Dieta w ciąży a uczulenie dziecka

2013-01-29 13:26

Dieta w ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję dziecka, a także w pewnym stopniu na prawdopodobieństwo wystąpienia u niego alergii. Jaki powinien być odpowiednio skomponowany jadłospis ciężarnej? Co przyszła mama powinna jeść, a czego unikać, by ograniczyć ryzyko późniejszego wystąpienia uczulenia u dziecka.

Wiadomo, że to co je przyszła mama, ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję dziecka, a więc także na prawdopodobieństwo wystąpienia u niego alergii. Dlatego jeśli jesteś w ciąży staraj się dostarczać sobie i maleństwu wszystkich składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Pilnuj, by twoja dieta była racjonalna, dobrze zbilansowana i tylko trochę bardziej kaloryczna niż przed ciążą. Staraj się także regularnie spożywać posiłki – powinno ich być pięć dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja Ostatni posiłek powinnaś zjadać 2–3 godziny przed pójściem spać.

Dobrze wiedzieć

Udowodniono, że spożywanie morskich ryb i oleju z orzechów włoskich przez kobiety w ciąży zmniejsza ryzyko późniejszego wystąpienia alergii u ich dzieci. Okazuje się bowiem, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w orzechach i rybach morskich pomagają, by układ immunologiczny dziecka rozwinął się i dojrzał szybciej, co skutkuje wyższą odpornością i mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia problemów alergicznych.

Dieta w ciąży – co jeść, by ustrzec dziecko przed alergią?

Dotychczas uważano, że dieta kobiety w ciąży wykluczająca produkty potencjalnie uczulające, może uchronić, lub przynajmniej zmniejszyć nasilenie objawów alergii u dziecka. Jednak badania dowodzą, że stosowanie diety eliminacyjnej przez kobietę ciężarną prawdopodobnie wcale nie zmniejsza ryzyka wystąpienia objawów alergii, za to może mieć niekorzystny wpływ na stan odżywienia zarówno matki, jak i płodu. Dlatego w ciąży staraj się odżywiać racjonalnie i nie stosuj profilaktycznie diety eliminacyjnej.

Jeśli czegoś powinnaś unikać, to produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki, antyutleniacze, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu. Nadmiar tych składników chemicznych może w dużej mierze przyczynić się do powstania skłonności do alergii u dziecka.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza