Wegetarianizm w ciąży: co jeść podczas ciąży jeśli jestem wegetarianką?

2013-03-21 14:11

Wegetarianizm w ciąży jest możliwy. To, że jesteś na diecie wegetariańskiej i zaszłaś w ciążę nie oznacza, że musisz kategorycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Oczywiście będziesz musiała nieco zmodyfikować swoją dietę, ale bez drastycznych zmian. Zobacz gdzie znaleźć potrzebne ci składniki.

dieta wegetarianska
Autor: _photos.com

Spis treści

  1. Jakie owoce i warzywa służą ciąży? Wideo
  2. Polecamy wideo: dla kogo wegetarianizm?

Żywienie w ciąży jest szczególne ważne w przypadku diety wegetariańskiej. Wegetarianizm w ciąży jest możliwy, ale jeśli jesteś wegetarianką ważne, abyś wiedziała, w jakich produktach znajdziesz potrzebne ci składniki.

Gdzie znaleźć żelazo:

drożdże piwne, pestki dyni, otręby pszenne, kiełki pszenicy, kakao, pokrzywa, soja, żółtka jaj, fasola, warzywa o zielonych liściach, pestki, orzechy, groch, płatki owsiane.

Gdzie znaleźć kwas omega-3:

zmielone siemię lniane, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, produkty sojowe, żółtka jaj, wodorosty.

Gdzie znaleźć cynk:

jaja, produkty zbożowe z pełnego przemiału, sery podpuszczkowe, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, produkty sojowe.

Gdzie znaleźć witaminę B12:

żółtka jaj, mleko i produkty mleczne, drożdże, kiszone warzywa, miso, pieczywo na zakwasie, tempeh, mikroalgi.

Gdzie znaleźć białko:

spożywaj produkty mleczne, najlepiej te mniej kaloryczne, 2-proc., kefir, naturalne jogurty (bez dodatku cukru), chudy twaróg, łączenie produktów zbożowych (kasze, razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, płatki zbożowe) z nasionami roślin strączkowych (fasola, groch, soja, ciecierzyca, bób), pestki dyni, sezam.

Gdzie znaleźć wapń:

produkty mleczne, ser tofu, ciemnozielone warzywa (włoska kapusta, brokuły), figi, morele, migdały.

Zobacz też: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Jakie owoce i warzywa służą ciąży? Wideo

10 owoców i warzyw, które służą ciąży
Warto wiedzieć

Dodatkowe witaminyPolskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca, aby każda kobieta w ciąży, bez względu na sposób odżywiania okresowo przyjmowała preparaty zawierające: kwas foliowy, witaminę D3, kwas DHA i jod.

Jednak przyszłe mamy niejedzące w ogóle produktów pochodzenia zwierzęcego są znacznie bardziej narażone na niedobory żelaza, kwasów omega-3, cynku i witaminy B12. Weganki muszą zwrócić na to szczególną uwagę i porozmawiać ze swoim lekarzem na temat dodatkowej, indywidualnie dopasowanej suplementacji.

Polecamy wideo: dla kogo wegetarianizm?

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza