Soki dla dzieci: napój czy przekąska? Co warto wiedzieć o sokach dla dzieci?
Soki dla dzieci stanowią ważne uzupełnienie codziennej diety w witaminy. Warto jednak pamiętać, że nie powinno się traktować ich jako napój, ale jako przekąskę dla dziecka. Przeczytaj, jakie właściwości mają soki dla dziecka, jak się produkuje i jakie są rodzaje soków dla dzieci.

Soki dla dzieci budzą wiele kontrowersji. Specjaliści ostrzegają, że zawierają cukier i że nie można ich traktować jak napój. Z drugiej strony półki sklepowe aż uginają się od soków dla niemowląt i małych dzieci. Które soki dla dzieci są dobre i jak podawać je niemowlęciu i dziecku?
Spis treści
- Soki dla dzieci: sok, nektar czy napój?
- Soki dla dzieci: jak powstają?
- Soki dla dzieci: jaką porcję podawać dziecku?
Soki dla dzieci: sok, nektar czy napój?
Wybór właściwego soku dla dzieci wcale nie jest łatwy. Stojąc przed sklepowymi półkami można się łatwo zdekoncentrować, widząc przed sobą kartony z sokami, nektarami, napojami owocowymi. Każdy rodzic chce wybrać jak najzdrowszą opcję dla swojego dziecka.
Aby to się udało, lepiej kupować właśnie soki niż napoje i nektary. Napoje mogą zawierać konserwanty i sztuczne barwniki, ale teoretycznie musi się w nich znaleźć minimum 20 procent dodatku soku lub przecieru owocowego/warzywnego.
Natomiast nektary nie powinny zawierać konserwantów i powinny mieć minimum 25 procent soku lub przecieru owocowego/warzywnego, mogą za to mogą mieć w sobie dużo cukru.
100-procentowy sok nie może, według polskich przepisów, zawierać barwników, aromatów ani substancji konserwujących. Powinien być otrzymywany wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw - chłodzonych lub mrożonych. Dozwolony jest dodatek kwasu cytrynowego (do 3 g/l), witamin oraz soli mineralnych, a w przypadku soku pomidorowego również soli, przypraw i aromatycznych ziół.
Największe obawy rodziców w przypadku soków dla dzieci budzi dodatek cukru. Od 28 października 2013 w Polsce i całej Unii Europejskiej zabronione jest dodawanie do soków owocowych i pomidorowych cukrów (do soków warzywnych można dodawać cukier).
Nie ma również zezwolenia na umieszczanie na opakowaniu informacji "bez dodatku cukru", ponieważ, skoro według definicji nie powinno go być w soku, staje się ona wyłącznie chwytem marketingowym.
Producenci mają również obowiązek informować na opakowaniu o każdym składniku zawartym w soku, więc warto zawsze czytać skład danego produktu. Większość napojów dla dzieci sprzedawanych w sklepach nie zawiera cukru, jeśli tak się dzieje, napój, mimo deklaracji producenta, nie spełnia definicji soku.
Czytaj również: 12 najczęściej zadawanych pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka
Dlaczego ważne jest, by w diecie twojego dziecka znajdowały się owoce?
Co polskie mamy myślą o sokach?
Polskie mamy w marcu i kwietniu 2015 roku odpowiedziały na pytania dotyczące soków dla dzieci, które zadał im Instytut Millward Brown na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Okazało się, że 37 procent - przyznaje, że ich dzieci dwa lub nawet trzy razy dziennie spożywają właśnie soki.
Natomiast prawie połowa mam - bo 47 procent - deklaruje, że codziennie podaje pociechom taką samą porcję owoców i warzyw. Mamy zostały również zapytane, co je powstrzymuje przed wyborem soków dla dzieci. Aż 83 procent z nich twierdzi, że tą przeszkodą jest dodawany do soków cukier, 81 procent wskazuje na substancje słodzące, a 72 procent - konserwanty.
Soki dla dzieci: jak powstają?
Do wyprodukowania soków dla dzieci muszą być wykorzystane wyłącznie świeże lub przechowywane, zdrowe i dojrzałe owoce lub warzywa. Są one myte, przebierane i kierowane do tłoczenia lub przecierania. Sok tłoczy się z miazgi lub poprzez mechaniczne przetarcie, a większe owoce i warzywa rozdrabnia się przed tłoczeniem.
Gdy już jest gotowy, można go rozlewać bezpośrednio do opakowań, zagęszczać lub skierować do magazynowania po wcześniejszym spasteryzowaniu.
Soki dla dzieci dzielimy:
1 ze względu na użyty surowiec:
- soki owocowe
- soki warzywne
- soki owocowo-warzywne
2 ze względu na konsystencję
- soki przecierowe: otrzymywane przez przetarcie całych lub obranych owoców i/lub warzyw; mają półpłynną konsystencję
- soki mętne: przy ich produkcji pomija się proces klarowania i filtracji, zawierają więc naturalne zmętnienia i cząstki miąższu
- soki klarowne: poddawane klarowaniu i filtracji, nie zawierają cząstek miąższu pochodzącego z owoców i/lub warzyw
3 ze względu na obróbkę termiczną:
- soki niepasteryzowane: nieutrwalone przez pasteryzację, a więc o krótkim okresie przydatności do spożycia
- soki pasteryzowane w niskiej temperaturze: poddane obróbce cieplnej w temp. około 70 stopni Celsjusza, o kilkutygodniowej minimalnej trwałości
- soki pasteryzowane: poddane obróbce cieplnej w temp. niemal 100 stopni Celsjusza, co daje im możliwość wielomiesięcznego przechowywania w temperaturze otoczenia
4 ze względu na rodzaj półproduktu
- bezpośredni, czyli NFC (Not From Concentrate - "nie z koncentratu"): sok uzyskany poprzez wyciśnięcie, tłoczenie lub przetarcie
- odtworzony: sok uzyskiwany z zagęszczonego soku lub przecieru poprzez dodanie takiej samej ilości wody, która wcześniej została usunięta (odparowana) oraz ewentualne dodanie aromatu z tego samego rodzaju owoców i/lub warzyw
Soki dla dzieci: jaką porcję podawać dziecku?
Rekomendowana przez ekspertów unijnych dzienna porcja spożywanych soków to 150-200 ml soku na dzień, czyli niecała szklanka. Należy je też traktować jako porcję owoców, czyli przekąskę - jeden z posiłków malca w ciągu dnia, a nie jak napój - pragnienie dziecka najlepiej gasić wodą mineralną.
- Dlatego w pięciu krajach europejskich o najmniejszej ilości spożycia soków, w tym właśnie w Polsce, prowadzona jest kampania, mająca zachęcić, zwłaszcza dzieci, do picia odpowiedniej ich ilości. Celem kampanii jest edukacja rodziców i dzieci na temat soków i musów, które mogą stanowić element zbilansowanej, bogatej w witaminy i składniki odżywcze diety - mówi Barbara Groele, sekretarz generalny Krajowej Unii Producentów Soków.
Akcja "Soki i musy. Witaminy w smartformie" ma przekonać nie tylko do spożywania soków dla dzieci, ale również mniej popularnych w Polsce musów. Musy przygotowywane są z przecierów owocowych lub owocowo-marchwiowych i zawierają błonnik. 100 g musu odpowiada jednej porcji marchwi lub owoców.
Czytaj: Owoce dla niemowlaka: musy, przeciery, soki. Jak podawać niemowlakowi owoce?
Napoje dla dziecka: Co podawać dziecku do picia?