w piekarniku 15–20 minut w temperaturze 200ºC. Warzywa włóż do szybkowaru, zalej wodą, gotuj 3 minuty. Filety posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami.

>> Czytaj także: Żywienie dziecka: zdrowe jedzenie w szkole >>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE