Naturalne antybiotyki, które możesz stosować w ciąży

Naturalne antybiotyki
fot.: thinkstockphotos.com

Naturalne antybiotyki znane są od pokoleń i były stosowane na długo przed powstaniem lekarstw, dostępnych w aptekach. Są one naturalne i znacznie bezpieczniejsze niż tradycyjne lekarstwa, których przyjmowanie w czasie ciąży najlepiej ograniczyć do minimum. Jesteś w ciąży i łapie cię infekcja? Nie musisz od razu sięgać po leki i antybiotyki z apteki, najpierw warto wybrać te naturalne. Sprawdź, które naturalne antybiotyki możesz stosować w ciąży i na jakie dolegliwości pomagają!

Antybiotykoterapia nie jest wymysłem naszych czasów. Zanim odkryto penicylinę i wymyślono dziesiątki innych leków zabijających bakterie,  leczono się cebulą, czosnkiem oraz miodem.  To znane od wieków naturalne produkty zabijające bakterie. Warto o nich pamiętać zwłaszcza w okresie, gdy lepiej ograniczyć przyjmowanie antybiotyków z apteki, czyli np. podczas ciąży. Sprawdź, które warzywa, rośliny i inne produkty spożywcze mają takie wyjątkowe właściwości.

Sprawdź również kalendarz ciąży >>

Czosnek nie tylko na przeziębienie

Swoje działanie czosnek zawdzięcza allicynie. To substancja, która niszczy bakterie, grzyby, jak również pasożyty z gatunku lamblia. Wykazano, że w przypadku gronkowca złocistego czosnek jest skuteczniejszy niż syntetyczne antybiotyki! Warto jednak wiedzieć, że allicyna występuje dopiero pod wpływem miażdżenia lub krojenia ząbków czosnku, czyli po uszkodzeniu błon komórkowych jego miąższu. Możesz go stosować profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym i w przypadku infekcji – do kanapek lub w sałatkach.

Cukrzyca w ciąży. Jadłospis dla mam z cukrzycą ciążową >>

Cebula na zapalenie zatok i gardła

Zawiera związki siarki o nazwie fitoncydy, które mają działanie antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Sok z cebuli i cukru niszczy bakterie odpowiedzialne za infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego, pomaga w leczeniu kaszlu, bakteryjnego zapalenia zatok, gardła i oskrzeli.

Jakie produkty są zakazane w ciąży? >>

Miód i propolis czyli słodkie lekarstwa

Produkty pszczele zawierają wiele witamin i minerałów, jednak ich największą zaletą jest obecność inhibin. To substancje, które hamują rozwój bakterii i zabijają niektóre ich szczepy (np. bakterie gram-dodatnie i gram-ujemne odpowiedzialne za choroby płuc). Oprócz inhibin w miodzie znajdziemy też enzymy i olejki roślinne o właściwościach bakteriobójczych i bakteriostatycznych.

Warto pamiętać, że naturalnym antybiotykiem jest nie tylko miód, ale także pyłek kwiatowy, a zwłaszcza propolis, który służy pszczołom do uszczelniania wejścia do ula – dzięki swoim właściwościom chroni ich gniazdo przed dostępem drobnoustrojów. Wszystkie te produkty możesz stosować w ciąży (jeśli nie masz alergii).

Nie przegap

Oregano

Przyprawa ta ma intensywny smak i zapach, a dodatkowo niszczy bakterie E. coli, salmonellę oraz gronkowca złocistego. Zawarte w oregano olejki: tymol i karwakrol (występujące też w tymianku, którego jednak w ciąży nie można stosować zbyt wiele) działają nie tylko antybakteryjnie, ale również przeciwgrzybiczo. Dodawaj do potraw oregano świeże lub suszone.

Ile można przytyć w ciąży? >>>

Żurawina wyleczy układ moczowy

Znana jest jako lek na zakażenia układu moczowego bakteriami E. coli. Nic dziwnego, zawiera bowiem tzw. proantocyjanidyny i kwas hipurowy, które mają silne właściwości antybakteryjne. Te pierwsze zapobiegają przywieraniu drobnoustrojów do komórek, drugi – zapobiega ich rozwojowi np. na ściankach pęcherza moczowego czy żołądka, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Żurawina suszona lub w postaci soku i przetworów oprócz leczenia infekcji dróg moczowych przeciwdziała też rozwojowi bakterii w jamie ustnej i ma działanie grzybobójcze.

Młode pędy sosny

To znany od wieków naturalny antybiotyk stosowany przeciw chorobom układu oddechowego. Syrop sosnowy zabija drobnoustroje odpowiedzialne  za zapalenie oskrzeli, krtani, ma działanie rozgrzewające i wykrztuśne, ale przede wszystkim odkażające – a to dzięki obecnym w igliwiu olejkom eterycznym: sosnowemu i tempertynowemu, garbnikom oraz kwasom fenolowym. Aby zrobić syrop sosnowy, wystarczy  zebrać w kwietniu młode pędy i zasypać je cukrem.

Polecamy wideo: Jak poradzić sobie z odpornością w sezonie grypowym?

Aktualizacja: 2016-12-12 Publikacja: 2016-12-12
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.