Tatar a ciąża. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

tatar
Czy jedzenie tatara w ciąży jest bezpieczne?

Jesteś w ciąży i masz ochotę na tatar? Ostrożnie, jedzienie w ciąży surowego mięsa nie jest bezpieczne. Tatar może być źródłem zakażenia groźnymi chorobami, jak toksoplazmoza i listerioza. Co zrobić, gdy zachcianka na konkretny smak jest bardzo silna i trudno jej się oprzeć? Na szczęście jest na to sposób. Jaki?

Tatar czyli danie z posiekanego surowego mięsa wołowego oraz surowych żółtek jaj ma wielu zwolenników. Do tego grona dodać trzeba smakoszy tatara z łososia. Niestety, surowe mięso w ciąży nie jest wskazane jako element menu, niezależnie z jakiego zwierzęcia ono pochodzi.

>> Zobacz czego wystrzegać się w ciąży!

Dlaczego jedzenie w ciąży tatara jest ryzykowne?

Surowe mięso może być zakażone bakteriami z rodzaju listeria lub pasożytami toksoplazmozy, wywołującymi groźne dolegliwości. Dotyczy to szczególnie mięs niewiadomego pochodzenia oraz wątpliwej świeżości. Zarówno listerioza jak i toksoplazmoza mogą mieć bardzo zły wpływ na rozwijające się dziecko – powodować poważne wady rozwojowe, a na wczesnym etapie ciąży – nawet jej przerwanie. Zagrożenie to dotyczy także spożywania krwistych steków czy befsztyków. Na cenzurowanym jest jednak nie tylko surowe mięso, z którego robi się tatara, ale również inny obowiązkowy składnik tej potrawy – surowe żółtka jaj – ze względu na możliwe ich zakażenie salmonellą.

Bardzo ważna jest ostrożność podczas gotowania – dokładne mycie i wyparzanie naczyń, które miały kontakt z surowym mięsem, a jeśli potrawę przygotowuje kobieta w ciąży – nie powinna ona próbować jej przed usmażeniem, upieczeniem czy ugotowaniem.

>> Czy ciężarna może jeść grzyby?

Jaki tatar można jeść w ciąży?

Na szczęście nie każdy tatar jest zabroniony w ciąży. Wraz z modą na weganizm i wegetarianizm, coraz popularniejsze stają się tatary wegetariańskie, które zarówno wyglądem, jak i smakiem mogą konkurować z tradycyjnymi, mięsnymi wersjami tej potrawy. W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na tatary z warzyw np. z suszonych pomidorów, awokado, pieczonych buraków czy z grillowanej cukinii. Takie danie jest nie tylko smaczne i proste, ale też bardzo zdrowe – dostarcza przyszłej mamie wielu niezbędnych składników odżywczych, jest lekkostrawne, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach, przyspiesza perystaltykę jelit, jednocześnie likwidując częste u ciężarnych zaparcia.

>> Grill w ciąży: czy w ciąży można jeść dania z grilla?

Polecamy wideo: Czego nie jeść w ciąży?

Aktualizacja: 2016-09-19 Publikacja: 2016-09-07
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.