Nadmierna ilość kalorii w ciąży zaburza prawidłowy rozwój płodu
Jesteś w ciąży i nie ograniczasz ilości jedzenia? To błąd! Nadmierna ilość kalorii może bowiem zaburzyć prawidłowy rozwój płodu. Jak więc powinny odżywiać się przyszłe mamy?
Spis treści
Dla wszystkich przyszłych mam mamy złą wiadomość - błogosławiony stan nie oznacza, że teraz możecie jeść za dwoje i zapomnieć o wszystkich dietach, na których byłyście jeszcze kilka miesięcy temu.
Owszem, diety odchudzające odpadają, bo niedożywienie jest bardzo niezdrowe oraz niebezpieczne zarówno dla dziecka, jak i jego mamy. Jednak nadmierna ilość kalorii także źle wpływa na mamę i dziecko - zaburza prawidłowy rozwój płodu i szkodzi ciężarnej!
Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej
Jaka powinna być dieta w ciąży?
Właśnie dlatego na czas ciąży dietetycy i ginekolodzy radzą wykluczyć z jadłospisu niektóre pokarmy. Dieta kobiety ciężarnej powinna być zbilansowana pod względem jakości, a nie ilość spożywanego jedzenia.
– Przyjęło się, że kobieta w ciąży musi dużo zjeść. Tak naprawdę w pierwszym trymestrze kaloryczność nie powinna się w ogóle zwiększyć. Dopiero w drugim trymestrze zwiększamy ją o około 360-400 kcal, a w trzecim o 500 kcal – powiedział Krzysztof Wojdat, dietetyk z firmy Diet Box, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Przyszłe mamy powinny spożywać więcej owoców oraz warzyw, a także dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości biała. Często konieczne jest także uzupełnienie niedoborów żelaza oraz suplementacja kwasu foliowego.
Czytaj: Co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży
Produkty zakazane w ciąży WIDEO
materiały prasowe Newseria